Europese klassieker blijft zeker nog twee jaar langer gesloten

Hullámvasút, de 4de oudste nog werkende houten achtbaan van Europa gelegen in de Hongaarse Budapest Zoo is al sinds eind 2015 gesloten voor het grote publiek. Ten laatste in 2019 zou de houten achtbaan weer in gebruik genomen worden, althans dat was wat het park beloofde. Ondertussen is de mogelijke heropeningsdatum opgeschoven naar 2021. Hiermee blijft de toekomst van deze klassieker onzeker.

 

De houten achtbaan Hullámvasút in de zoo van Boedapest, is de 4de oudste nog werkende achtbaan van Europa en werd geopend in 1926. De 17 meter hoge houten achtbaan met een lengte van 980 meter werd gebouwd in 1922 door Irvine Dragon. Toch duurde het 4 jaar tot de achtbaan in 1926 voor het eerst opende.

De achtbaan heeft een brakeman op de trein zitten. Dit is een persoon die op een achtbaan meerijd en instaat voor het afremmen van de achtbaantrein. De trein wordt dus geremd door de brakeman en niet door remblokken zoals gewoonlijk. Vroeger bestonden er zo veel achtbanen, maar momenteel blijven er slechts nog 8 over in de wereld, daarvan staan er 7 in Europa en 1 in Australië.

 

Eind 2013 werd Vidámpark wegens aanhouden financiële problemen gesloten en bijna alle attracties werden weggehaald. Alleen de oudste attracties van het park met een grote historische waarden werden behouden en toegevoegd aan de aangrenzende Budapest Zoo. Het pretparkgedeelte veranderde van naam en werd omgedoopt tot Holnemvolt Park.

Op 31 oktober 2015 reed Hullámvasút voorlopig zijn laatste rondjes want het pretparkgedeelte van de zoo werd opnieuw gesloten. De houten achtbaan staat op een gebied waar een nieuw deel van de Budapest Zoo wordt gebouwd en die werken zullen nog geruime tijd duren. Dit nieuwe gebied heeft de naam Pannon Park gekregen. Een mogelijke opening voor dit gebied en Hullámvasút wordt geschat op begin 2021. Hiermee zal de achtbaan ruim 2 jaar langer gesloten blijven dan eerst gehoopt. Achtbaanfans zullen dus nog even geduld moeten hebben indien ze deze klassieker willen bezoeken.

Hieronder kan u een video uit 2001 van Vidámpark bekijken toen er nog vele grote attracties stonden. Bij de sluiting van het park werden zo goed als alle attracties verwijderd.

 

De belangrijkste attracties die nu nog overblijven zijn de houten achtbaan Hullámvasút uit 1926 en de Carousel uit 1906. De Carousel is een oude houten paarden carrousel van he type merry-go-round. De Carousel kwam in 1950 naar Boedapest nadat het voordien had rondgereisd onder de eerste eigenaar Scheffner. Sinds 1 april 2017 draait de Carousel opnieuw haar rondjes voor het publiek.

 

 

Bronnen: Budapest Zoo, We Love Budapest, rcdb