Bouwer in de kijker: Gravity Group

De Gravity Group is een firma die gespecialiseerd is in het ontwerpen van houten achtbanen. Het bedrijf ontstond door een samenwerking van een team ingenieurs, dat voorheen werkte voor het gesloten bedrijf Custom Coasters International.

De Gravity Group bouwt zelf geen achtbanen, hiervoor wordt beroep gedaan op andere bedrijven, Philadelphia Toboggan Coasters, Inc en Martin & Vleminckx hebben de meeste achtbanen voor hen gebouwd.

De treintjes die gebruikt worden op de achtbanen, Timberliners genoemd, worden dan weer gebouwd door het dochterbedrijf Gravitykraft Corp. Dit bedrijf werd opgericht in 2008 en levert behalve de treintjes ook alle andere mechanische onderdelen. Voorheen werden treintjes van andere bedrijven gebruikt, waaronder Philadelphia Toboggan Coasters.

 

© Bob Van Dyck

 

De eerste achtbaan die ontworpen werd door de Gravity Group was Hades in Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan kreeg in 2013 een corkscrew inversie een overbankte bocht van 110°, eveneens ontwikkeld door de Gravity Group. Ook werden de oude treinen van Philadelphia Toboggan Coasters vervangen door de nieuwe Timberliners.

 

 

In 2006 werd The Voyage geopend. Een achtbaan die gebouwd werd in Holiday World. Deze achtbaan staat al jarenlang op nummer twee in de lijst van beste houten achtbanen ter wereld. Met haar statistieken duikt de achtbaan ook op in meerdere top tienen. De achtbaan behaald een topsnelheid van 108,5km/u is 49,7 meter hoog en heeft een lengte van 1963,5 meter.

 

 

De eerste Europese achtbaan die door het bedrijf ontwikkeld werd is Twister in Grona Lund, geen makkelijke opgave, aangezien de houten achtbaan tussen alle andere achtbanen gebouwd moest worden.

 

 

Een opmerkelijk element verwerkte men in de achtbaan Dueling Dragons in Happy Valley Hongshan te China. Het zogenaamde High Five element wordt bekomen doordat deze duellerende achtbaan een element heeft waarbij beide tracks de treintjes zo banken, dat ze schuin naast elkaar rijden.

 

 

Nog een opmerkelijk ontwerp van de Gravity Group is de shuttle coaster Switchback in ZDT’S Amusement Park. Bij deze achtbaan is er geen gesloten parcours. Je wordt eerst via een traditionele lifthill omhoog getakeld en legt de rit voorwaarts af. Halverwege de rit rijdt je een steile piek op en leg je de rit grotendeels weer achterwaarts af. Om weer in het station te komen wordt er gebruik gemaakt van een verschuivend trackdeel.

 

 

Een tweede Europese achtbaan ontwikkelde het bedrijf voor Tayto Park, gelegen in Ierland. Deze achtbaan wordt getypeerd door een overbanking van een bocht van maar liefst 115°. Cu Chulainn opende in 2015 en werd meteen de eerste achtbaan van formaat voor het land. De achtbaan is 32 meter hoog en 1092 meter lang, goed voor een snelheid van 90 km/u.

 

 

In 2016 opende een derde achtbaan van Gravity Group in Europa. Timber werd gebouwd in Walibi Rhône-Alpes. Timber is 446 meter lang en 17 meter hoog. De first drop is er eentje van 59°, wat steil te noemen is voor een houten achtbaan.

 

 

 

 

Bronnen: Gravity Group, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Gravity Group, Tayto Park, Wikimedia