Bouwer in de kijker: Golden Horse

Golden Horse is een Chinees bedrijf dat attracties bouwt. Het bedrijf is gelegen in de provincie Guangdong. Golden Horse is tot op heden de grootste Chinese bouwer. Het bedrijf begon als een staalverwerkend overheidsbedrijf, maar ging zich specialiseren in attracties. De attracties die het bedrijf produceert zijn zeer herkenbaar, dit komt omdat ze zich steeds baseren op de ontwerpen van andere gerenommeerde bouwers als Intamin, B&M, Vekoma enzoverder.

 

Golden Horse Amusement Equipment Co.,Ltd is in werking sinds 1993, maar pas in 1999 officieel als attractiebouwer. Voorheen was dit bedrijf een staalverwerkend bedrijf dat voor de overheid werkte. De Chinese naam van het bedrijf is Jinma Brand Amusement Machine, Jinma is namelijk Chinees voor Golden Horse. Soms wordt het bedrijf ook wel Zhongshan Golden Horse Amusement Equipment Co. Ltd genoemd, naar de gemeente waar het gevestigd is.

De eerste achtbaan die het bedrijf bouwde kwam in 1997 met Spinning Coaster in het Chinese park Future World. Dit park sloot de deuren in 2006, waardoor deze achtbaan verloren ging. De Spinning Coaster werd door de jaren heen trouwens het best verkopende achtbaan type dat het bedrijf bouwt.

Golden Horse werd al snel één van de best verkopende bedrijven ter wereld, in 2017 waren er al 254 achtbanen van deze bouwer over de toonbank gegaan en het lijkt er op dat dit niet snel zal veranderen. In 2014 was de vraag naar Golden Horse attracties zo groot geworden dat een tweede productiehal gebouwd werd.

Behalve attracties bouwen, baat het bedrijf ook enkele parken uit, zoals het waterpark Changjiang Water Park, verder baat het bedrijf een reuzenrad uit op dat men bouwde op het Xingzhong Plaza winkelcentrum. Dit reuzenrad is maar liefst 83 meter hoog.

Golden Horse heeft door de jaren heen goede banden gesmeed met enkele van de grootste Chinese pretparkketens, die tal van Golden Horse attracties aankochten. De grootste groepen zijn onder andere: de Wanda groep, de Chimelong groep en de Fanta groep.

Golden Horse attracties zijn bijna enkel in China te vinden, er zijn maar een handjevol attracties aan andere landen geleverd. Eén achtbaan kwam tot in Europa. Deze vinden we terug in Merlin’s Kinderwelt in Tsjechië. Space Roller Coaster is een kleine achtbaan van het type Space Car. Het ontwerp van deze achtbaan werd gebaseerd op oude Tivoli baantjes van Zierer.

 

 

De achtbanen

Golden Horse bouwt een breed gamma aan achtbanen. Deze zijn telkens gebaseerd op ontwerpen van andere gerenommeerde bouwers.

 

Tilt Coaster

De Tilt Coaster was de reden dat Golden Horse onlangs op alle pretparkfora en websites vaak in de kijker kwam te staan. Het bedrijf bouwde voor Wanda City Park een eigen versie van de Tilt Coaster die Vekoma ooit ontwierp, waarvan maar één exemplaar gebouwd werd. Golden Horse pakte meteen stevig uit, want ze bouwden geen gewone Tilt Coaster, maar een duellerende.

 

 

Vertical Rollercoaster

De Vertical Rollercoaster is een nieuw product van het bedrijf. Deze achtbaan werdt voorlopig nog niet gebouwd, maar wordt gepromoot op de website. De Vertical Coaster is een ontwerp dat wij beter kennen als de Dive Coaster van B&M.

 

Spinning Coaster

De Spinning Coaster werd gebouwd naar het model van Maurer Rides. Dit is één van de best verkochte producten van Golden Horse, met bijna 90 verkochte exemplaren. Bij de Spinning Coaster draaien de karretjes rond hun as tijdens de rit.

 

 

Behalve de gewone Spinning Coaster biedt het bedrijf ook de Super Spinning Coaster aan, waarbij we duidelijk de karretjes herkennen die Intamin Amusement Rides gebruikt op hun versie. Er is ook een kleine versie van de Spinning Coaster, deze kreeg als bijvoegsel de variantnaam ZXC-24A. Als we deze bekijken, herkennen we het treinontwerp van de Spinning Coaster die door Reverchon gebouwd wordt.

 

Family Rollercoaster

De Family Rollercoaster is een duidelijke kopie van de Vekoma Junior Coaster. Dit is een familiale baan.

 

 

Space Car

Een ander familiaal type van deze bouwer is de Space Car, dit werd al in talloze parken gebouwd, al is hij niet terug te vinden op de website. Bij sommige exemplaren van dit type merken we een track gelijkaardig aan die van de Zierer Tivoli modellen, maar bij andere  exemplaren lijkt Golden Horse gebruik te maken van een tracktype dat Zierer gebruikt bij de Force baantjes.

 

Tivoli tracktype

 

 

Force tracktype

 

Suspended Rollercoaster

De Suspended Rollercoaster is een kopie van de SLC van Vekoma. Bij deze achtbaan hangt het treintje onder de baan en ga je door meerdere inversies.

 

Mine Coaster

De mijntrein achtbaan die Golden Horse bouwt is eveneens een kopie van de Vekoma Mine Train Coaster. Bij deze achtbaan is vooral de aankleding met rotsen het belangrijkste.

 

 

Motorbike Coaster

Voor het bouwen van de Motorbike Coaster lijkt het bedrijf ditmaal niet het Vekoma type van deze achtbaan te kopiëren maar wel de Zamperla variant. Bij deze achtbaan zit je op een treintje met motors, de rit begint met een stevige lancering.

 

Fruitworm Coaster

Voor de kleinste kinderen bouwt Golden Horse de Fruitworm Coaster. Een zeer kleine achtbaan, die in een ovaal loopt met enkele kleine heuveltjes. Het treintje heeft de vorm van een rups en gaat bijna altijd doorheen een appel.

 

 

Tower Rides

Golden Horse bouwt meerdere types toren attracties, zoals vrijevaltorens in allerlei vormen en maten.

 

Scenery Tower

De Scenery Tower is een pull up torentje, waarbij je het stoeltje omhoog kan heffen door een touw en zachtjes naar beneden valt. Dit attractietype werd ontwikkeld door Sunkid Heeghe.

 

Mega Drop

De Mega Drop is de hoogste toren attractie van de bouwer met een vrijeval. De toren kan tot 65 meter hoogte gebouwd worden.

 

Big Scenery Tower

De grote Scenery Tower is een uitkijktoren, gebaseerd op deze van Intamin. De berijders nemen plaats in een roterende cabine, die omhoog gaat langs de toren.

 

Spinning Drop Tower

De Spinning Drop Tower is een vrijevaltoren waarbij de gondel rond draait bij het omhoog gaan.

 

Parachute Tower

De Parachute Tower is gebaseerd op het gelijknamige attractietype van Vekoma. Bij deze toren ga je omhoog in een mandje onder een parachute. De toren draait rond, om zo een overzicht te geven, tijdens de rit zal het mandje zachtjes omlaag vallen.

 

Jumping Frog

De Jumping Frog is een vrijeval attractie waarbij op het hoogste punt het bakje voorover kantelt. Deze werd gebaseerd op een attractie uit de S&S – sansei  technologies catalogus.

 

Launch Tower

Bij de Launch Tower wordt je niet stilletjes omhoog gehesen zoals bij een traditionele vrijeval toren, maar wordt je omhoog gelanceerd door perslucht. Dit type komt eveneens van S&S – sansei  technologies.

 

Hopper Dolphin, Jumping Frog Small

Deze twee torentjes zijn bedoeld voor de kids, met een bescheiden hoogte kunnen ze hierop een eerste vrijeval ervaring opdoen.

 

Challenger

De Challenger is een zweefmolen, maar op grote hoogte. De stoeltjes hangen hierbij ook aan kettingen, maar je gaat langs een toren omhoog, tot een hoogte van 38 meter. Deze werd gebaseerd op de Vertical Swing van Zamperla.

 

Ferris Wheels

Golden Horse bouwt verschillende types reuzenraden. Dit gaat van bescheiden tot zeer groot. De meeste zijn traditionele raden, maar een type bevat gondels die tijdens de rit over een track rijden, dit type werd oorspronkelijk ontworpen door Intamin Amusement Rides en kan je bijvoorbeeld terugvinden op de pier van Disneyland in Anaheim.

 

Water Rides

Chute Rides

De Chute Rides van Golden Horse zijn gebaseerd op de Shoot-The-Chute attractie van Intamin Amusement Rides. Bij dit type attractie neem je plaats in een bootje, dat een lifthill opgaat en via een steile helling in het water plonst, wat een grote splash veroorzaakt. Dit type bouwt Golden Horse in meerdere uitvoeringen, die telkens een iets andere lay-out hebben.

 

Raft Rides

De Raft Rides zijn verdeeld in drie types. Twee van deze types zijn de klassieke Rapid River attractie, maar met bootjes in verschillende groottes. Het derde type, de Straight Lift Raft, genaamd, is afwijkend. Bij dit type gaat het bootje in een lift omhoog, om daarna via een bochtige glijbaan naar beneden te komen.

 

Thrill Rides

Go Go Bounce

De Go Go Bounce is een populaire kermis attractie, die je ook wel in pretparken tegen komt. Hierbij zit je in een bakje, dat aan een arm bevestigd zit, die tijdens de rit snel op en neer gaat. De attractie zelf draait ook in het rond.

 

Frisbee

De Frisbee is een uit de kluiten gewassen schommelattractie, waarbij een grote ronde gondel rond draait, deze gondel is bevestigd aan een pendel die heen en weer zwaait, tot op een grote hoogte. Deze attractie kennen we vooral van Huss.

 

Music Boat

De Music Boat is een Koggemolen, waarbij de bakje ook wel koggen genoemd snelle rondjes maken, doordat de centrale motor gaat draaien. Tijdens de rit ga je zowel voorwaarts als achterwaarts. Deze Koggemolen is een ontwerp van Mack Rides.

 

Viking

De Viking is een groot schommelschip, een klassieker onder de attracties.

 

People Movers

De People Movers zijn allerlei soorten monorails. Dit gaat van een klassieke monorail met een treintje tot hangende gondels. De meest speciale versie is de fietsmonorail.

 

Carrousels

Er zijn meer types carrousels bij Golden Horse. Dit gaat van grote tot kleine modellen en zelfs dubbeldekkers.

 

Family Rides

Ook aan gezinsvriendelijke attracties geen gebrek bij Golden Horse.

 

Botsauto’s

 

Draaimolens

 

Treintjes

 

Theekopjes

 

Kids Rides

Voor de kinderen biedt Golden Horse twee soorten attracties aan. Een rondritje met een autootje en een kleine zweefmolen

 

Simulators

Onder deze categorie vinden we de klassieke simulator attractie en een media visuele, waarbij je moet schieten op een scherm.

 

Bronnen: Golden Horse, RCDB

Foto’s: Golden Horse