Bouwer in de kijker: Beijing Shibaolai Amusement Equipment

Beijing Shibaolai Amusement Equipment is een van de grootste bouwers van Azië en één van de oudste in China. Het bedrijf werd opgericht in 1989 en is gekend omdat het voornamelijk kopieën bouwt van attracties die andere grote bouwers ook bouwen.

 

Beijing Shibaolai Amusement Equipment werd geopend in 1989 als één van de eerste attractiebouwers in China. Het bedrijf bouwt voornamelijk attracties naar het voorbeeld van andere bouwers, zoals: Vekoma, Maurer Rides, Arrow Dynamics, Zamperla en andere bekende constructeurs.

 

Attracties:

Achtbanen:

Single Loop Double Spiral Roller Coaster

Dit type achtbaan wordt gebouwd naar het voorbeeld van Arrow Dynamics. Dit is voornamelijk te merken aan de manier waarop de Corkscrew inversie opgebouwd wordt. Dit type achtbaan bevat een verticale looping en een dubbele kurkentrekker inversie.

 

 

Het voorbeeld in het filmpje is Montaña Rusa in het Cubaanse park: Parque Lenin. Deze achtbaan opende in 2007, maar staat sinds begin 2017 stil.

 

Suspended Rollercoaster

De Suspended Rollercoaster wordt gebouwd naar het voorbeeld van de SLC die Vekoma bouwt. Bij dit type achtbaan hangen de treintjes onder de rail. De versie van deze bouwer kan ook custom gebouwd worden en bevat minstens vier inversies.

 

 

Het voorbeeld in dit filmpje is de achtbaan Dizzy Love & Whirling Passion. Een achtbaan die we terugvinden in het Chinese park Discoveryland.

 

Magic-Loop Rollercoaster

De Magic-Loop Rollercoaster wordt gebouwd naar het voorbeeld van Maurer Rides. Deze achtbaan is namelijk gebaseerd op de Sky Loop achtbaan. Wie hierop een ritje maakt vertrekt met een verticale lift hill en gaat daarna meteen een eerste inversie in.

 

 

Het voorbeeld uit dit filmpje is de Magic Ring Vertical Coaster achtbaan die terug te vinden is in het Chinese park Chuanlord Holiday Manor.

 

Flying Rollercoaster

De Flying Rollercoaster is een achtbaan waarbij je op je buik ligt en onder de track hangt. Dit model is gebaseerd op de Volare Coaster die Zamperla bouwt.

 

 

Voorbeeld in het filmpje is de Zamperla versie.

 

Boomerang Rollercoaster

De Boomerang Rollercoaster is opnieuw een model dat gebaseerd wordt op een Vekoma model. Het grote verschil is dat bij deze versie twee pullcars gebruikt worden. De Boomerang vertrekt achterwaarts op een lift hill; een pullcar trekt de trein omhoog. Daarna ga je voorwaarts doorheen een Cobra Roll en een looping. Bij de tweede lift hill wordt je bij deze versie opnieuw opgevangen door een tweede pullcar. Bij het type van Vekoma is dit een ketting. Je legt het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts af.

 

 

Het voorbeeld uit dit filmpje is Shark Attack in het Chinese Hot Go Spring Park.

 

Reciprocating Rollercoaster

De Reciprocating Rollercoaster, ook wel Shuttle Loop Coaster genoemd, is een achtbaan die gebaseerd is op de Shuttle Coaster van Arrow Dynamics . Tijdens de rit word je via een kettinglift voorwaarts omhooggetrokken op een recht stuk en plots ga je achterwaarts doorheen een looping. Na de looping rol je een spike op en ga je nogmaals voorwaarts door de looping.

 

 

Het voorbeeld in het filmpje is Max Speed in het Chinese Suzhou Amusement Park.

 

Jet Rollercoaster

De Jet Rollercoaster is een familie gerichte achtbaan. Deze rollercoaster heeft geen inversies.

 

 

Het voorbeeld in het filmpje is Rollercoaster in het Chinese Yexian Park.

 

Children Rollercoaster

De Children Rollercoaster is de alom bekende Big Apple achtbaan. Dit type wordt door heel wat bouwers aangeboden.

 

 

Het voorbeeld in het filmpje is Baby Coaster in Happy Valley Shenzen.

