In de kijker: Het Efteling Sprookjesbos

Iedereen die in de Efteling is geweest kent ongetwijfeld het Sprookjesbos. Dit beboste parkgedeelte (Het Marerijk) maakt al onderdeel uit van het park sinds het ontstaan ervan. De allereerste sprookjes, ontworpen door Anton Pieck en Peter Reijnders, openden op 13 mei 1952. Ze vormden de basis voor het succes dat de Efteling sindsdien kent. Alle sprookjes (of scenes eruit) worden uitgebeeld in een tafereeltje in openlucht. Dit gebeurt aan de hand van animatronics, projecties, beelden of fonteinen. Door de luidsprekers klinkt het volledige sprookje. In deze “In de kijker: het Efteling sprookjesbos”, nemen we dit speciale gebied onder de loep. 

 

Geschiedenis:

 

In het begin was het sprookjesbos niet meer dan een theehuisje met een speeltuin. Toen kwam men op het idee om een sprookjestuin in te richten. Peter Reijnders, die wel wat van techniek kent door zijn functie bij het bedrijf Philips, sloeg de handen in elkaar met Anton Pieck (een destijds bekende illustrator van sprookjesboeken).

Bij de opening waren er 10 sprookjes te zien, namelijk “Doornroosje, Sneeuwwitje, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, het stoute prinsesje (of de sprekende papegaai), De zes dienaren, het kabouterdorp, de put van Vrouw Holle en de kleine boodschap.

Het sprookjesbos kent momenteel 29 verschillende sprookjestaferelen. Tussen de sprookjes door vind men in totaal 19 muzikale paddenstoelen. Dat de Efteling enorm veel belang hecht aan thematisatie, merk je al bijvoorbeeld bij de vuilbakken, deze zijn prachtig vormgegeven als een holle bolle Gijs die lustig roept naar elke voorbijganger “Papier hier, papier hier”.

 

De Efteling koos bewust om meteen de spannendste (of meest emotioneel geladen) stukken uit het sprookje in kwestie te laten zien aan de bezoeker en niet zozeer het begin of het einde.

 

Weetje: Wist je dat de oorspronkelijk geschreven sprookjesverhalen vol met geweld zaten, seks en gruwelijkheden en niet zozeer de vrolijke verhaaltjes die we aan onze kinderen vertellen bij het slapengaan. Deze zijn namelijk de opgekuiste versies en dus ook de versies die instanties zoals Disney en de Efteling hanteren.
De Efteling biedt de bezoeker ook vaak de mogelijkheid om te genieten van een speciale sprookjesshow in het openlucht theater dat centraal gelegen is in dit grote bos.

 

(klik op het sprookje om het verhaal te lezen.)

 
 
 
 
De Sprookjesroute:

De Efteling heeft voor de bezoeker een speciaal uitgestipelde sprookjesroute uitgetekend. Die gaat als volgt:

1. Wandel doorheen de Heksenpoort. (Is gelegen recht tegenover het Diorama/stoomcarrousel)
2. Doornroosje
3. Kabouterdorp
4. De Zes dienaren
5. Roodkapje
6. Pinokkio
7. De Rode Schoentjes
8. Trollenkoning
9. Sprekende Papegaai
10. Raponsje
11. Zeemeermin
12. Draak Lichtgeraakt
13. De Wolf en de Zeven Geitjes
14. Hans en Grietje
15. Vrouw Holle
16. Kleine Boodschap
17. Tafeltje dek je, ezeltje strek je, knuppel uit de zak
18. Sneeuwwitje
19. Het Bruidskleed van Genoveva
20. Assepoester
21. De Kikkerkoning
22. De Magische Klok
23. De Indische Waterlelies
24. Klein Duimpje en de Reus
25. Repelsteeltje
26. Het Meisje met de Zwavelstokjes
27. De Nieuwe Kleren van de Keizer
28. Sprookjesboom
29. Vliegende Fakir
30. De Chinese Nachtegaal

Uiteraard kan je je eigen route zelf uitstippelen, het is zoals jij wil. Wie doorheen de Efteling wandelt ontmoet ongetwijfeld ook de familie Gijs Veel wandel- en kijkplezier.

 

Bron: Efteling en Eftelpedia