Six Flags Qiddiya stelt treinen voor van Falcons Flight en Colossus

Op de IAAPA-expo in Orlando, de belangrijkste pretparkbeurs ter wereld, zijn alle 8 rollercoasters voorgesteld van het gloednieuwe pretpark Six Flags Qiddiya. Dit wordt het eerste Six Flags pretpark in Azië en komt te liggen nabij de Saudische hoofdstad Riyadh. Als extraatje werden ook de treinen voorgesteld van twee achtbanen die het park zal bevatten.

 

Saudi Vision 2030:

Six Flags Qiddiya kadert in het megaproject Saudi Vision 2030 dat werd voorgesteld op 25 april 2016 door de kroonprins van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman. Saudi Vision 2030 is een groot project om de afhankelijkheid van olie voor Saudi-Arabië te verminderen tegen 2030. Hiervoor wil het land haar economie meer diversifiëren door onder meer te investeren in ziekenzorg, onderwijs, infrastructuur, vrijetijd en toerisme.

Om de nodige voorzieningen te verwezenlijken is het land in een biljoenen bouwwerf veranderd. Eén van deze vele projecten is Six Flags Qiddiya, een gloednieuw pretpark en waterpark dat verschillende recordbrekende en spectaculaire attracties zal bevatten. In de loop van 2024 zal bekendgemaakt worden wanneer Six Flags Qiddiya gepland wordt te openen.

 

Treintjes voorgesteld:

Op de IAAPA-expo in Orlando werden de 8 rollercoasters die Six Flags Qiddiya zal bevatten voorgesteld. Hier zitten een paar serieuze kleppers bij. Deze zullen door in totaal 5 verschillende Europese fabrikanten geleverd worden. Voor 2 van deze achtbanen werden ook de treintjes onthuld. Het gaat om Flacons Flight die de snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld wordt en Colossus, de grootste houten achtbaan van het Midden-Oosten.

 

Colossus:

Colossus wordt de grootste houten achtbaan van het Midden-Oosten. Deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International en zal een snelheid behalen van 80 km/u. De houten achtbaan wordt 29 meter hoog en zal een drop bevatten van 27 meter diep. De houten track van 862 meter lang zal een stalen draagconstructie krijgen. GCI stelde op haar stand de treintjes van de achtbaan voor.

Falcons Flight:

Falcons Flight wordt de snelste, hoogste en langste achtbaan in de wereld. Ondertussen werden ook de exacte statistieken vrijgegeven. Intamin zal met Falcons Flight de eerste Exa Coaster bouwen in de wereld en deze wordt rondduit indrukwekkend. Een Exa Coaster is een achtbaan die hoger is dan 600 voet, omgerekend zo’n 182,88 meter.

 

De achtbaan zal een snelheid behalen van 250 km/u. Deze snelheid zal bereikt worden tijdens de afdaling van een klif en met behulp van een LSM-lancering. In totaal zal de achtbaan 3 verschillende lanceringen bevatten. Daarnaast zal de rollercoaster het huidige lengte record bijna gaan verdubbelen met een parcours van maar liefst 4250 meter lang.

Falcons Flight krijgt een duizelingwekkende hoogte van maar liefst 195 meter hoog, dit is nog eens 10 meter hoger dan we eerst dachten en 56 meter hoger dan het hoger dan het huidige record. De drop wordt maar liefst 158,2 meter diep. De bouwwerken van deze achtbaan gingen ondertussen reeds van start.

 

Intamin onthulde op haar stand de treinen voor deze rollercoaster. Verder zal de achtbaan kunnen rijden met maar liefst 6 treinen. Daarnaast zal de achtbaan een dubbel station krijgen om de capaciteit te verhogen. Ook opvallend is dat het voorste karretje een windschild zal bevatten, waardoor er geen veiligheidsbrillen gedragen zullen moeten worden.

Foto’s: CoasterForce