Top 10 oudste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de oudste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe oud die is en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 oudste nog werkende achtbanen in Europa.

 

#10: Grand National – Blackpool Pleasure Beach (1935)

Grand National werd gebouwd in 1935 in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is een racende rollercoaster met een Möbius lay-out dat wil zeggen dat als je instapt aan het linkse station, je zult uitstappen aan het rechtse station en omgekeerd. De Grand National werd gebouwd door Charles Paige. De achtbaan bereikt een snelheid van 64,4 km/u en is 18,9 meter hoog. De Grand National is 1006,4 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Op 20 mei 2004 vernielde een brand het station van de achtbaan en nog 2 nabijgelegen attracties. Na 5 maanden van herstellingswerken kon de achtbaan opnieuw openen voor het publiek.

 

#9: Blue Flyer – Blackpool Pleasure Beach (1934)

De houten achtbaan Blue Flyer werd in 1934 gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd waarschijnlijk gebouwd door Charlie Paige die mogelijk geassisteerd werd door Harry Traver’s. Tot 2010 had de achtbaan de naam Zipper Dipper. Blue Flyer heeft een lengte van 335 meter en een rit op de achtbaan duurt 1 minuut. In het station dient er door middel van twee grote staven afgeremd te worden door de operator. Dat kan u goed zien in onderstaande video.

 

#8: Nickelodeon Streak – Blackpool Pleasure Beach (1933)

De houten achtbaan Nickelodeon Streak werd in 1933 gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd gebouwd door Charlie Paige en had tot 2010 de naam Roller Coaster. Nickelodeon Streak heeft een snelheid van 56,3 km/u en is 18,6 meter hoog. De achtbaan heeft een track van 698,9 meter en een ritje duurt 1 minuut en 44 seconden. Voor de bouw van Nickelodeon Streak werd de lifthill en andere onderdelen van de Velvet Coaster gebruikt. De Velvet Coaster opende in 1909 en sloot in 1932 voor goed. Ter ere van deze achtbaan is er enkele honderden meters van het park een restaurant die vernoemd is naar de Velvet Coaster.

 

#7: Roller Coaster – Great Yarmouth Pleasure Beach (1932)

De houten achtbaan Roller Coaster werd in 1932 gebouwd in het Engelse pretpark Great Yarmouth Pleasure Beach. Roller Coaster werd gebouwd en ontworpen door Erich Heidrich en werd voor het eerst getoond in 1929 op de Cononial Exhibition (tentoonstelling). De achtbaan behaalt een snelheid van 72,4 km/u en is 21,3 meter hoog. Het parcours is 982,4 meter lang en een ritje duurt 3 minuten en 30 seconden.

 

#6: Rutschebanen – Bakken (1932)

De houten achtbaan Rutschebanen werd in 1932 gebouwd in het Deense pretpark Bakken en opende op 16 mei van dat jaar. De achtbaan werd gebouwd door het Deense Valdemar Lebech en in 2010 krijg de achtbaan nieuwe treinen die geen brakeman meer nodig hebben. (Een brakeman is een persoon die op de achtbaan zit en als taak heeft de achtbaan af te remmen waar nodig). Rutschebanen heeft een snelheid van 75 km/u en is 22 meter hoog. De achtbaan is 987 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 30 seconden. De lifthill trekt de trein naar boven met een snelheid van 5,5 meters per seconden (zo’n 20 km/u) wat enorm snel is. Bakken is opgericht in 1583 en is het oudste pretpark ter wereld.

 

#5: Rodelbaan – De Waarbeek (1930)

De stalen achtbaan Rodelbaan werd in 1930 gebouwd in het Nederlandse pretpark De Waarbeek. De achtbaan is 4 meter hoog en werd gebouwd door het park zelf. Dit is de oudste nog werkende stalen achtbaan in Europa met klassieke rails.

 

#4: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo (1928)

De stalen achtbaan Montaña Suiza werd in 1928 gebouwd in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones Monte Igueldo. De achtbaan werd gebouwd door Heidrich en behaalt een snelheid van 50 km/u. Montaña Suiza heeft een lengte van 400 meter en een ritje duurt 1 minuut en half. De achtbaan heeft eveneens een brakeman. Montaña Suiza is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Europa. De achtbaan heeft geen klassieke rails maar is zogenaamde “Side Friction” gebouwd.

 

#3: Big Dipper – Blackpool Pleasure Beach (1923)

De houten achtbaan Big Dipper werd in 1923 gebouwd door William Strickler en ontworpen door John Miller. De achtbaan is gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach die de thuishaven is van heel wat andere oude achtbanen. Met Big Dipper heeft Blackpool Pleasure Beach 4 achtbanen in de top 10 van oudste nog werkende achtbanen van Europa. De achtbaan is 18,3 meter hoog en een ritje duurt 2,5 minuten. In 1936 werd de achtbaan door Charlie Paige en Joe Emberton uitgebreid, Big Dipper heeft nu een lengte van 1005,8 meter.

 

#2: Scenic Railway – Dreamland (1920)

De houten achtbaan Scenic Railway werd in 1920 ontworpen door John Henry Iles in het Engelse pretpark Dreamland. De achtbaan heeft een hoogte van 12,2 meter en een snelheid van 56,3 km/u. In 2006 sloot Dreamland de deuren en toen de houten achtbaan in 2008 bijna volledig verwoest werd door een brand, was de hoop op de heropening voor de oudste nog werkende achtbaan van Engeland helemaal verdwenen. Zes jaar later in 2014 kwam dan het goede nieuws dat het pretpark terug zou opengaan in 2015. Net voor de heropbouw van de achtbaan werden de laatste overblijfselen verwoest door een grote storm. Toch wist men de achtbaan opnieuw op te bouwen en ondertussen draait die weer zijn rondjes. Echter zijn er nog weinige originele trackdelen van de achtbaan overgebleven. Scenic Railway is een van de 7 nog werkende achtbanen met een brakeman.

 

#1: Rutschebanen – Tivoli Gardens (1914)

De houten achtbaan Rutschebanen is de 3de oudste nog werkende achtbaan van de wereld en is gebouwd in 1914 door de Deense fabrikant Valdemar Lebech in het Deense stadspretpark Tivoli Gardens. De achtbaan heeft een snelheid van ongeveer 50 km/u en is 12 meter hoog. De 720 meter lange track van Rutschebanen is gebouwd in en rond een kunstmatige berg, hierdoor zijn er verschillende stukjes die in het donker worden afgelegd. De achtbaan heeft een brakeman en kan een waanzinnige capaciteit behalen van 3200 personen per uur.

 

 

Onzekere toekomst voor Hullámvasút:

De houten achtbaan Hullámvasút werd in 1926 gebouwd in het Hongaarse pretpark Holnemvolt Park. De rollercoaster werd gebouwd door Irvine Dragon en is 17 meter hoog. Hullámvasút is 980 meter lang en een ritje duurt 4 minuten en 30 seconden. Ook deze achtbaan heeft een brakeman. In 2014 werden alle attracties van Holnemvolt gesloten en werd enkel de zoo en de historische achtbaan behouden. Helaas staat de achtbaan sinds eind 2015 stil en ondanks dat het park belooft heeft de achtbaan te gaan heropenen, is dat toch nog niet helemaal zeker of dat nog zal gebeuren en al helemaal niet wanneer. Momenteel staat de heropening gepland voor 2021 maar de openingsdatum is al meerdere malen verschoven.

 

Mocht Hullámvasút effectief terug openen zal deze de lijst opnieuw binnen komen op een 4de positie. Voor de rest worden er niet echt grote wijzigingen verwacht omdat de meeste van deze achtbanen ondertussen beschermde monumenten zijn geworden en mogen niet zomaar worden afgebroken.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.