BREAKING: Vekoma gaat spectaculaire Watercoaster bouwen in Energylandia

Er is alweer zeer belangrijk nieuws naar buiten gekomen over de toekomst van het Poolse pretpark Energylandia. Vekoma is bevestigd als bouwer van een nieuwe grote watercoaster die tegen 6 april 2020 moeten openen in het park. Het hele project zal maar liefst een nettoprijs krijgen van 11 miljoen euro! Vorige week werd nog bekendgemaakt dat Rocky Mountain Construction een hybride achtbaan tegen 2020 zal bouwen. Een Tilt Coaster en Mijn Trein-achtbaan wil het pretpark ook nog bouwen en voor volgend jaar staat de grootste Mega Coaster van Europa op de planning.

 

Vekoma gekozen als bouwer:

Vekoma is als winnaar uit de bus gekomen voor de bouw van een spectaculaire watercoaster. Energylandia had begin oktober een openbare aanbesteding ingediend waarbij het pretpark op zoek was naar een fabrikant die een wereldrecord brekende watercoaster wou bouwen. Het Nederlandse bedrijf Vekoma diende daarop een voorstel in voor de bouw van een watercoaster met een nettoprijskaartje van maar liefst 11 miljoen euro. Hoeveel bouwers er juist een voorstel indienden is niet bekend, maar het voorstel van Vekoma is dus geselecteerd door het Poolse pretpark. De achtbaan moet ten laatste opgeleverd worden tegen 6 april 2020.

 

Meerdere lanceringen:

Naast de watercoaster van Intamin die volgend jaar in het pretpark zal openen, zal er nu dus een tweede watercoaster gebouwd worden in Energylandia. Dit keer wil het pretpark een watercoaster met meerdere lanceringen, tunnels en inversies. Iets wat nog nooit eerder gebouwd werd.

De watercoaster moet minstens 2 lanceringen bevatten die de bezoekers tot een snelheid van minstens 100 km/u moet brengen. Bij de tweede lancering zal de trein niet tot stilstand worden gebracht. De lancering zal dus gebeuren tijdens het rijden van de trein.

 

Meerdere inversies:

Daarnaast moet de achtbaan een hoogte krijgen van minimum 35 meter en moet de track minstens 1000 meter lang worden. Tijdens de rit moeten er minstens 3 ondergrondse tunnels zijn met splasheffect en moeten de bezoekers minstens 5 keer overkop gaan, een absoluut wereldrecord. Tijdens de rit mogen er positieve krachten bereikt worden tot ongeveer 3G en negatieve krachten bereikt worden tot -1,2 G.

Het zal dus niet alleen de eerste watercoaster met inversies worden, maar de achtbaan zal er dus ook al meteen 5 hebben waardoor het in de toekomst moeilijk wordt het record te gaan verbreken. Het zou tevens ook de eerste watercoaster worden met 3 splasheffecten en de eerste watercoaster ooit worden met 2 verschillende lanceringen (dus geen lanceerstrook die meerdere keren gebruikt wordt).

 

Treinen en station:

De achtbaan moet minstens 2 treinen bevatten met 24 zitjes per trein of 3 treinen bevatten met minstens 16 zitjes per trein. Bezoekers vanaf 120 centimeter moeten in de achtbaan kunnen en er is ook gevraagd dat mensen met een fysieke beperking toegelaten zullen worden op de rollercoaster.

De achtbaanrit moet minstens 80 seconden duren. De instaptijd mag maximaal 40 seconden duren en de uitstaptijd maximaal 20 seconden. Om de 70 seconden moet er minstens een trein kunnen vertrekken vanuit het station. Het doel is om een capaciteit te behalen van minstens 1000 personen per uur die een ritje kunnen maken.

 

 

Bron: Baza Konkurencyjnosci