BREAKING: Energylandia bevestigt RMC en wil ook een Tilt Coaster bouwen!

Onwaarschijnlijk nieuws uit het Poolse pretpark Energylandia. Het park heeft namelijk bevestigd een RMC rollercoaster besteld te hebben tegen 2020 en heeft ook een aanvraag ingediend voor een Tilt Coaster. Deze nieuwe achtbanen komen bovenop nog 4 andere achtbanen die al reeds gepland staan!

 

We blijven het maar zeggen, maar Energylandia doet ons voor de zoveelste keer met verstomming slagen met de nieuwe aankondigingen die ze alweer maken. Het pretpark heeft namelijk bevestigd dat de Amerikaanse achtbaanfabrikant Rocky Mountain Construction (RMC) een hybride achtbaan zal bouwen tegen 2020. De Nederlandse fabrikant Vekoma, die de officiële verdeler is van RMC achtbanen in Europa en Azië en die al verschillende projecten voltooide voor het pretpark, zal er voor zorgen dat de bouw in goede banen verloopt.

 

 

Hybride achtbaan met inversies:

Energylandia heeft begin oktober een openbare aanbesteding ingediend waarbij het bedrijf op zoek was naar een bouwer die een hybride achtbaan kan bouwen, een achtbaan van wereld niveau.

De hybride achtbaan moet een hoogte krijgen van 60 meter en een snelheid krijgen tussen de 110 en de 115 km/u. De attractie moet minstens 1300 meter lang worden en een ritje moet minstens 110 seconden duren. En alsof dat allemaal niet genoeg is wil Energylandia ook nog eens dat de achtbaan minstens 3 maal overkop zal gaan.

Ondertussen is de bevestiging gekomen dat het voorstel van Rocky Mountain Construction de openbare aanbesteding heeft gewonnen. Het zal de 2de rollercoaster van RMC worden op Europese bodem en de 1ste hybride achtbaan in het continent. De rollercoaster moet tegen 2020 klaar zijn en zal gemaakt worden met de zogenoemde I-Box track.

 

Eerste watercoaster met inversies:

Maar dat is nog niet alles. Energylandia zal volgend jaar al een gigantische watercoaster van 50 meter hoog bouwen die een snelheid moet halen van 110 km/u. Het park heeft daarnaast ook plannen voor een tweede watercoaster. Ze willen namelijk een watercoaster met meerdere lanceringen, tunnels en inversies. Iets wat nog nooit eerder gebouwd werd.

De watercoaster moet minstens 2 lanceringen bevatten die de bezoekers tot een snelheid van minstens 100 km/u moet brengen. Daarnaast moet de achtbaan een hoogte krijgen van minimum 35 meter en moet de track minstens 1000 meter lang worden. Tijdens de rit moeten er minstens 3 ondergrondse tunnels zijn met splash effect en moeten de bezoekers minstens 5 keer overkop gaan, een absoluut wereld record.

Het zal dus niet alleen de eerste watercoaster met inversies worden, maar de achtbaan zal er dus ook al meteen 5 hebben waardoor het in de toekomst moeilijk wordt het record te gaan verbreken. Het zou tevens ook de eerste watercoaster worden met 3 splash effecten en de eerste watercoaster ooit worden met 2 verschillende lanceringen (dus geen lanceer strook die meerdere keren gebruikt wordt). De rollercoaster moet tegen 2020 klaar zijn.

 

Mine Train rollercoaster:

De Mine Train zal een van de grootste Mine Train-achtbanen in de wereld worden. Energylandia heeft namelijk een openbare aanbesteding ingediend waarbij ze op zoek zijn naar een fabrikant die een grote Mine Train wilt bouwen.

De achtbaan moet minstens een snelheid hebben van 50 km/u en minstens 15 meter hoog worden. Over het parcours van meer dan 1200 meter moeten er minstens 3 lift hills komen. De rit mag ook niet korter duren dan 186 seconden, wat iets meer dan 3 minuten is. Kinderen vanaf 1 meter groot moeten in de attractie kunnen plaats nemen. Er moeten minstens 3 treinen komen die voor een capaciteit van 1300 personen per uur moeten zorgen. De rollercoaster moet tegen 2020 klaar zijn.

Een van de bekendste bouwers voor Mine Train achtbanen is de Nederlandse fabrikant Vekoma. Zij bouwden Mine Train achtbanen zoals Calamity Mine in Walibi Belgium (België), Colorado Adventure in Phantasialand (Duitsland), Big Thunder Mountain in Disneyland Paris (Frankrijk) en Mammut in Gardaland (Italië).

 

De grootste Mega Coaster van Europa:

Naast al dit rollercoaster geweld is Energylandia op dit moment bezig met de bouw van de grootste Mega Coaster van Europa. De achtbaan wordt gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides en is speciaal op maat gemaakt voor Energylandia. De rollercoaster zal maar liefst 77 meter hoog worden en zal een drop krijgen van 80 meter. De first drop zal een hellingsgraad van 84 graden kennen en eindigt in een tunnel die 3 meter onder de grond ligt. Terwijl de trein door deze tunnel raast, zal er een snelheid bereikt worden van 142 km/u! Hierdoor wordt het de 6de snelste en 6de hoogste achtbaan in de wereld met een klassieke kettinglift. Hyperion wordt de grootste Mega Coaster van Europa in zowel de snelheid als de hoogte. De Mega Coaster zal een lengte krijgen van 1.450 meter en heel wat speciale elementen bevatten.

Na de spectaculaire first drop die eindigt in een tunnel, volgt een ‘Ejector Airtime Hill’ en een ‘Twist and Dive’-element waarbij de bezoekers tegen hoge snelheid richting de grond rijden. Na dit element volgt een ‘High-speed Overbanked Hill’, een ‘Offset Speed Bump’, een ‘Flooter Airtime Hill’ en een ‘Panoramic Wave Turn’. De rit vervolgt met een ‘Speed bump’ en ‘Stengel Dive’, om vervolgens met een overbanked turn in ‘Double S-Curves’ terecht te komen. Tot slot eindigt de rit met een ’S-Hump With Airtime’ en een ‘Ejector Airtime Hill’ met watereffecten. Wil je weten wat Intamin hier allemaal mee bedoelt, dan kan je best onderstaande video bekijken, die zowel een offride als een onride video van de achtbaan laat zien.

 

Tilt Coaster:

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is heeft het Poolse pretpark ook geld gevraagd voor de bouw van de aller eerste Tilt Coaster van Europa. De Tilt Coaster is een tot de verbeelding sprekende achtbaan die gebouwd werd in 2002 in het Taiwanese pretpark Lihpao Land. Gravity Max heeft een uniek tilt track element waarbij de track van horizontale positie 90 graden gedraaid wordt tot verticale positie. Tijdens deze actie bevindt de rollercoastertrein zich op de tilt track en zien de bezoekers recht de diepte in.

Jaar en dag bleef dit de enige tilt coaster in de wereld. Ondanks dat er veel vraag was naar meer exemplaren besloot de Nederlandse bouwer Vekoma er geen meer te bouwen. Het was pas in 2016, 14 jaar na de opening van de eerste tilt coaster, dat de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse, een poging deed om een tilt coaster te bouwen. Dit werd meteen een duellerende tilt coaster waarbij er twee treinen tegen elkaar in duel gaan. De achtbaan werd geopend in het Chinese pretpark Hefei Wanda Theme Park.

Wie de tilt coaster zal bouwen in Energylandia is nog niet verteld. Desondanks lijkt de kans bijzonder groot de Vekoma met een nieuwe generatie tilt coaster naar buiten zal komen. Vekoma heeft immers de patenten op de tilt coaster in handen waardoor zij de enige in Europa zijn die dit element mogen bouwen. In 2016 vertelde Vekoma aan onze redactie dat ze bezig waren met het ontwikkelen van een nieuwe generatie tilt coaster. Deze plannen waren destijds nog in een vroeg stadium en toen was er nog geen concreet plan om er eentje te bouwen. Het lijkt er dus op dat daar in de nabije toekomst verandering in zal komen.

 

 

Bron: PARKS & COASTERS WORLDWIDE