De geschiedenis van: Thorpe Park

Thorpe Park is een pretpark gelegen in Surrey, Groot-Londen. Het park biedt voornamelijk stevige en sensationele attracties aan, maar ook enkele familievriendelijke attracties. Het hele park wordt omgeven door water, waardoor het een eiland lijkt te zijn. De geschiedenis van het park begint al in de jaren 1930, maar het pretpark zelf opende pas in 1979.

 

Het ontstaan

De grond waarop het hedendaagse park gebouwd is behoorde vroeger tot het landgoed van een nabijgelegen herenhuis. Dit domein werd in 1930 gekocht door de firma Ready Mixed Concrete Limited. Deze firma veranderde de site in een steengroeve. In de jaren ‘70 besloot het bedrijf de grond deels te laten overstromen. De resterende oppervlakte zouden ze gebruiken om een recreatiepark te bouwen.

Voor het recreatiegebied attracties kreeg werd er al gewaterskied op het water. Er werden zelfs kampioenschappen gehouden.

Op 24 mei 1979 werd dan het eigenlijke Thorpe Park officieel geopend. Er kwam een grote dome die vandaag nog steeds de ingang van het park vormt. Er kwamen ook attracties die gebaseerd waren op het water in de dome. Bezoekers konden over het water varen in zogenaamde Waterbussen. Verder kwam er een expo van modelbouw en een tentoonstelling over vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog.

In 1981 opende het park een 180° cinema, dit was toen nog ongezien in Engeland. Een jaar later kwam er eveneens een kinderboerderij op het domein.

In 1983 opende er een Darkride in het park. Phantom Fantasia was een spookhuis.

 

 

In hetzelfde jaar opende ook het treinritje Treasure Ireland Railway.

 

In 1984 kreeg het park haar eerste achtbaan, Space Station Zero. Deze achtbaan werd indoor gebouwd. Tijdens de rit reden bezoekers doorheen donkere tunnels met lichteffecten. De achtbaan – een Powered Coaster – werd gebouwd door Mack Rides. Ondertussen kennen we deze achtbaan als de Flying Fish die na enkele verhuisrondjes nog steeds opereert in het park.

In 1985 kwam er een elektronische parkshow genaamd Cap’n Andy’s Revue. Bij deze show werd gebruikgemaakt van animatronics.

 

 

In 1986 werden de theekopjes Teacup Twisters geopend. Tegenwoordig gaan deze door het leven als Storm in a Teacup.

 

 

In 1987 werd twee miljoen pond geïnvesteerd in het aanleggen van themazone European Square en de bouw van de Rapid River Thunder River. Deze Rapid River werd gebouwd door Intamin Amusement Rides en draagt inmiddels de naam Rumba Rapids.

In 1988 opende het park een showtheater met 630 zitplaatsen, genaamd Palladium Theatre. In het theater gingen voornamelijk variété shows door.

In 1989 werd de themazone Canada Creek geopend. In deze zone kwam een parktrein, genaamd Canada Creek Railway. Ook de boomstamattractie Loggers Leap werd geopend in dit gebied. Toen was het nog de hoogste Log Flume van het Verenigd Koninkrijk (VK). Ondertussen blijft deze al enkele jaren gesloten. De Log Flume werd gebouwd door Mack Rides.

 

De jaren 1990

 

1990: De indoorachtbaan Space Station Zero werd outdoor geplaatst en kreeg de naam Flying Fish. Verder opende in dat jaar de Carrousel Kingdom, Trappers Trail en het autoritje Drive in the Country.

1991: Een nieuw themadeel werd geopend: Fantasy Reef. In deze zone opende de glijbaan Depth Charge. De eerste vierbaans-glijbaan van het VK.

1992: Op het water kwamen de trapbootjes Hudson River Rafters en de roeibootjes Viking Rowers.

1993: Er werd afscheid genomen van het treintje Treasure Ireland Railway. Calgary Stampede, een Troika gebouwd door Huss, kwam in het park. Verder werd ook Virtual Reality Centre geopend. Een attractie waar videospellen met Virtual Reality gespeeld werden.

 

 

1994: De zone Rangers County opent. In deze zone kwam o.a. de attractie Chief Ranger’s Carousel.

 

Ook het schommelschip Mr Monkey’s Banana Ride opende tijdens dit jaar.

 

 

1996: RMC investeert het grootste bedrag voor de groep ooit in het park. In dit jaar wordt de indoor achtbaan X:\ No Way Out geopend. De achtbaan legt een achterwaartse rit af in het donker. Dit was uniek in de wereld. Deze achtbaan werd gebouwd door Vekoma.

1997: De attractie Hudson River Rafters werd gesloten.

1998: Dare Devil Drivers (een botsauto-attractie) werd geopend, maar ook de botsbootjes Dino Boats maakten hun intrede. De waterglijbanen Depth Charge werd omgedoopt tot Wet Wet Wet.

In 1998 veranderde het park ook van eigenaar. De RMC-groep verkocht het park aan de Tussauds Group.

1999: Pirates 4D werd geopend. In deze 4D-cinema kan er een film bekeken worden, terwijl er in de zaal verscheidene effecten opduiken. Viking Rowers en Carousel Kingdom werden gesloten.

 

 

De jaren 2000: jaren van grote investeringen, maar ook tegenspoed

 

2000: In dit jaar opende de kletsnatte waterattractie Tidal Wave. Deze Shoot-The-Chutes, werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

 

Maar ook dit jaar sloeg het noodlot toe. Het gebouw waarin de attracties Mr Rabbit’s Tropical Travels en Wicked Witches Haunt gelegen waren brandde volledig uit. Verder verlieten Jungle Zone Family Golf, Dare Devil Drivers, Cap’n Andy’s Revue, Dino Boats en Trappers Trail het park.

2001: Dit jaar openden drie Thrillrides. Detonator, Vortex en Zodiac. Detonator is een Turbo Drop-toren van Fabbri, Vortex een Afterburner gebouwd door KMG en Zodiac een Enterprise van Huss Rides.

 

2002: Het park trekt duidelijk de kaart van de thrillrides. In 2002 opende Colossus, de allereerste Looping Coaster met tien inversies ter wereld, gebouwd door Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan kon enkele jaren na elkaar het inversierecord behouden.

 

 

2003: In dit jaar openden opnieuw drie stevige attracties. Als eerste opende de achtbaan Nemesis Inferno. Deze hangende achtbaan van B&M is een broertje van Nemesis in Alton Towers.

 

 

Verder opende de Thrillride Quantum, een vliegend tapijt, geleverd door Fabbri en het reuzenrad Eclipse.

 

 

2004: De attractie Samurai komt over van Chessington World of Adventures. Een Topscan gebouwd door Mondial. Verder sloten de waterbussen, de modelbouwtentoonstelling en de achtbaan Flying Fish.

 

 

2005: Slammer en Rush openen. Slammer is een zeer speciale attractie gebouwd door S&S – Sansei Technologies. Deze zou in het park blijven tot 2017. Rush is dan weer een Screaming Swing, eveneens van dezelfde bouwer als Slammer.

 

The Slammer

Rush

 

2006: De gelanceerde achtbaan Stealth werd geopend. Deze achtbaan, een Stratocoaster, werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

 

2007: De Merlin Entertainments Group koopt deTussauds Group, dus ook Thorpe Park. Dit jaar heropent de achtbaan Flying Fish, maar sluit 4D Pirates.

 

 

2008: In de 4D cinema komt de film Time Voyagers.

2009: Saw – The Ride wordt geopend. Deze achtbaan staat volledig in het teken van de bekende horrorprent Saw. De achtbaan zelf is een Eurofighter, gebouwd door het Duitse Gerstlauer, en bevat een verticale first drop. Dit jaar wordt Miss Hippo’s Fungle Safari gesloten.

 

2010: Horrormaze Saw Alive wordt geopend, maar Octopus Garden (een kindergebied) sluit.

2011: De waterattractie Storm Surge wordt geopend. Bij deze attractie vaar je met bootjes doorheen een waterglijbaan en tol je in het rond.

 

 

2012: de achtbaan Swarm wordt geopend. Deze Wingrider was de duurste attractie die geopend werd in het park. Swarm ligt in een post-apocalyptisch gebied. Ook deze achtbaan werd gebouwd door B&M. Van 2013 tot 2015 werden de achterste stoeltjes achterstevoren gezet, waardoor je de rit ook achterwaarts kon afleggen.

 

 

2013: Geen grote investeringen dit jaar. De achtbaan X:\ No Way Out werd omgedoopt tot X. Bij deze transformatie werden de treintjes voorwaarts geplaatst en kwam er een discothema. In de piramide kwam een geluids- en lichtinstallatie om het discothema te ondersteunen.

 

 

2014: Angry Birds Land werd geopend. Hiervoor werden meerdere attracties in een nieuw kleedje gestopt en veranderden ze van naam. Piggy Egg Dash, een nieuwe botsauto-attractie, opende in de zone en de vrijevaltoren Detonator werd Detonator: Bombs Away. In de 4D-Cinema wordt een Angry Birds-film getoond.

 

 

2015: Dankzij de samenwerking met een televisiezender opende het park de “I’m a Celebrity: Get Me Out Of Here!” Jungle Maze walkthrough-attractie.

 

 

2016: Derren Brown’s Ghost Train wordt geopend. Bij deze Darkride betreed je een tramstel dat in de lucht lijkt te hangen. Met de ondersteuning van Virtual Reality beleef je het avontuur.

 

 

2017: Het park opent twee kinderattracties. De Timber Tug Boat (een Rock & Tug) en de kleine droptoren Lumber Jump.

 

 

Bronnen: Total Thorpe Park, RCDB, Wikipedia