Pretparkgroepen: Aspro Parks

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we het Spaanse Aspro Parks die heel wat recreatieve domeinen uitbaat in Europa.

 

Wie is Aspro Parks?

Aspro Parks is een Spaanse groep die werd opgericht in 1991. De groep bezat in 2020 zo’n 68 recreatieve domeinen in 10 verschillende landen. Het gaat over dolfinaria, aquariums, dierenparken, waterparken, zwembaden, spa & wellness-centra, pretparken, speelparken, recreatiecentra en zelfs grotten en kastelen. Allen zijn gericht op de dagtoerist en het recreatieve leven.

Aspro Parks is in de pretparkwereld het best gekend van Oakwood Theme Park in Wales en de twee Walygator-parken in Frankrijk. Het is ook sterk actief bij dolfinaria zoals Dolfinarium Harderwijk in Nederland en Boudewijn Seapark in België en bezit samen met de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos de grootste populatie dolfijnen van Europa. Bij waterparken is het vooral bekend van de Aqualand-waterparken die voornamelijk in Frankrijk en Spanje terug te vinden zijn. De groep heeft ongeveer 2.000 mensen vast in dienst en meer dan 3.000 seizoenarbeiders.

 

Huidige portefeuille:

Waterparken: Bij de waterparken gaat het om 14 Aqualand-parken, zijnde Aqualand Costa Adeje, Aqualand Torremolinos, Aqualand Maspalomas, Aqualand Hahía de Cádiz en Aqualand El Arenal die gelegen zijn in Spanje of haar eilanden; in Frankrijk gaat het om Aqualand Fréjus, Aqualand Agen, Aqualand Saint-Cyprien, Aqualand Cap d’Agde, Aqualand Sainte-Maxime, Aqualand Port Leucate, Aqualand Bassin d’Arcachon en Aqualand Saint-Cyr-sur-Mer; in Portugal is er nog Aqualand Algarve en verder zijn er nog plannen voor een Aqualand Harderwijk in Nederland. Andere waterparken in Spanje zijn Aqualeon, Western Waterpark en het waterpark van Marineland Cataluna. In Frankrijk is er ook nog Captain Jako in Cap d’Agde. In Finland zijn er de waterparken Tropicalandia, Visulahti en Serena. Tot slot is er ook Alpamare in Zwitserland.

Zwembaden, spa & wellness: In Duitsland gaat het om Therme Obernsees, Marienbad Brandenburg, Amperoase, Ergomar, Gumbala Bade- und Saunaland Hallenbad Derschlag, BadeLand Wolfsburg, Soltau-Therme, Friesentherme Emden, Aquaplex Eisenach, Sport- und Wellnessbad Kelsterbach, Titania Neusäß, Wasserwelt Langenhagen, Nemo Bade-, Sauna- & Fitnesswelt Magdeburg en Cabriosol. In Tsjechië gaat het om Aquapalace Praha, in Polen om Aquapark Wrocław en in Denemarken om Water & Wellness Randers. In Oostenrijk gaat het om Asia Spa Leoben, Narzissen Therme, FreiZeitBad Ried en Alpentherme Ehrenberg.

Aquaria: L’Aquàrium de Barcelona in Spanje. Aquarium de Lyon en Planet Ocean in Frankrijk. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om Tynemouth Aquarium, Blue Reef Aquarium Portsmouth, Blue Reef Aquarium Newquay, Blue Reef Aquarium Hastings, Blue Planet Aquarium, Bristol Aquarium en Deep Sea World.

Dolfinaria: In Spanje of haar eilanden gaat het om Marineland Catalugna, Marineland Mallorca en de dolfinaria van Palmitos Park en Aqualand Costa Adeje. In Nederland is er nog het Dolfinarium Harderwijk en in België Boudewijn Seapark.

Dierentuinen: Palmitos Park, Jungle Park en Cocodrilos Park zijn allen gelegen in Spanje of op haar eilanden.

Attractieparken: Het grootste pretpark is Oakwood Theme Park in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk gaat het om Walygator Grand Est en Walygator Sud-Ouest.

Speelparken: In Nederland gaat het om Deltapark Neeltje Jans en Linnaeushof en in Finland gaat het om Puuhamaa.

Kastelen en grotten: Hastings Castle en Smugglers Adventure liggen beiden in het Verenigd Koninkrijk.

Recreatiecentra: Top Camping in Finland

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

In dit overzicht nemen we jullie mee doorheen de jaren en bespreken we de belangrijkste aankopen van de Aspro Group.

1996: Het Spaanse dierenpark Palmitos Park (geopend in 1978) wordt opgekocht.

1999: Dit is een zeer belangrijk jaar voor Aspro Parks. Het Zwitserse waterpark Alpamare (geopend in 1977) wordt overgekocht, net zoals het Spaanse waterpark Western Water Park (geopend in 1998). Ook de Aqualand-waterparken worden overgekocht met vestigingen in Cap d’Agde (geopend in 1983), Saint-Cyr-sur-Mer (geopend in 1987), Hahía de Cádiz (geopend in 1994), Costa Adeje (geopend in 1997) en El Arenal (geopend in 1998). Een jaar eerder waren al 5 bestaande waterparken omgedoopt tot Aqualand-parken met onder andere Aqualand Saint-Cyprien en Aqualand Port Leucate. Aspro Parks koopt nog datzelfde jaar Aqualand Bassin d’Arcachon op en voegt het toe tot de Aqualand-keten.

2000: Het waterpark in het Portugese Algarve wordt overgekocht en omgedoopt tot Aqualand Algarve.

2002: Het Belgische dolfinarium en pretpark Boudewijn Seapark (geopend in 1963) wordt overgekocht. Een waterpark in Maspalomas wordt gesloten. Het Aquacity waterpark in het Franse Sainte-Maxime wordt overgekocht en omgedoopt tot Aqualand Sainte-Maxime. Ook een waterpark op het Franse eiland Martinique wordt overgenomen. Verder wordt het waterpark Puuhamaa (geopend in 1984) in Finland overgekocht.

2005: Het waterpark in Fréjus (geopend in 1986) wordt overgekocht en omgedoopt tot Aqualand Fréjus.

2008: De 4 aquariums van Blue Reef Aquarium in het Verenigd Koninkrijk worden overgekocht. Het gaat dan om de vestigingen in Tynemouth, Portsmouth, Newquay en Hastings. In Nederland wordt Deltapark Neeltje Jans (geopend in 1979) overgekocht. Verder wordt het grootste pretpark van Wales, Oakwood Theme Park (geopend in 1987), dat in handen was van de familie McNamara, opgekocht.

2012: Dit jaar wordt het Duitse GMF, een bedrijf dat ongeveer 20 zwembaden en wellness-centra uitbaat, toegevoegd bij Aspro Parks. Ook het Nederlandse speelpark Linnaeushof (geopend in 1963), dat zichzelf uitroept tot grootste speeltuin van Europa, komt in handen van Aspro Parks.

2014: Het Nederlandse Dolfinarium Harderwijk (geopend in 1965) wordt aangekocht, net zoals het Franse pretpark Walibi Sud-Ouest (geopend in 1992), beiden afkomstig van Compagnie des Alpes. In 2018 wordt het Walibi-waterpark omgedoopt tot Aqualand Agen en in 2021 wordt Walibi Sud-Ouest omgevormd naar Walygator Sud-Ouest.

2015: Het Finse pretpark Wasalandia (geopend in 1988) dat in zware financiële problemen zit wordt overgekocht. Hetzelfde gebeurt met het nabijgelegen waterpark Tropiclandia. Op het einde van het jaar wordt het pretpark voorgoed gesloten door Aspro Parks, Tropiclandia blijft wel bestaan.

2016: Het Franse pretpark Walygator Parc (geopend in 1989), dat vroeger nog door het leven ging als Walibi Lorraine, wordt overgekocht. In 2021 veranderd het van naam naar Walygator Grand Est.

2017: Het aquarium Planet Ocean (geopend in 2007) wordt overgenomen.

 

Beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen is Aspro Parks een grote speler in de recreatieve sector in Europa. De groep heeft haar basis in Spanje en kocht de afgelopen jaren voornamelijk kleine pretparken, waterparken, dierenparken, aquariums, dolfinariums en zwembaden op. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en de financiële structuur.

 

Uitbreiding parkencollectie:

De groep focust zich op het uitbreiden van haar parkencollectie. Doorheen de jaren kocht het heel wat dagactiviteiten op in heel wat verschillende sectoren van de vrijetijdsindustrie. Zelf bouwde de groep weinig nieuwe parken of vestigingen. Aspro Parks legt de focus op uitbreiding door overnames van reeds bestaande vestigingen die in financiële moeilijkheden zitten of een overnemer zoeken.

 

Weinig nieuwigheden:

De parken van deze groep zijn niet gekend voor hun frequente presentaties van nieuwigheden, al komen er af en toe wel eens vernieuwingen. Dit komt voornamelijk omdat de groep zich focust op vaste concepten van toeristische locaties. Dit leidt eerder tot meer eenmalige bezoeken door toeristen dan veelvuldige bezoeken door de lokale bevolking.

 

Overkoepelende merken:

De groep probeert de kostenuitgaven van de verschillende vestigingen te drukken door overkoepelende merken op te zetten en daarin bestaande vestigingen op te nemen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de verschillende waterparken die in de loop der jaren zijn opgekocht en zijn omgevormd tot Aqualand-waterparken.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de meeste aquariums ondergebracht in het merk van Blue Reef Aquarium. Ook is er het merk Marineland in Spanje waar Marineland Catalugna en Marineland Mallorca werden ondergebracht. Een ander recent voorbeeld is het omvormen van het Walygator Parc naar een nieuw merk van Walygator-pretparken met als eerste pretparken Walygator Grand Est en Walygator Sud-Ouest.

 

Aquariums en dolfinaria:

Aspro Parks bezit heel wat dolfinaria of parken waar ook dolfijnen aanwezig zijn. De afgelopen jaren kocht het veel dolfinaria op die het vaak niet makkelijk hebben om in deze tijden te overleven. Het bezit samen met de Spaanse groep Parques Reunidos de grootste dolfijnencollectie van Europa. Hiermee krijgt de groep ook regelmatig te maken met dierenrechtenactivisten die de sluiting van de dolfinaria eisen.

 

Weinig pretparken, toch grote speler:

In de pretparkwereld is Aspro Parks niet zo erg bekend. Het heeft dan ook maar enkele pretparken en dit zijn ook niet de grootste parken. Toch is Aspro Parks geen kleine speler in Europa en heeft het net een erg uitgebreide collectie aan faciliteiten in handen. Dit komt door de grote focus op waterparken, zwembaden, aquariums en dolfinariums die in het pretparkwereldje vaak iets minder bekend zijn.

 

Bronnen: Aspro Parks, Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens