Pretparkgroepen: Fantawild

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Chinese pretparkgroep Fantawild die heel wat bekende pretparken uitbaat in China.

 

Wie is Fantawild?

Fantawild is een Chinese groep die werd opgericht in 2006. De keten heeft 2 hoofdsegmenten, zijnde entertainmentproducten en -diensten. De vijf takken van het bedrijf zijn themaparken, tekenfilms, films met speciale effecten, consumentenproducten en gethematiseerde performances. De groep baat pretparken en waterparken uit in China en Iran. De strategie van Fantawild is massaproductie, internationalisering en differentiëren.

De pretparken en waterparken kunnen opgesplitst worden in vier segmenten. De Fantawild Adventure themaparken staan in het teken van sciencefiction, de Fantawild Dreamland themaparken staan in het teken van animaties en fantasie, de Fantawild Oriental Heritage themaparken staan in het teken van de traditionele Chinese cultuur en dan is er nog de Fantawild Water Parks, zoals de naam al doet vermoeden gaat het over de waterparkenafdeling van de groep.

Op vlak van bezoekersaantallen is Fantawild op dit moment de 5de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 50,4 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2019. Daarmee is het de 2de grootste pretparkgroep van Azië. In dit artikel gaan we het hebben over de pretparken die de groep uitbaatte in de loop der jaren.

 

Parkenportefeuille:

Huidige portefeuille:

Fantawild heeft momenteel 27 pretparken in haar bezit in China en Iran. In Iran gaat het om Dream Land in Isfahan. Alle andere parken zijn gevestigd in China en zijn voornamelijk opgesplitst in 3 categorieën.

De Fantawild Adventure pretparken vinden we terug in Wuhu, Guangdong, Tai’an, Zhuzhou, Shenyang, Zhuzhou, Zhengzhou, Tianjin en Gansu.

De Fantawild Dreamland pretparken vinden we terug in Qingdao, Wuhu, Xiamen, Zhuzhou en Zhengzhou.

De Oriental Heritage pretparken vinden we terug in Jinan, Wuhu, Ningbo, Xiamen, Changsha, Jingzhou en Mianyang.

Andere parken vinden we terug met Fantawild Asian Legend, Fantawild Sci-Fi Theme Park, Fantawild Theme Park, Nantong Adventure Land, Oriental Legend en Silk Road Dreamland.

 

Toekomstige parken:

De parken die nog in aanbouw zijn vinden we terug in Anyang, Taiyuan, Jiangxi, Zhengzhou, Taizhou, Kunming, Ningbo en Huai’an.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

2006: Het begon voor de Fantawild groep allemaal in 2006 met de opening van het Fantawild Sci-Fi Theme Park in Jiangbei.

2007: Een jaar later opende het eerste Fantawild Adventure pretpark in Wuhu.

2010: Dit jaar openden er maar liefst 3 nieuwe pretparken met Fantawild Adventure in Shantou, Fantawild Adventure in Tai’an en het eerste Fantawild Dreamland pretpark in Wuhu.

2011: Opnieuw openden drie nieuwe pretparken met Fantawild Dream Kingdom in Qingdao, Fantawild Adventure in Zhuzhou en Fantawild Adventure in Shenyang.

2012: Dit jaar opende er ‘maar’ één pretpark, namelijk Fantawild Adventure in Zhengzhou.

2013: Tijdens het achtste jaar van haar bestaan opende de Fantawild-groep haar 10de pretpark met Fantawild Dreamland in Xiamen. Ook Nantong Adventure Land in Nantong werd geopend.

2014: Fantawild Adventure in Binhai opende, maar ook het eerste en voorlopig enige pretpark buiten China opende met Dream Land in Iran.

2015: Maar liefst vijf nieuwe parken werden geopend tijdens dit jaar. Het gaat om Fantawild Adventure in Gansu, het eerste Oriental Heritage pretpark in Jinan en Fantawild Theme Park in Datong. Het resort in Zhengzhou kreeg een tweede park met Fantawild Dreamland pretpark en het resort in Wuhu kreeg eveneens een tweede park met Oriental Heritage pretpark.

2016: Een nieuw pretpark opende met Oriental Heritage in Ningbo, maar ook het resort in Zhuzhou kreeg een tweede park met Fantawild Dreamland pretpark wat meteen ook al het 20ste pretpark was van de groep, 11 jaar na de oprichting van het eerste pretpark.

2017: Een Oriental Heritage pretpark opende in Xiamen.

2018: Fantawild Asian Legend opende in Nanning.

2019: Silk Road Dreamland in Jiayuguan werd geopend net zoals Oriental Legend in Handan. Verder openden er nog twee Oriental Heritage pretparken in Jingzhou en Changsha.

2020: Zelfs in het coronajaar 2020 opende er nog een nieuw pretpark met Oriental Heritage in Mianyang. Voor het eerst kwam er ook slecht nieuws voor de groep. Het allereerste pretpark, Fantawild Sci-Fi Theme Park in Jiangbei, overleeft de coronacrisis niet en sluit de deuren.

2021: Nog heel wat nieuwe pretparken staan gepland om geopend te worden, goed voor meer dan 30 pretparken op 15 jaar tijd die zullen worden uitgebaat door de Fantawild-groep. Het gaat om vestigingen in Anyang, Taiyuan, Jiangxi en Taizhou. Ook een tweede pretpark in Ningbo en een derde pretpark in Zhengzhou staan op de planning.

2022: Alweer twee nieuwe pretparken moeten dit jaar openen met een vestiging in Kunming en een vestiging in Huai’an.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kan lezen is Fantawild een jonge pretparkgroep met een uitgebreide pretparkenportefeuille. De pretparkgroep heeft haar basis in China en bouwde de afgelopen jaren pretparken in een recordtempo. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Massaproductie:

Een van de pijlers van de Fantawild-groep is massaproductie. Dat kunnen we ook erg goed zien bij de pretparkendivisie van de groep. Er is geen enkele pretparkgroep in de wereld die zoveel pretparken gebouwd heeft en al helemaal niet op deze korte tijdspanne. Hiermee heeft de groep niet alleen de meeste pretparken van alle pretparkgroepen ter wereld, het is ook nog eens de snelst groeiende pretparkgroep ter wereld. In 2012 kreeg de groep zo nog 9,2 miljoen bezoekers over de vloer in al haar parken. In 2019 werd dit aantal meer dan vervijfvoudigd met 50,4 miljoen bezoekers.

 

Bouwen van pretparken:

Terwijl de meeste pretparkgroepen vooral bestaande pretparken overkopen, richt de Fantawild-groep ze allemaal zelf op aan een waanzinnig hoog tempo. In 2006 opende het eerste pretpark, 7 jaar later in 2013 opende het tiende pretpark en slechts nog eens drie jaar later (in 2016) werd dit aantal verdubbeld. Tegen 2021 zullen er zelfs meer dan 30 pretparken onder hun hoede geopend zijn.

 

Themaparken:

De Fantawild pretparken zijn echte themaparken waar veel animatie en optredens terug te vinden zijn. De meeste pretparken hebben een vast overkoepelend thema. De drie meest voorkomende zijn de sciencefictionpretparken met de naam Fantawild Adventure, de animatie- en fantasiepretparken met de naam Fantawild Dreamland en de pretparken die in het teken staan van de traditionele Chinese cultuur hebben de naam Fantawild Oriental Heritage. De Fantawild Oriental Heritage pretparken bevatten verschillende grote en indrukwekkende traditionele Chinese gebouwen.

 

Lokale en internationale fabrikanten:

De Fantawild groep heeft veel samenwerkingen met lokale fabrikanten. De hofleverancier, zeker tijdens de beginjaren, is de Chinese fabrikant Golden Horse die enorm veel achtbanen voor de groep gebouwd heeft. Dit gaat van ovaaltjes, kinderachtbanen, familieachtbanen, mijntrein achtbanen, hangende wilde muis achtbanen tot suspended looping coasters en gewone looping coasters.

Sinds 2018 lijkt de samenwerking met Golden Horse gestopt te zijn en zien we de Chinese fabrikant Beijing Shibaolai Amusement Equipment de rol overnemen. Zo mocht het bedrijf sindsdien enkele kinderachtbanen en familieachtbanen bouwen. Ook bouwde het bedrijf een aantal suspended looping coasters.

Interessant om te zien is dat na een aantal jaren Fantawild begon samen te werken met westerse internationale bekende fabrikanten, voornamelijk dan voor de grote thrillcoasters. Zo bouwde Vekoma Boomerang achtbanen, Suspended Family Coasters, Junior Coasters, Family Boomerang Coasters en moderne looping coasters al dan niet met lanceringen. Maurer Rides bouwde enkele SkyLoop achtbanen en Martin & Vleminckx en The Gravity Group bouwden enkele houten achtbanen waarvan er verschillende zelfs een inversie bevatten.

 

Succesformules:

De Fantawild-groep werkt steeds met dezelfde succesformules. De groep werkte voor hun themaparken de drie eerder genoemde formules uit rond Fantawild Adventure, Fantawild Dreamland en Fantawild Oriental Heritage. Deze drie formules werden meermaals herhaald op diverse locaties, maar met veelal dezelfde attracties, shows, gebouwen en thematisering.

 

Bronnen: Fantawild, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens