Bouwer in de kijker: S&S – Sansei Technologies

S&S – Sansei Technologies is een bedrijf dat bekend staat voor snel gelanceerde achtbanen en heel wat thrillrides, zoals vrijevaltorens. Vaak wordt er gebruik gemaakt van perslucht voor de lancering van deze attracties. De hoofdzetel van het bedrijf is gelegen in utah, Amerika.

 

Geschiedenis

De Amerikaanse attractiebouwer S&S – Sansei Technologies werd opgericht door Stan Checketts, als S&S Sports, Inc. In de beginjaren maakte het bedrijf trampoline-uitrustingen en bungee jump attracties. In 1994 begon het bedrijf met het bouwen van attracties die werkten op luchtdruk. De eerste attracties die het bedrijf bouwde waren de shot drop torens, zoals ook eentje in Walibi Holland te vinden is. In 1996 werd de sports afdeling verkocht.

 

In 2001 zette het bedrijf haar eerste stappen in de achtbaanbouw. S&S mocht in dat jaar twee achtbanen openen die een lancering met perslucht kregen, dezelfde technologie die gebruikt wordt voor de torenattracties van het bedrijf. De eerste achtbaan die opende was HyperSonic XLC in het Amerikaanse park Kings Dominion.

 

In hetzelfde jaar opende ook Dodonpa in Fuji-Q Highland in Japan, een achtbaan die tot op heden de snelste acceleratie heeft. Deze achtbaan wordt gelanceerd aan 172 km/u, een snelheid die behaald wordt op amper 1.8 seconden.

 

In 2002 wou het bedrijf haar aanbod uitbreiden met houten achtbanen. Hiervoor werd Denise Dinn-Larrick en andere vroegere medewerkers van het failliete bedrijf CCI aangenomen. In 2003 opende de eerste houten achtbaan van het bedrijf in het Amerikaanse park Enchanted Village, Timberhawk: Ride of Prey.

 

In 2004 opende nog drie houten achtbanen de deuren, waaronder Falken in Farup Sommerland te Denemarken. Nadien werd de afdeling gesloten.

Nog in 2002 kocht S&S alle concepten en patenten op van het failliete Arrow Dynamics. Hierdoor ontstond S&S Arrow. Op deze manier was S&S in staat alle achtbaanmodellen te gaan bouwen die Arrow Dynamics ook bouwde, al werd er maar één model ook daadwerkelijk gebouwd, de 4th Dimension coaster. Dit model bouwde S&S voor het eerst in 2006 met Eejanaika in Fuji-Q Highland. In 2012 zou er een tweede exemplaar gebouwd worden in het Chinese park China Dinosaurs Park met Dinoconda.

 

Eejanaika:

 

Dinoconda:

 

Het bedrijf werd doorheen de volgende jaren nog enkele malen overgenomen, waardoor de naam wijzigde van S&S Arrow naar S&S Power en later naar S&S Worldwide. In 2012 werd S&S een laatse keer overgenomen, ditmaal door het Japanse bedrijf Sansei Technologies, waardoor men nu de naam S&S – Sansei Technologies gebruikt.

 

Aanbod:

S&S – Sansei Technologies biedt momenteel een uitgebreid aanbod aan achtbaantypes en grote thrillrides aan, we zetten de belangrijkste even op een rijtje.

 

Toren Attracties:

Space Shot: Onder de toren attracties vinden we de Space Shot, het type attractie waarmee alles begon voor S&S. Bij deze toren wordt je omhoog gelanceerd en kom je in vrije val weer naar beneden.

Turbo Drop Tower: Bij dit type ga je langzaam omhoog en wordt je naar beneden gelanceerd.

Combo Tower: Bij dit type wordt een combinatie gemaakt van de Space Shot en Turbo Drop toren.

Rotating Tower: Bij dit type wordt je omhoog gelanceerd zoals bij de Space Shot, eens boven gaat de gondel ronddraaien om een mooi uitzicht te bieden, waarna je weer naar beneden gelanceerd wordt.

Double Shot Tower: Bij dit type wordt je meermaals omhoog en omlaag gelanceerd.

 

Heel wat parken bouwen ook een combinatie van meerdere torens om zo meerdere ervaringen aan te bieden.

 

 

Achtbanen:

Family Coasters

 

Free Fly

 Bij de Free Fly hangen de bakjes van de trein naast de track, de trein maakt rotaties, waardoor de bakjes schommelen. Van dit type werd maar één exemplaar gebouwd in Skara Sommarland.

 

 

Mine Train

De Mine Train is een familiale achtbaan die gebruikt maakt van een treintje.

 

Junior El Loco

De Junior El Loco is een soort van Wilde Muis achtbaan en een softer model van de echte El Loco.

 

Junior Coaster

De Junior Coaster is een rustiger type achtbaan bedoeld voor families en kinderen.

 

Family Inverted Coaster

De Family Inverted Coaster is een nieuw model, dat voor het eerst gebouwd wordt in Dutch Wonderland. Bij dit type hangen de treintjes onder de track.

 

Family Thrill Coasters

 

El Loco

De El Loco wordt getypeerd door de kleine oppervlakte en de meer dan verticale first drop. Verder bevat dit type haarspeldbochten die naar buiten gebanked zijn.

 

4D Free Spin

De Free Spin Coaster is een model dat voor het eerst gebouwd werd in 2015 voor de Six Flags groep, die ondertussen vijf exemplaren aankochten. De term Free Spin is de modelnaam van de achtbaan en wilt zeggen dat het draaien rond de x-as half gecontroleerd gebeurd en half vrij (Free). De term 4D Coaster wordt gebruikt voor een achtbaan met karretjes die draaien rond de x-as waardoor de bezoekers overkop gaan tijdens de rit.

 

 

Thrill Coasters

4th Dimension

Bij de 4th Dimension hangen de karretjes van de trein naast de track, De stoeltjes van de trein draaien rond tijdens de rit, waardoor je koprollen maakt.

 

Air/LSM Launched Coaster

Bij dit type achtbaan wordt je aan het begin van de rit aan hoge snelheid gelanceerd, deze lancering kan met perslucht of met een mechnetisch system gebeuren.

 

LSM Triple Launch El Loco

Dit compacte type achtbaan heeft een magnetische lancering die in drie fasen verloopt, eerst voorwaarts, dan achterwaarts om dan op volle snelheid opnieuw voorwaarts te gaan.

 

 

Behalve de toren attracties en achtbanen biedt S&S ook de Screaming Swing aan, een uit de kluiten gewassen schommel die met behulp van perslucht schommelt.

 

 

Bronnen: S&S, Coasterforce, RCDB, Wikipedia