Uitgetest: F.L.Y. – Phantasialand

Op 17 september 2020 was het eindelijk zover! Het Duitse Phantasialand gooide na vier lange bouwjaren eindelijk de (hemel)poorten van Rookburgh open. In dit nieuwe themagebied wanen bezoekers zich in een gedetailleerde steampunk-wereld die bijzonder veel sfeer maar ook stoom uitblaast. Het decor werd opgevuld met luchtballonnen en zeppelins, maar het is vooral de spectaculaire achtbaan F.L.Y. die er de hoge toppen scheert. Volgens het park gaat het over de langste Flying Coaster ter wereld en de enige die gelanceerd wordt. Ons oordeel over deze nieuwe attractie lees je in deze Uitgetest!

 

Het avontuur begint al bij de ingang van de attractie, want daar staat een eerste medewerker klaar om te vragen of je klaar bent om te gaan vliegen. Als je volmondig ‘ja’ weet te antwoorden, dan overhandigt hij je een boarding pass. Op dit kaartje worden de na te leven coronamaatregelen vermeld, maar ook de instructies voor je bagage komen aan bod (later meer daarover). Passagiers mogen namelijk helemaal geen losse voorwerpen meenemen in F.L.Y.

Een bijzonder lange wachtrij kronkelt over, onder en langs de attractie heen en leidt je naar het station. Eigenlijk is het woordje ‘wachtrij’ oneervol voor deze attractie, want het aanschuiven komt bijna overeen met kalmpjes wandelen en dat is aangenamer dan regelmatig stilstaan. F.L.Y. is met vier treinen in haar arsenaal dan ook een capaciteitsmonster. Iedere trein kan telkens twintig passagiers meenemen.

Eenmaal je het station nadert moet je je boarding pass overhandigen aan een medewerker. Het eigenwijze ‘luchthavengevoel’ begint hier nu pas echt tot leven te komen. In ruil voor je boarding pass krijg je een polsbandje. Wat verderop staan er een honderdtal kluisjes ter beschikking waarin je al je losse voorwerpen veilig kan opbergen. Het kluisje vergrendel je met je polsbandje. Daarna volgt er een security check zoals op een luchthaven. Alle passagiers moeten doorheen een metaaldetector stappen. Een veiligheidsagent kijkt toe en verwijst je daarna door naar één van de vier laatste rijen.

Hier kom je in het station van F.L.Y. terecht. De verlichting is er bijzonder sfeervol en kent een oranje gloed. Ook dit station werd opgevuld met diverse decoraties. Zo zijn er verschillende machines aanwezig met daarop vele diverse wijzertjes die voortdurend in beweging zijn. Je zal ook hier voor het eerst pas echt opmerken dat F.L.Y. gigantisch lange treinen heeft. Het instappen is erg comfortabel, want bij deze Flying Coaster nemen de bezoekers plaats zoals bij de meeste andere achtbanen. Enkel de benen worden nog vergrendeld door een bijzonder systeem, maar eenmaal je daarmee vertrouwd zal je ook dit veiligheidssysteem de hemel in prijzen. Eenmaal alle passagiers veilig vastgeklikt zitten kan de vlucht beginnen. Het oranje licht wordt ingewisseld voor een blauw licht in de achtergrond en met een flinke dreun die nog even weergalmt doorheen de speakers van het station vertrekt de trein.

De rit
Eventjes lijkt deze attractie op een darkride, want de trein houdt de passagiers voorlopig nog in een zittende positie terwijl hij langs enkele moderne projecties rijdt. Een korte indoor lifthill volgt, met ook daar diverse steampunk-projecties op de muren. Eenmaal boven aangekomen gaan de poppen pas echt aan het dansen, want op een siervolle manier kantelt de gondel plots 45° alvorens naar buiten te gaan. De passagiers bevinden zich nu in een hangende en dus ‘flying’, positie. De trein rijdt verder op een lange strook en een eerste lancering volgt.

Wat er volgt is een dolle rit die scheert door de lucht langsheen gevels, daken, luchtballonnen, andere trackdelen, … F.L.Y. blijft ook erg vaak laag bij de grond, waardoor het snelheidsgevoel veel hoger komt te liggen. Af en toe kan het parcours wel eens verrassend uit de hoek komen door met enkele G-krachten op je borstkas te drukken, maar ook dat blijft ver weg van onaangenaam. Zo is er ook een inversie aanwezig waar de trein bijzonder soepel doorheen gaat. Wanneer je jezelf begint af te vragen hoelang je al onderweg bent en hoelang deze rit nog kan duren, duik je plots een donkere tunnel in waar een tweede lancering volgt.

De tweede lancering is net iets krachtiger dan de eerste lancering, waarna de trein flink naar omhoog wordt geduwd voor de tweede ronde. Opnieuw vlieg je doorheen Rookburgh alsof het een lieve lust is. Je vliegt opnieuw over de schouwen, maar dit keer ook langs enkele fonteinen die je wel eens nat durven te maken. Ook tijdens de tweede helft trakteert deze achtbaan je op een inversie die uiterst gestroomlijnd genomen wordt.

Eenmaal de trein de remmen invliegt kantelt de gondel quasi meteen terug naar een zittende positie. De rit is voorbij en je vraagt je nog steeds af langs waar en hoe je precies gevlogen bent. Deze rit smaakte alvast naar meer…veel meer!

Verdict
De Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma mag alvast een vette pluim achter haar rechteroor stoppen (want achter het linkse oor zit nog steeds de pluim van Lech Coaster uit het Poolse Legendia). F.L.Y. is alvast een pronkstuk om mee uit te pakken en op de cover van de catalogus te zetten.

Met F.L.Y. zet ook Phantasialand zichzelf opnieuw op de kaart. Rookburgh is een uit de kluiten gewassen themagebied met een kanjer van een achtbaan erin, maar er is ook oog voor vele kleine details. Erg pittig kan je F.L.Y. niet noemen, maar dat hoeft ook niet hier. Ga deze achtbaan dus niet zomaar vergelijken met Taron (je weet wel, die andere spectaculaire achtbaan van Phantasialand). Alles draait hier tenslotte meer om de unieke beleving en het gevoel van vrijheid tijdens een dolle, verrassende en vooral leuke rit.