Pretparkgroepen: Walibi Group

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de voormalige Belgische Walibi Group die ondertussen niet meer bestaat, maar waarbij er nog wel verschillende parken zijn die de naam Walibi dragen.

 

Wie is Walibi Group?

Walibi Group is een voormalig Belgische pretparkengroep die voornamelijk pretparken bevatte in België, Nederland en Frankrijk. Tijdens haar belangrijkste jaren bezat de groep negen vestigingen verspreid over de drie landen.

De Walibi Group werd opgericht door Eddy Meeùs in 1989. Het begon allemaal met een waterski in Bernissart-lac dichtbij Bergen. De ervaring was goed om enkele jaren later Walibi Waver te openen. Dit gebeurde met de Telewaterski in 1975 bij een meer in de Waalse stad Waver. Om mensen naar de Telewaterski aan te trekken werden attracties toegevoegd aan het domein en zo ontstond het huidige Walibi Belgium, waar in 1989 dan de Walibi Group uit ontstond.

Walibi is een samenstelling van Waver, Limal en Bierges, drie dorpen in de buurt van de vijver waar het allemaal begon. In 1998 hield de groep op te bestaan toen Eddy Meeùs de pretparken van de Walibi Group verkocht aan het Amerikaanse Premier Parks dat later Six Flags overnam. Maar vandaag de dag leeft het Walibi-merk nog steeds voort in een aantal pretparken.

In dit artikel bekijken we hoe de pretparkengroep ontstond, hoe het evolueerde in haar bestaan en wat er van de toenmalige parken geworden is nadat de Walibi Group ophield te bestaan.

 

Voormalige portefeuille:

De Walibi Group heeft 9 verschillende parken gehad in de loop der jaren. Er waren 6 pretparken, daarvan zijn er 5 een Walibi-pretpark geweest. Verder waren er nog 2 waterparken en een miniatuurpark.

Pretparken: In België ging het om Walibi Waver (huidige naam: Walibi Belgium) en Bellewaerde. In Nederland ging het om Walibi Flevo (huidige naam: Walibi Holland). In Frankrijk ging het om Walibi Rhône-Alpes, Walibi Aquitaine (huidige naam: Walygator Sud-Ouest) en Walibi Schtroumpf (huidige naam: Walygator Grand Est).

Waterparken: Aqualibi en Océade Belgium, beiden gelegen in België.

Miniatuurparken: Mini-Europa in de Belgische hoofdstad Brussel.

 

De parken in de loop der jaren:

1975: Het begon allemaal met de oprichting van Walibi door Eddy Meeùs in het Belgische Waver. In 1982 wordt het pretpark hernoemd naar Walibi Waver, wanneer Eddy Meeùs andere parken begint op te kopen. Het is het eerste pretpark van Europa waar bezoekers 1 toegangsprijs betalen waarbij alle attracties inbegrepen zijn in de prijs.

1982: Eddy Meeùs koopt aandelen van het jonge Franse pretpark Avenir Land dat in 1979 geopend werd.

1987: Walibi Waver krijgt een waterpark met de oprichting van Aqualibi. Het is meteen het eerste waterpark van Eddy Meeùs.

1989: Eddy Meeùs gaat naar de beurs en richt daarvoor de Walibi Group op. Walibi Waver en Aqualibi worden in de groep opgenomen. Daarnaast koopt de Walibi Group het Franse Avenir Land volledig over en wordt omgedoopt tot Walibi Rhône-Alpes. Een jaar eerder wordt Mini-Europa opgericht, een miniatuurpretpark over Europa in de Belgische en Europese hoofdstad Brussel. Het Nederlandse bedrijf dat het miniatuurpark oprichtte gaat failliet en de Walibi Group neemt het over. Mini-Europa opent uiteindelijk in 1989 met Prins Filip van België.

1990: Het Franse jonge pretpark Big Bang Schtroumpf, dat een jaar eerder de deuren opende, wordt overkocht. Het pretpark wordt in 1991 omgevormd tot Walibi Schtroumpf en staat volledig in het teken van de Smurfen.

Ook het Belgische pret- en dierenpark Bellewaerde Park wordt opgekocht door de Walibi Group, dit gebeurde door een aandelen uitwissel. Dit park werd opgericht in 1954 door de Belgische zakenman Albert Florizoone, de neef van Alberic Florizoone die in 1935 Meli-Park (het huidige Plopsaland De Panne) opende. Bellewaerde Park blijft haar naam behouden en wordt niet omgevormd naar een Walibi-park. Een van de broeders Florizoone komt mee in de Walibi Group terecht.

1991: Dit jaar wordt het failliete Flevohof in Nederland overgekocht van Herman Eshuis. Er wordt gestart aan de grote omvorming van het educatief park naar een echt pretpark. Uiteindelijk heropend het park in 1994 als Walibi Flevo.

1992: De verlieslatende Franse waterparkengroep Océade verkoop Océade Belgium aan Eddy Meeùs. De groep werd opgericht in 1988 en bevatte twee waterparken in Frankrijk en één in België. De Franse waterparken blijven nog even bestaan maar sluiten niet veel later de deuren voor goed.

Daarnaast wordt er ook een gloednieuw pretpark geopend in het zuiden van Frankrijk door de Walibi Group, het gaat om Walibi Aquitaine. Dit zal meteen de laatste uitbreiding zijn van de Walibi Group.

1998: Eddy Meeùs verkoopt op 73-jarige leeftijd de pretparken van de Walibi Group, inclusief Aqualibi, aan de Amerikaanse pretparkengroep Premier Parks. Mini-Europa en Océade Belgium worden 6 maand later opnieuw verkocht aan Thierry Meeùs, de zoon van Eddy Meeùs. Premier Parks koopt dat zelfde jaar ook de bekende pretparkengroep Six Flags over en besluit haar eigen naam te laten vallen voor het veel bekendere Six Flags merk.

Twee van de zes pretparken worden even later gerebrand naar Six Flags parken en dit gaat gepaard met ongeziene investeringen in Europa. Walibi Flevo wordt in het jaar 2000 omgedoopt tot Six Flags Holland en Walibi Wavre wordt een jaar later in 2001 omgedoopt tot Six Flags Belgium.

2001: Eddy Meeùs overlijdt op 76-jarige leeftijd. Thierry Meeùs blijft de dagelijkse leiding over Océade en Mini-Europa behouden.

2003: Wegens licentieverlies van de smurfen wordt Walibi Schtroumpf in 2003 omgevormd tot Walibi Lorraine.

2004: Dit wordt een dramatisch jaar voor de Six Flags groep. Door de gigantische investering bij de aankoop van alle nieuwe parken en de mega investeringen in hun oude en nieuwe parken, geraakt het bedrijf in financiële problemen. De financiële resultaten in Amerika slagen tegen en de gigantische investeringen in de Europese parken renderen, maar niet zoveel als er gehoopt was. Six Flags geraakt meer en meer in grotere problemen en beslist dan in een wanhoopspoging om het bedrijf te redden, om alle Europese pretparken te verkopen.

De 8 Europese pretparken van de Six Flags groep, die naast de 6 pretparken van de Walibi Group ook nog Warner Bros. Movie World Germany en Warner Bros. Movie World Madrid bevatten, worden verkocht. Bellewaerde Park, Six Flags Belgium, Six Flags Holland, Walibi Aquitaine, Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Warner Bros. Movie World Germany (ondertussen gekend onder de naam Movie Park Germany) worden verkocht aan StarParks, eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Palamon Capital Partners. Warner Bros. Movie World Madrid (ondertussen gekend onder de naam Parque Warner Madrid) is het enige park dat niet verkocht wordt aan StarParks. Dit park wordt verkocht aan Warner Bros en Six Flags behoudt een klein aandeel in het park.

Als gevolg van de verkoop worden de Europese parken die omgevormd waren tot Six Flags parken, in 2005 terug opnieuw Walibi parken aangezien dit merk nog steeds populair was bij de bezoekers. Six Flags Belgium wordt omgedoopt tot Walibi Belgium en Six Flags Holland wordt omgedoopt tot Walibi World, later in 2011 krijgt het park haar huidige naam Walibi Holland.

2006: De Walibi-parken krijgen opnieuw een nieuw eigenaar. Compagnie des Alpes koopt 4 van de 5 Walibi parken over van StarParks. Dit zijn Walibi Belgium en het waterpark Aqualibi, Walibi Holland, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine dat vanaf 2011 door het leven gaat als Walibi Sud-Ouest. Ook Bellewaerde wordt mee verkocht aan CdA. Alleen Walibi Lorraine wordt niet mee overgekocht. Het pretpark is het eerste Walibi-pretpark dat haar connectie met Walibi verliest en wordt in 2007 omgevormd tot Walygator Parc door de broers Didier en Claude Le Douarin.

2013: Het gaat niet goed met Walygator Park en het park wordt failliet verklaard. Uiteindelijk wordt het opnieuw verkocht aan 4 investeerders.

2014: Dit jaar verkoopt Compagnie des Alpes Walibi Sud-Ouest aan de Spaanse investeringsmaatschappij Aspro Parks. In tegenstelling tot Walibi Lorraine mag Walibi Sud-Ouest wel de Walibi naam behouden, net zoals de figuurtjes van het Walibi merk. Walibi Sud-Ouest blijft tot en met 2020 een Walibi park, maar niet meer onder beheer van dezelfde groep.

2016: Aspro Parks neemt nu ook Walygator Parc over, waarmee het al het tweede voormalige Walibi-park is dat ze in handen krijgen. Hiermee is Aspro Parks al de 7de eigenaar van Walygator Parc sinds de opening in 1989, waarmee het gemiddeld om de 4 jaar een nieuwe eigenaar gekregen heeft.

2018: Na jarenlange discussie wordt in november van 2016 bekend gemaakt dat Océade Belgium verplicht moet sluiten van de Brusselse regering op 8 januari 2017, om plaats te maken voor het toekomstige NEO-project, terwijl het waterpark ook perfect geïntegreerd kon worden in het NEO-project. Uiteindelijk krijgt het waterpark nog verschillende keren uitstel voor de sluiting en kan het bijna 2 jaar langer open blijven. Het doek valt definitief op 30 september 2018 en zo moet het winstgevend unieke waterpark in België voorgoed de deuren sluiten.

2021: Dit jaar neemt Walibi Sud-Ouest afscheid van het Walibi merk en wordt het omgedoopt tot het huidige Walygator Sud-Ouest. Walygator Parc wordt voor de duidelijkheid omgevormd tot Walygator Grand Est. Zo blijven nog 3 van de 5 originele Walibi-parken bestaan, zijnde: Walibi Belgium, Walibi Holland en Walibi Rhône-Alpes.

Mini-Europa, dat net zoals Océade Belgium voor het NEO-project zou moeten sluiten, mocht in eerste instantie nog een paar jaar langer openblijven. Het miniatuurpark mocht in 2019 nog 420.000 bezoekers ontvangen. In december 2020 wordt gestart met het inpakken van de verschillende miniaturen en wordt er volop gekeken naar nieuwe locaties voor het park. Net na de jaarwisseling in 2021 wordt compleet onverwacht bekendgemaakt dat Mini-Europa dan toch geïntegreerd zal worden in het NEO-project en toch geopend zal mogen blijven. Het uitpakken van de ingepakte miniaturen kan beginnen.

 

Geschiedenis, kenmerken en investeringen:

Zoals je hebt kunnen lezen hebben de parken van de Walibi Group groep al een serieuze geschiedenis achter de rug. Vele zijn meerdere keren van eigenaar veranderd en werden verschillende keren gerebrand. Maar verschillende Walibi-parken hadden ook een voortrekkersrol in Europa of de wereld. We nemen even een kijkje op de belangrijkste momenten van de groep.

 

Kabelski-installatie:

Het begon allemaal in 1972 toen Eddy Meeùs besloot om exclusieve verdeler van de Telewaterski, een kabelski-installatie, te worden dat gebouwd werd door het Duitse bedrijf Rixen. Om potentiele klanten de mogelijkheid te geven om de kabelski-installatie uit te proberen, werd er een Telewaterski opgericht in Bernissart-lac, nabij Bergen. In 1975 kocht Meeùs een vijver in de Waalse stad Waver waar hij de installatie neerzette.

Omdat hij al snel door had dat de enorme investeringen die erbij gepaard gingen niet genoeg zouden kunnen terugwinnen met enkel en alleen de Telewaterski, besloot hij ook andere manieren te zoeken om geld in het laadje te brengen. Op die manier ontstond in 1975 Walibi, een samentrekking van Waver, Limal en Bierges, drie dorpen in de buurt van de vijver.

 

Unieke attracties en primeurs:

1975: Al van bij de opening van het eerste park heeft Walibi een voortrekkersrol in Europa. Bezoekers betalen immers slecht 1 toegangsprijs voor het hele park in plaats van dat er betaald wordt per attractie. Dit was de eerste keer in Europa dat dit concept werd toegepast. Ondertussen gebruikt bijna elk pretpark in Europa dit systeem.

1978: De wildwaterrivier Rio Grande (toen “De Wilde Rivier”) wordt geopend in Walibi Belgium. Dit type attractie is meteen uniek in Europa en zorgt voor een gigantische stijging in de bezoekersaantallen.

1979: Eddy Meeùs heeft plannen voor een grote achtbaan die overkop gaat, destijds enorm uniek. Onder andere de Efteling en Alton Towers waarschuwen Meeùs voor deze investering, die de verkeerde keuze is en het foute publiek zou trekken naar Walibi. Ondanks al deze waarschuwingen zet Meeùs de plannen door en wordt Tornado toch geopend. Het is meteen de allereerste achtbaan in Europa waarbij de bezoekers tweemaal overkop gaan. De achtbaan is zo succesvol bij het grote publiek dat niet veel later de Efteling en Alton Towers elk een eigen looping coaster bouwen en openen. In de Efteling gaat het om de alom gekende Python in 1981 en in Alton Towers gaat het om Corkscrew. Daarnaast is Tornado tevens de aller eerste achtbaan die door Vekoma gebouwd wordt. Vekoma is ondertussen uitgeroeid tot de grootste achtbaanbouwer aller tijden.

Naast Tornado wordt ook het reuzenrad van Walibi Belgium geopend. Dit was destijds met zijn hoogte van 50 meter het tweede hoogste reuzenrad van Europa.

1980: Walibi Belgium pakt een Belgische primeur met de opening van het allereerste Fastfood-kraam, dat geweldig aanslaat bij de jeugd.

1982: Walibi Belgium pakt uit met Sirocco, die later door het leven zal gaan als Turbine en uiteindelijk nu gekend is onder de naam Psyké Underground. Sirocco wordt niet zomaar een achtbaan, want het is de eerste gelanceerde achtbaan van het Europese vasteland. Maar dat is niet alles, het is bij opening ook meteen de snelste en hoogste achtbaan van Europa!

1988: De waterattractie Radja River wordt geopend in Walibi Belgium. Het wordt meteen de grootste rapid river ter wereld, met boten die wel 12 personen kunnen vervoeren in plaats van de gebruikelijke 6 of 8. Radja River heeft daarnaast ook een debiet van 30 miljoen liter water per uur, een wereldrecord.

1992: Dit jaar opent Calamity Mine en wordt meteen de langste achtbaan van België.

1994: El Condor opent in Walibi Holland, de eerste hangende achtbaan op het Europese vasteland en de eerste Vekoma SLC ter wereld. Daarnaast is het tevens de snelste en hoogste achtbaan van Nederland en heeft die ook nog eens de meeste inversies van de Benelux.

Dit jaar opent ook Crazy River in Walibi Holland, de eerste log flume attractie, die zowel voorwaarts als achterwaarts gaat in Nederland.

1995: Door het succes van Crazy River wordt Flash Back geopend in Walibi Belgium, die op haar beurt de eerste log flume attractie is die achteruit gaat in België.

1998: Dit jaar wordt Dalton Terror in Walibi Belgium geopend, de eerste vrijevaltoren in België en de grootste van de Benelux.

1999: Vampire, de eerste Inverted Coaster van België wordt geopend in Walibi Belgium. Vampire heeft tevens de meeste inversies van alle achtbanen in België.

2000: Walibi Holland opent Xpress: Platform 13, de snelste achtbaan van Benelux. Daarnaast opent het park ook Speed of Sound dat de hoogste achtbaan van Nederland wordt. En het houd niet op voor Walibi Holland, want met Robin Hood wordt de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux geopend.

2001: Walibi Belgium opent met Weerwolf de eerste moderne houten achtbaan van België. Het wordt tevens de langste achtbaan van België.

2002: Walibi Holland opent alweer een kanjer van formaat met Goliath, de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux.

2005: Bellewaerde opent El Volador, de eerste Topple Tower ter wereld.

2007: Walibi Belgium opent de zeer unieke attractie Vertigo, dat een kruising is tussen een kabellift en een achtbaan. De eerste soft openingen van dit prototype vonden plaats in 2006, maar de attractie kent niets anders dan problemen en wordt voorgoed gesloten in 2008. Vertigo was de enige achtbaan van dit type die ooit gebouwd werd en was bij opening de 5de hoogste rollercoaster van Europa. Het is nog steeds de hoogste hangende achtbaan waarbij de karretjes kunnen schommelen die ooit gebouwd is in de wereld.

2016: Het is een lange tijd gedaan met grote primeurs voor de Walibi-parken, maar in 2016 opent Pulsar in Walibi Belgium, de allereerste attractie van het type PowerSplash. Nog belangrijker is dat deze rollercoaster het record verbreekt van snelste en hoogste achtbaan in België. Daarnaast is het de eerste achtbaan in België die de kaap van de 100 km/u haalt.

2019: Walibi Holland opent Untamed, de eerste hybride achtbaan van RMC op Europees grondgebied.

2021: Walibi Belgium opent Kondaa, de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux. De rollercoaster is daarnaast ook de langste achtbaan van België.

 

Six Flags tijdperk:

Eddy Meeùs wordt ouder en besluit om enkele van zijn pretparken te verkopen. Uiteindelijk komt hij bij de Amerikaanse pretparkgroep Premier Parks uit die een pretparken divisie in Europa wil opstarten. In 1998 worden alle parken van de Walibi Group verkocht aan Premier Parks, die datzelfde jaar ook de Amerikaanse pretparkengroep Six Flags overkoopt. Premier Parks besluit haar naam te laten vallen voor de veel bekendere naam van Six Flags zelf.

Premier Parks bundelt haar Europese pretparken onder de naam Six Flags European Division en deze tak van het bedrijf bezit naast de Walibi-parken en Bellewaerde ook Warner Bros. Movie World Germany (ondertussen gekend onder de naam Movie Park Germany) en Warner Bros. Movie World Madrid (ondertussen gekend onder de naam Parque Warner Madrid).

Het avontuur was echter van korte duur, want in 2004 werden alle Europese parken opnieuw verkocht. Dit kwam doordat Six Flags het beleid van de Amerikaanse parken één op één kopieerde naar Europa, in de veronderstelling dat dit systeem ook hier zou werken, maar onderschatte het verschil in cultuur en gewoontes van de Europeanen.

De overnamen van Six Flags zorgde wel voor ongeziene investeringen in parken als Six Flags Holland en Six Flags Belgium. In België werden verschillende nieuwe attracties geopend zoals de achtbanen Vampire, Cobra en Weerwolf die jaren lang de blikvangers bleven van het park. Ook andere attracties zoals de thrillrides Buzzsaw, Dalton Terror, Octopus en Spinning Vibe kwamen naar het park. Verder werd nog de darkride Challenge of Tutankhamon gebouwd en het Madhouse Het Paleis van de Geest. Daarnaast werden er nog 17 andere familie- en kinderattracties gebouwd in de 6 jaar die het park van de Six Flags groep was.

In Nederland werden er zelfs nog meer nieuwe attracties geplaatst. In totaal komen er meer dan 30 nieuwe attracties bij in het jaar 2000 en ook de jaren ervoor en erna worden nieuwe attracties geopend. Achtbanen uit het Six Flags tijdperk zijn bijvoorbeeld Goliath die nog steeds de snelste, hoogste en langste achtbaan is van Nederland, Speed Of Sound, Xpress: Platform 13, de ondertussen verdwenen Flying Dutchman Goldmine en de verdwenen houten achtbaan Robin Hood. Andere attracties zoals Space Shot, G-Force, La Grande Roue, Spinning Vibe, Blast, Merlin’s Magic Castle, Skydiver en de Tomahawk stammen nog uit de tijd van Six Flags. Ook verdwenen attracties zoals de Double Invertor, Tornado, El Toro en Aztec werden destijds gebouwd door de groep.

Alle nieuwe attracties en vernieuwingen zorgde ook voor veel nieuwe bezoekers, maar deze konden de kosten niet goed genoeg compenseren die gemaakt waren om dit alles te verwezenlijken. De Amerikanen hadden de Europese markt verkeerd ingeschat en dit zorgde samen met de problemen in eigen land voor een ongeziene financiële crisis binnen het bedrijf. Uiteindelijk werden alle pretparken in Europa verkocht in 2004.

 

Onrust in de parken:

Net voor het jaar 2000 worden de parken van de Walibi Group verschillende malen overgenomen en veranderd het beleid over de pretparken daardoor meerdere malen. Zoals eerder gezegd verkoopt de Belgische Walibi Group haar parken aan het Amerikaanse Premier Parks in 1998. In 2000 en 2001 worden enkele parken omgevormd naar het Amerikaanse Six Flags merk om in 2005 opnieuw in het teken te staan van Walibi. Ondertussen zijn ze alweer doorverkocht aan StarParks, de pretparken afdeling van het Britse Palamon Capitol Partners.

In 2006 worden de parken alweer doorverkocht, deze keer aan het Franse Compagnie des Alpes. Maar daar blijven de veranderingen niet bij, want in 2011 voert CdA een grote rebranding door. Hierdoor veranderen de parken opnieuw compleet van look and feel. Het resultaat van de vele wissels is dat er tussen 2004 (bij het vertrekken van Six Flags) en tussen 2016 (wanneer er een nieuw management is bij CdA) er eigenlijk nauwelijks nieuwe attracties bij komen in alle Walibi-parken.

Maar Walygator Grand Est vergaat het nog veel slechter. In de tijdspanne tussen de opening in 1989 en 2016 zijn er maar liefst 7 verschillende eigenaren die over Walygator Grand Est heersen. Daarmee heeft het park gemiddeld om de 4 jaar een nieuwe eigenaar gekregen. Dat dit niet goed is voor de stabiliteit van het park, is natuurlijk een evidentie.

 

De kangoeroe:

De naam Walibi doet zoon Thierry Meeùs denken aan de wallaby, een bepaalde kangoeroesoort die voorkomt in Australië en Nieuw-Guinea. Daarom wordt de kangoeroe ook meteen de mascotte van het park. In de eerste drie jaar zit de kangoeroe nog op een kabelski, maar daarna wordt de kabelski minder belangrijk voor het park en staat de mascotte op zichzelf.

In 1988 brengt Eddy Meeùs de kangoeroe naar de beurs en een jaar later wordt de mascotte ook naar de andere Walibi-parken van de Walibi Group gebracht. Door de loop der jaren veranderd de mascotte van uiterlijk, maar blijft bijna altijd aanwezig.

Enkel tijdens de Six Flags periode verdwijnt de kangoeroe uit beeld om plaats te maken voor de helden van Six Flags. In 2005 keert de kangoeroe terug wanneer Six Flags Europa verlaat.

De oranje kangoeroe kreeg in 2011 een grondige metamorfose onder het bewind van Compagnie des Alpes. Zijn vriendjes Oscar, Mama Lily, Wok, Rocky, Splash en Doedoe verdwenen. Zij werden vervangen door Haaz, Zenko en Fibi, die samen met Walibi de muziekband W.A.B. vormen. Daarnaast werden zijn “rivalen” geïntroduceerd: The SkunX, de slechte tweelingbroer van Walibi en zijn donkere kompanen: Loco en Motiv. Samen vormen zij de dark-rock band The SkunX.

Uiteindelijk hebben deze nieuwe figuren nooit de populariteit waarop men gehoopt had en breken ze nooit echt door. Na enkele jaren worden de nieuwe figuren stelselmatig minder actief in het park en wordt de focus terug opnieuw gelegd op originele kangoeroe zelf.

 

Stripfiguren:

In de loop der jaren doen heel wat stripfiguren hun intrede in de Walibi-parken. Zo opent Walibi Belgium in 1975 haar deuren met de attractie “Kuifje en de zonnetempel”. In 1980 wordt de attractie “Kuifje en het geheim van de eenhoorn” geopend en in 1981 krijgen de kassa’s van Walibi Belgium huisjes in Syldavische stijl die terug komt in de stripverhalen van Kuifje.

Vanaf 1982 konden bezoekers in Bellewaerde “Het zoemende ei ontdekken” die in teken stond van de Suske en Wiske-albums. In 1992 opent de achtbaan Calamity Mine in Walibi Belgium die in het teken staat van Lucky Luke, net zoals de Dalton Terror in 1998. Billie en Bollie doen ook de intrede in het Waverse pretpark alsook de Suske en Wiske Garden wordt geopend.

Uiteraard speelde de Smurfen een grote rol in Walibi Schtroumpf, het huidige pretpark Walygator Grand Est. De smurfen blijven van bij de opening in 1989 tot en met 2002 in het park, maar verdwijnen omdat de smurfen licentie verloopt.

Thierry Meeùs werd voorzitter van de Walibi Groep in 1996. Een nieuwe ontwikkelingsplan werd voorzien. Het thema voor Walibi Wavre zouden de Belgische stripverhalen worden. Al snel werd duidelijk dat een nieuwe overeenkomst met Kuifje niet zou lukken. Maar er zou wel een Lucky Luke dorp ontwikkeld worden vóór de komst van de Amerikanen. Maar de verkoop van de Walibi Groep zorgde er voor dat veel plannen niet doorgingen want de Amerikanen geloofden niet in de Belgische stripverhalen.

In het Six Flags tijdperk doen de Looney Tunes hun intreden in Six Flags Belgium en Six Flags Holland. Ook andere helden die we kennen uit de Six Flags franchise doen hun intrede in beiden pretparken.

In 2011 krijgen de Walibi-figuren een grote vernieuwing. De W.A.B. en Skunx doen hun intreden, dit zijn twee rivaliserende rockgroepen. Van deze figuurtjes worden games, televisieseries, singles en zelfs strips gemaakt, waardoor we ook de kangoeroe van Walibi als een stripfiguur mogen toevoegen aan dit lijstje.

 

Halloween:

In het jaar 2000 introduceert het Amerikaanse Six Flags Halloween in Six Flags Belgium en Six Flags Holland. Voor het jaar 2000 werd het feest niet gevierd in de Belgische en Nederlandse pretparken. De intrede van de spookhuizen en vele acteurs zorgde voor een overweldigend succes in de parken. Op korte tijd groeide de maand oktober uit tot de belangrijkste periode van het seizoen. Door het grote succes van Halloween in Walibi Belgium en Walibi Holland starten in de loop der jaren alsmaar meer pretparken in België en Nederland met het vieren van Halloween. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig parken over die helemaal niets doen met dit feest. Toch bieden Walibi Belgium en Walibi Holland nog steeds een van de belangrijkste Halloween evenementen aan in zowel de Benelux als in Europa.

 

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens