Energylandia bezig met de bouw van 3 nieuwe achtbanen!

Op Themeparkfreaks kan je al maanden de bouw volgen van de nieuwe achtbaan, Abyssus, in het Poolse pretpark Energylandia. Maar dat is niet de enige nieuwe achtbaan die het park aan het bouwen is. In oktober 2019 kwamen ook al trackdelen aan voor een Mine Train achtbaan en daar is nu ook nog track bijgekomen van nog een derde nieuwe achtbaan.

 

Dat Energylandia ons vroeg of laat zou verrassen met nog meer achtbanen, dat stond in de sterren geschreven. De vraag was alleen wanneer de eerstvolgende keer zou zijn. Daar hebben we alweer niet lang op moeten wachten want Vekoma heeft bekend gemaakt dat ze binnenkort starten met de bouwwerken van een nieuwe achtbaan in het Poolse pretpark.

 

Nieuwe themazones:

Dit jaar opent Energylandia alweer een gigantische nieuwe themazone op een gloednieuw stuk grond, nadat vorig jaar met de Dragon Zone ook al een gigantische nieuwe themazone uit de grond was gestampt.  De Dragon Zone opende met verschillende attracties waaronder ook 3 achtbanen. Zadra, een 62,8 meter hoge hybride achtbaan van RMC, was de grootste en meest spectaculaire attractie van het themagebied.

Het nieuwe themagebied van dit jaar wordt Aqualantis, hierin komen verschillende nieuwe attracties waaronder al zeker twee nieuwe achtbanen van Vekoma en een Disco Coaster van Zamperla. Een 3de nieuwe achtbaan waarvan trackdelen al in het park liggen, zal openen in nog een andere themazone. Het is niet duidelijk of die zone ook nog dit jaar zal openen of voor 2021 bestemd is.

 

Openbare aanbestedingen:

Momenteel zijn er dus 3 nieuwe achtbanen in aanbouw bij Energylandia. Het begon allemaal in 2018 want toen werden er openbare aanbestedingen ingediend voor 3 nieuwe achtbanen die op 4 april 2020 zouden moeten openen. De eerste aanvraag ging over Zadra, een spectaculaire hybride achtbaan van RMC die uiteindelijk een jaar eerder opende en vorige jaar haar eerste rondjes maakte als grootste hybride achtbaan ter wereld. Deze achtbaan is komen te liggen in het nieuwe themagebied Dragon Zone samen met nog 2 andere nieuwe familieachtbanen.

 

De tweede aanvraag ging over Abyssus, eveneens een spectaculaire achtbaan, maar deze keer een heel ander type. Een dubbele gelanceerde achtbaan met watereffecten, die meerdere keren overkop gaat. Dit wordt de hoofdattractie van alweer een andere nieuw themagebied, Aqualantis. Het is de Nederlandse fabrikant Vekoma die instaat voor deze rollercoaster.

 

De derde aanvraag ging over een Mine Train achtbaan die wel drie liftheuvels zal gaan bevatten. De achtbaan zal gebouwd worden door Vekoma. De eerste trackdelen voor deze achtbaan kwamen aan in oktober van 2019, maar sindsdien is het stil rond deze attractie. De achtbaan zal alvast niet komen te liggen in het Aqualantis themagebied en het is niet duidelijk of de rollercoaster nog later dit seizoen zal openen of dat de investering is uitgesteld naar 2021.

 

Derde nieuwe achtbaan op komst:

Maar nu heeft Vekoma bekend gemaakt ook nog bezig te zijn met de bouw van een 3de nieuwe achtbaan. Op Instagram plaatste het Nederlandse bedrijf een foto van nieuwe baandelen. Het gaat om een Family Boomerang Coaster die mee opgenomen wordt in het Aqualantis themagebied en die al deze lente moet openen. De bouwwerkzaamheden zullen hiervoor spoedig van start gaan.

De Family Boomerang Coaster zal een hoogte krijgen van 24,2 meter en een snelheid behalen van 60 km/u. Het parcours van 260 meter wordt zowel voorwaarts alsook achterwaarts afgelegd. Het gaat om het zelfde model als Saven, de nieuwe achtbaan van Farup Sommerland die later dit jaar zal openen in het Deense pretpark.

 

Het is niet de eerste Family Boomerang Coaster voor Energylandia, want het park opende in 2017 met Boomerang al een achtbaan van dit type. Deze heeft wel een andere lay-out. Hier is de achtbaan 23 meter hoog en wordt er ook een snelheid van 60 km/u behaalt. Ook bij deze achtbaan wordt de track van 208 meter zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

De keuze van het park om een tweede achtbaan te bouwen van het zelfde type lijkt op het eerste zicht vreemd, maar de nieuwe achtbaan komt helemaal aan de andere kant van het park te liggen en ook de lay-out wordt volledig anders. Daarnaast is de Boomerang bijzonder populair in het park en zijn er altijd lange wachtrijen terug te vinden. Een tweede achtbaan voor de capaciteit te verhogen is dan ook geen onlogische keuzen.

 

18de rollercoaster:

De Family Boomerang Coaster wordt op deze manier de 3de nieuwe Vekoma achtbaan die momenteel gebouwd wordt in het park en in totaal wordt dit al de 9de nieuwe achtbaan van het Nederlandse bedrijf in het Poolse pretpark.

Momenteel heeft Energylandia al 15 achtbanen gebouwd sinds de opening van het park in 2014. Met de drie nieuwe achtbanen erbij komt het totale aantal achtbanen op maar liefst 18 te staan. Het meeste achtbanen in de wereld die in 1 pretpark terug te vinden zijn, is 20 stuks. Het gaat om Six Flags Magic Mountain, gelegen in de Amerikaanse staat Californië.

Daarnaast heeft Energylandia ook nog plannen om in de verdere toekomst nog een spectaculaire Tilt Coaster te gaan openen. Ook deze zou gebouwd gaan worden door het Nederlandse bedrijf Vekoma en dit wordt dan de 10de achtbaan van de fabrikant in het park.

Naast alle achtbanen heeft Energylandia ook heel wat kinderattracties, waterattracties, flatrides, thrillrides en een heus waterpark.

 

Bronnen: Vekoma, rcdb // Foto’s: Vekoma, Energylandia, Fomo Coaster