Vote Coasters van Coaster Bot rangschikt beste achtbanen ter wereld

Coaster Bot vroeg aan de pretparkcommunity om de achtbanen die ze hebben bereden te rangschikken van beste naar slechtste. 2.596 enthousiastelingen wisten er alvast 129.562 verschillende achtbanen te beoordelen. Onlangs kwam de website naar buiten met een oordeel over de beste achtbanen van 2022. Om de lijst overzichtelijk en representatief te houden werden er uiteindelijk 1.304 achtbanen wereldwijd gerangschikt. Ook België en Nederland wisten zichzelf goed te verdedigen tijdens deze grote verkiezing.

 

Coaster Bot is opgericht door Harry Davies, een pretparkenthousiasteling uit het Verenigd Koninkrijk met een passie voor het maken van video’s. Hij creëerde in 2015 een kanaal op YouTube. Sindsdien is het kanaal uitgegroeid tot meer dan 65.000 YouTube-abonnees en meer dan 15 miljoen videoweergaven. In de loop der jaren zijn er nieuwe leden bij het kanaal gekomen, waardoor het platform getransformeerd is van een eenmansbedrijf tot een heus team.

Vote Coasters is dan weer een onderdeel van Coaster Bot dat begon in 2017, oorspronkelijk genaamd The Golden Cog Awards. In het begin bepaalde de peiling de beste thrill coaster van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien is het elk jaar gegroeid, heeft het een breder scala aan achtbanen ondervraagd en is de methodologie verbeterd. Nu peilt Vote Coasters naar achtbanen over de hele wereld. In november 2022 plaatsten 2.596 mensen in totaal 129.562 achtbanen in hun favorietenlijst, en dat in een zekere volgorde. Dit leverde meer dan 18 miljoen combinaties van achtbanen op om te analyseren, wat leidde tot onderstaande resultaten.

Het land dat als grote winnaar uit deze verkiezing komt is alvast geen verrassing. De Verenigde Staten van Amerika gaat aan de haal met 628 plaatsen. Dat is bijna de helft van alle achtbanen die hier gerangschikt werden. Ook het park met het meeste aantal achtbanen in deze lijst is het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Ook dat is niet verrassend, want dit park is eveneens nog steeds de recordhouder van meeste achtbanen (21) in een pretpark ter wereld.

Six Flags Magic Mountain wordt wel op de hielen gezeten door het Poolse pretpark Energylandia en Canada’s Wonderland met ieder 17 noteringen in deze prestigieuze lijst. De Amerikaanse pretparken Cedar Point en Six Flags Great America wisten ieder 16 keer voor te komen in de lijst.

Na al het geweld uit de Verenigde Staten komt het Verenigd Koninkrijk aan de beurt met 121 achtbanen die de lijst wisten te halen, gevolgd door Duitsland met 111 exemplaren en Frankrijk met 57 stuks. Nederland weet zich een vijfde plaats te bemachtigen met 52 rollercoasters. België staat op de zevende plaats met 33 noteringen en moet Denemarken nog voor zich laten dankzij de 37 noteringen die dat land kent.

De attracties die zich als beste achtbanen van de wereld mogen kronen zijn allemaal terug te vinden in de Verenigde Staten van Amerika, en dat zijn respectievelijk Iron Gwazi uit Busch Gardens Tampa, Steel Vengeance uit Cedar Point en VelociCoaster uit Islands Of Adventure. Op de vierde plaats vinden we de Poolse achtbaan Zadra terug en het is Fury 325 uit Carowinds die de top 5 mag afsluiten. Het valt meteen op dat deze top 5 gedomineerd wordt door de attractiebouwer Rocky Mountain Construction.

Als we de volledige lijst erbij nemen, dan moeten we echter vaststellen dat het de Nederlandse firma Vekoma is die het meest voorkomt als attractiebouwer. Zo weet het bedrijf niet minder dan 170 exemplaren in deze lijst te duwen, gevolgd door Bolliger & Mabillard met 94 achtbanen en Mack Rides met 93 stuks.

België kent “slechts” 33 noteringen in de volledige lijst, maar daarvan staan er twee in de top 50! Dat zijn Ride To Happiness uit Plopsaland De Panne op nummer 6(!) en Kondaa uit Walibi Belgium op nummer 18. De Nederlanders wisten dan wel 52 noteringen weg te kapen in de volledige lijst, maar slechts één exemplaar haalt de top 50. Dat is -natuurlijk- Untamed uit Walibi Holland die een elfde plaats weet in beslag te nemen en zo net buiten de top 10 valt.

De volledige lijst kan je hier terugvinden.