 

Dragon Sliding Rollercoaster

De Dragon Sliding Rollercoasters zijn eigenlijk twee achtbanen naast elkaar gebouwd, om zo tegen elkaar te racen. Dit type doet denken aan de Battlestar Galactica, een duellerende achtbaan die Vekoma bouwde voor Universal Studios Singapore. Voorlopig werd dit type nog niet gebouwd.

 

Shooting Rollercoaster

De Shooting Rollercoaster is een gelanceerde achtbaan die gebaseerd werd op het MotoCoaster model van Zamperla. De bezoekers zitten hierbij op een motorfiets, of ander soort voertuig, en worden gelanceerd.

 

 

Het voorbeeld in het filmpje is de Zamperla uitvoering. De achtbaan is Moto Coaster in het Amerikaanse park Darien Lake.

 

 

Thrillrides:

 

W-shaped Rollercoaster

De W-shaped Rollercoaster is gebaseerd op de Disk’o Coaster van Zamperla. Bij deze attractie neemt men plaats op een grote gondel, waarop 24 tot 40 zitjes gemonteerd zijn. De gondel gaat over en weer, tot hij over de heuvel gaat. De gondel zelf draait ook rond.

 

Sky Flyer

De Sky Flyer is een uit de kluiten gewassen zweefmolen. De stoeltjes hangen hierbij ook aan kettingen en gaan langs een verticale kolom omhoog. De hoogte kan variëren. Deze werd gebaseerd op de Star Flyer die Funtime bouwt.

 

Free Fall

Bij deze toren wordt men omhoog gelanceerd tot een hoogte van 53 meter, om nadien in vrije val naar benden te komen.

 

Happy Express

De Happy Express is een soort rupsmolen waarbij de bakjes hangen. Doordat de bakjes hangen gaan ze tijdens het draaien omhoog zweven.

 

Pirate Ship

De klassieker onder de grote attracties is ongetwijfeld het schommelschip.

 

Giant Pendulum

Bij deze attractie neem je plaats op een grote pedelvormige schijf. Passagiers worden heen en weer geslingerd terwijl de schijf, waarop de stoeltjes gemonteerd zijn, ronddraait.

 

Giant Swing

Deze attractie werd gebaseerd op de Screaming Swing van S&S Sansei Technologies. Je neemt plaats in een uit de kluiten gewassen schommel die met behulp van perslucht aan het schommelen gaat.

 

Rolling Waves

Deze werd gebaseerd op de Windshear attractie van Zamperla. Deze attractie valt te vergelijken met een topspin, inclusief suspended stoeltjes. Passagiers zitten dus met hun benen los. De armen draaien simultaan, maar kunnen ook afzonderlijk bewegen. Dit maakt de ritbeleving net iets anders dan die van de gewone topspin.

 

Family Rides:

 

Whirlwind Chairs

Dit type attractie vinden we in bijna ieder park terug. Je zweeft in het rond in een stoeltje dat vastgemaakt is aan kettingen.

 

Carrousel

Uiteraard heeft bijna iedere bouwer ook een eigen Carrousel.

 

Rotating Cups

De klassieke theekopjes, die je zelf kan doen ronddraaien. 

 

Riptide

Een attractie gebaseerd op de Jet Ski van Zierer. Bij deze jetski’s stap je via een platform op een bootje of jetski en gaat de molen ronddraaien. Met behulp van het stuur kan je snelle uitzwaaien maken, alsof je over het water scheurt.

 

Ferris Wheel

Het reuzenrad is opnieuw een attractie die bijna elke bouwer in haar catalogus heeft staan. Bij ons wordt deze attractie minder en minder gebouwd, maar in Azië blijft ze zeer populair.

 

Water Rides:

 

Canyon Drift

De Canyon Drift is een Rapid River. Bij dit type zit je in een rond bootje dat over golven vaart.

 

Big Shoot

De Big Shoot is een uit de kluiten gewassen waterattractie waarbij je in een boot een parcours aflegt. De rit eindigt met een grote splash.

 

Flume Ride

De Flume Ride kennen we het best als de boomstammetjes. Je neemt hierbij plaats in een boomstammetje en vaart doorheen een geul. Onderweg kom je één of meerdere drops tegen.

 

Kindermolens:

Voor de jongsten onder ons heeft deze bouwer ook enkele kleinere molentjes.

 

 

Bron en foto’s: Beijing Shibaolai Amusement Equipment