Uitgetest: Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa

In het Amerikaanse pretpark Busch Gardems Tampa, gelegen in de staat Florida, kunnen pretparkfans zich sinds maart 2022 uitleven in Iron Gwazi. Deze achtbaan komt uit de stallen van de gerenommeerde fabrikant Rocky Mountain Construction (RMC). Deze sensationele achtbaan volgt de duellerende houten achtbanen van Gwazi op. Er werden dus twee houten achtbanen (Lion en Tiger) omgetoverd tot één grote hybride coaster. Sinds haar opening duikt Iron Gwazi hoog op in vele favorietenlijstjes van bekende (en minder bekende) achtbaanliefhebbers. Onze bevindingen lees je alvast in deze Uitgetest!

 

Gwazi was een spectaculaire duellerende houten achtbaan die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International in Busch Gardens Tampa. De achtbanen volgden een tegenovergestelde lay-out. Hierdoor kruisten de treinen elkaar meermaals tijdens de rit en zo gingen ze een soort van duel aan met elkaar. De linkerkant had een gele trein en kreeg de naam Lion, de rechterkant had een blauwe trein en kreeg de naam Tiger. De namen Lion en Tiger werden gekozen omwille van het mythologische wezen de Gwazi, een dier met het hoofd van een tijger en het lichaam van een leeuw.

Door het warme klimaat in de staat Florida werden de achtbanen snel ruw, waardoor Tiger in 2012 moest sluiten en Lion stopte met rondjes te maken in 2015. Tot grote vreugde van de fans bevestigde het park in 2018 dat Gwazi een RMC make-over zou krijgen, waardoor Gwazi zou veranderen in Iron Gwazi.

Het resultaat is alvast om van te smullen! Bij opening op 11 maart 2022 brak Iron Gwazi twee wereldrecords. Het is de steilste en snelste hybride achtbaan ter wereld én het is ook nog eens de hoogste hybride achtbaan van Noord-Amerika. Iron Gwazi is 1.242,10 meter lang en 62,8 meter hoog. De verticale hoek die deze achtbaan maakt bij de first drop is 91°. Iron Gwazi behaalt een topsnelheid van 122,30 km/u. Zadra, een andere RMC die we terugvinden in het Poolse Energylandia, heeft dezelfde hoogte, maar een iets mindere daling bij de first drop. Dit maakt dat Zadra dus een iets lagere topsnelheid heeft dan Iron Gwazi.

De hamvraag die veel pretparkfans zich stellen is: “Is Iron Gwazi beter dan Zadra?” Ervaringen zijn natuurlijk altijd erg persoonlijk en subjectief maar als je het aan mij vraagt, dan zou ik oordelen van wel. Al blijft Zadra ook een kanjer van een achtbaan die helemaal niet mag weggecijferd worden (integendeel!). Wanneer je onride-video’s bekijkt van Iron Gwazi, dan lijkt deze attractie niet zo heel veel voor te stellen in vergelijking met vele andere bekende achtbanen, maar schijn bedriegt! Iron Gwazi deelt een heel erg dolle rit uit waarna je met een open mond vol van verbazing zal uitstappen.

Van begin tot einde is het tempo van deze achtbaan amper bij te houden! De airtime-momenten volgen elkaar snel op en er zitten enkele bijzondere elementen in het baanverloop verwerkt. Bijzondere elementen vragen ook steeds om bijzondere namen. Zo is er een Barrel Roll Downdrop, die ik eerder als een ‘Sudden Swirl’ zou omschrijven. Dit element is alvast mijn favoriete stuk in deze attractie, omdat het snel, soepel en vooral plots aankomt. Iron Gwazi is ook nog uitgerust met een Over-Banked Curve waar je (veel) zijdelingse airtime ervaart, en dat levert een best bijzonder gevoel op. Daarnaast kent Iron Gwazi, net zoals vele andere RMC’s, een Zero-G stall.