Sfeerverslag: Efteling – 02/10/2016

Op zondag 2 oktober trokken de Themeparkfreaks naar het Nederlandse park “De Efteling”. De meeste onder ons hebben hoogstwaarschijnlijk wel eens een bezoekje gebracht aan dit sfeervolle pretpark. Wie herinnert zich niet de attracties zoals Villa Volta, De Vliegende Hollander of de Python?  Maar voor de Efteling begon het allemaal met het sprookjesbos. (Wil je meer weten over dit speciale sprookjesbos, check dan zeker ook eens ons artikel waarin we voor jou alle  Sprookjes uit dit bos onder de loep nemen).

 

We waren hier te gast op een bijzonder evenement, georganiseerd door het park in samenwerking met de van Stichting Lezen & Schrijven, en dit in het kader van de Week van de Alfabetisering.
Deze stichting tracht bij jonge kinderen de interesse voor het (voor)lezen te stimuleren. Hiermee wil men de laaggeletterdheid voorkomen. 14% van alle kinderen in Nederland loopt het risico om later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving.

De Efteling bleek al snel de ideale plaats te zijn om dit soort evenement te organiseren, al meer dan 60 jaar geeft het park sprookjesverhalen door aan de volgende generaties. Sprookjes zijn nu eenmaal een onderdeel van ons cultureel erfgoed.

4 weken lang werkte beide organisaties samen, met leuke taalactiviteiten voor alle bezoekers van de Efteling. Ieder weekend lazen enkele bekende Nederlanders sprookjes voor in het Sprookjesbos (of bij nat weer in het Droomvluchtpaleis).

Vandaag was het de beurt aan acteur Guido Spek (bekend van ‘Goede tijden, Slechte tijden’) en Nederlands bekendste astronaut André Kuipers.

Rustig stonden we aan het sprookjestheather te wachten, totdat plots het weer omsloeg. De voorstelling werd verplaatst naar het Droomvluchtpaleis, dat is een zaaltje waarvan de ingang zich bevind aan de ingang van de gelijknamige attractie. We betraden de zaal via een grote houten deur die voor ons openzwaaide. Ik wist zelfs niet dat hier een zaaltje was, al die jaren dacht ik dat die grote houten deur puur decoratie was, altijd leuk om eens nieuwe plaatsen in de Efteling te ontdekken. (Wist je trouwens dat er ook nog een speciale evenementenzaal is naast de darkride Fata Morgana ? maar dat even geheel terzijde ).

Op het podium stond een grote statige rode zetel, met een glas water naast.

Toen alle bezoekers een plaatsje gevonden hadden, op de stoelen die voor het podium waren neergepoot, mochten alle aanwezige kinderen op het podium gaan zitten rondom de rode zetel.

Toen kwam de eerste gast op het podium, dat was Guido Spek. Hij nam vervolgens plaats op de zetel en legde ‘het grote Efteling sprookjes vertelboek’ op zijn schoot. Guido koos ervoor om het bekende sprookje van Pinokkio voor te lezen aan de bezoekers.

Op een aangename toon wist Guido de menigte te boeien met zijn voorleeskunsten, ook de kinderen luisterden vol spanning naar het verhaal, zoals je kan zien op volgende foto’s.

Toen het sprookje eindigde met ‘Ze leefden nog lang en gelukkig”, kreeg Guido een daverend applaus.

Een guitige Efteling figuur, die ook de intro van het evenement verzorgde, kwam Guido nu bedanken voor alle moeite die hij voor de stichting had gedaan.

Daarna was het de beurt aan André Kuipers, Nederlands bekendste astronaut.

Ook hij wist het publiek te boeien.

André koos voor het sprookje van “de 6 dienaren” (Link).

Na deze prachtige voorstelling, was het tijd om eens het pretpark zelf te gaan verkennen.

Onze toer begon die dag bij, hoe had je het ook kunnen raden, het sprookjesbos. We gingen eens een kijkje nemen bij het recent bijgebouwde sprookje Pinokkio. Wederom is dit verhaal prachtig uitgewerkt door de Efteling. We namen eens een kijkje in de werkplaats van Gepetto, maar wat merken we al snel op, Gepetto is nergens te bespeuren. In de plaats daarvan zien we een heleboel muizen die de tijd van hun leven hebben in dat huisje. Als de kat…euh Gepetto van huis is, dansen de muizen. Je ziet ze hobbelen, dansen, rennen en bengelen, ze amuseren zich rot nu er niemand thuis is om de boel in het oog te houden. Maar waar zouden Pinokkio & Gepotto zijn ?

We zetten onze zoektocht verder en komen terecht bij een paar  tonnen. Buiten enkele meeuwen is hier niemand. Maar hé, wat is dat, het deksel gaat plots omhoog. Het is de sluwe kat, vergezgld van de nog sluwere vos.

Iets verder ligt een klein meertje met een gigantisch monster erin. Snel proberen we met de hengel en de veer het monster te doen niezen, en ja hoor, hij opent zijn bek. Nu zien we Gepetto & Pinokkio, in de buik van het beest.

Tijdens onze tocht doorheen dit magische bos, kwamen we de sprookjessprokkelaar tegen. Een mysteries oud mannetje dat takjes verzamelt, want in elk takje zit een sprookje. Dagelijks leest hij de kinderen enkele sprookjes voor.

Nadat we heel het sprookjesbos nog eens herondekt hadden, was het tijd om eens wat attracties te gaan uittesten.

Onze eerste attractie-halte was Villa Volta. Een sfeervolle madhouse, waarbij heel wat aandacht werd geschonken aan de afwerking ervan. Werkelijk prachtig , zowel vanbuiten als vanbinnen en met een sterk Verhaal .

Na Villa Volta deden we een klassieker, de darkride Droomvlucht. Een rit waarbij je glijd doorheen wonderlijke droomwerelden vol kastelen, elfjes, sterren en trollen. Een absolute aanrader als je in de Efteling bent.

Van hieruit namen we de trein richting het Ruigruik, waar een aapje ons opwachte. Bij een bezoekje efteling hoort natuurlijk ook altijd een ritje ‘Halve Maen’ (schommelboot).

Het ruigrijk, dat betekent achtbaangeweld J Vandaag deden we De Vliegende Hollander & Baron 1898. Deze laatste achtbaan is een geweldige achtbaan (gebouwd door B&M). Wederom werd hier door de Efteling bijzonder veel aandacht besteedt aan de thematisatie en een degelijk verhaal, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. Eens je door de wachrij bent, kom je terecht in de eerste voorshow. Al snel is duidelijk dat je middenin de kleedkamer van de kompels (mijnwerkers) staat. Aan het plafond hangt alle werkkledij, terwijl je op de vloer een bankje en een grammofoon ziet staan. Via de grammofoon, hoor je de stem van de Baron die je toespreekt. Tijdens zijn toespraak, verschijnen er ineens witte wieven (projecties) op de muur. Ze waarschuwen de bezoeker om niet af te dalen in de mijn, want gevaar wacht op hen. Als moedige bezoeker, sla je uiteraard hun wijze woorden in de wind en ga je door naar de volgende kamer.

In deze kamer ontmoet je uiteindelijk de baron in levende lijven (animatronic met de stem van Paul van Gorcum, ook wel bekend als de Baron uit Bassie & Adriaan). Vanop zijn balkon spreekt hij je toe. Vervolgens vraagt hij om allemaal netjes in rijen te gaan staan, zodat het instappen vlotjes verloopt.

Dan is het zover, je mag instappen. Ik moet zeggen dat de zitjes best comfortabel zijn. De muziek bouwt op en de spanning stijgt. Eerst rijdt de achtbaan trein door tot in de machinekamer. Hier saboteren de witte wieven alle machines.

Hop, die lifthill op richting de top van de mijnschachtlift. Eenmaal boven krijg je een mooi overzicht van het park en de omgeving. Veel tijd heb je echter niet om ervan te genieten, want plots hoor je een belgeluid en suis je de dieperik in. De achtbaantrein raast door een mistige tunnel om vervolgens door enkele leuke achtbaanelementen te gaan zoals een Immelman, een Zero-G Roll, een helix en een airtimeheuvel.

Eten deden we in het Witte paard, een horecagelegendheid nabij het pitoreske Anton Pieckplein, waar we tevens even het ‘Efteling Museum’ bezochten. Een klein gebouwtje met heel wat Efteling relikwien uit lang verlogen tijden, zeer leuk voor de echt fan.

Omdat het na een stevige maaltijd  niet aan te raden is, achtbanen te gaan doen, opteerden we voor een bezoekje aan het Lavenlaar, de wondere wereld van de laven. We bezochten het laven schooltje, de lavenmijn en alle ander lavenhuisjes.

Griezelen deden we in het spookslot.

Het nodige waterplezier vonden we bij de Gondoletta (bootjesrondvaart) & de Piraña (rapid river). Onlangs werden langs het traject van de Piraña enkel interactieve beelden geplaatst. Het is de bedoeling dat je je hand in de bek van het beeld steekt. Hierdoor wordt een waterstraal geactiveerd (vanaf het beeld aan de overkant) die de bezoekers in de bootjes nat spuit, maar pas op, af en toe spuit het beeld ook jouw nat, waterpret verzekerd dus J

Omdat het stevig begon te regenen, besloten we om maar een  indoor attractie te gaan doen. Een darkride die ook altijd de moeite is , dat is Fata Morgana, een boottocht doorheen de betoverende wereld van 1001 nacht.

We namen ook nog eens een kijkje bij de bouwwerken van de nieuwe attractie ‘Symbolica’ (darkride), die volgend seizoen haar deuren zal openen.

De dag eindigen deden we met de achtbaan Vogel Rok & de prachtige show ‘Ravelijn’.

De themeparkfreaks hebben enorm genoten van dit betoverende dagje Efteling.

 

Sfeerverslag: Timothy Meersman