Top 10 grootste achtbaanbouwers van het moment

Als pretpark- en achtbaanfanaat heb je zeker en vast al verschillende spannende (en minder spannende) achtbanen bereden. Sommige banen vind je fantastisch en andere allicht iets minder fantastisch, maar wie bouwt nu precies al deze achtbanen? Welke achtbaanbouwer is de marktleider en heeft al de meeste achtbanen verkocht? Wij zochten het voor je uit en maakten een lijstje van de tien achtbaanbouwers die je momenteel het meest terugvindt in de pretparken.

 

 

#10: Gerstlauer Amusement Rides (85 achtbanen)

Gerstlauer Amusement Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde tot nu toe 86 rollercoasters waarvan er nog 85 in werking zijn. Gerstlauer is vooral bekend om hun Euro-Fighters (zoals Typhoon in Bobbejaanland), Infinity Coasters (Kärnan in Hansa Park), Bobsled Coasters (Van Helsing’s Factory in Movie Park Germany) en Spinning Coasters (Vicky The Ride in Plopsa Coo).

De grootste en bekendste achtbaan die het bedrijf bouwde is ongetwijfeld de record brekende achtbaan The Smiler in het Engelse pretpark Alton Towers. De achtbaan gaat maar liefst 14 keer overkop en verpulverde zo bij opening het 11 jaar oude wereldrecord ‘meeste inversies op een achtbaan’.

Een ander record brekende achtbaan die op naam van het bedrijf staat is Takabisha in Fuji-Q Highland. Deze achtbaan heeft namelijk een first drop van 121° en heeft daarmee de steilste achtbaandrop van alle rollercoasters in de wereld. Daarnaast heeft de achtbaan ook nog een lancering tot 100 km/u en gaat de Takabisha nog eens 7 keer overkop.

Een aantal bekende achtbanen van deze bouwer die wat meer bij ons in de buurt staan zijn: Gold Rush (Attractiepark Slagharen), Typhoon (Bobbejaanland), Falcon (Duinrell), Schwur des Kärnan (Hansa Park) en de nieuwe achtbaan van 2018 voor Walibi Belgium.

Wil je alles te weten komen over Gerstlauer Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#9: Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing (90 achtbanen)

Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing is een Chinese achtbaanbouwer gelegen in de Chinese provincie Hebei. Het bedrijf bouwde 98 achtbanen waarvan er momenteel nog 90 van in werking zijn. Hiervan staan er 84 in China en 6 in andere Aziatische landen.

Het bedrijf is voornamelijk bekend om de bouw van hun looping coaster. De varianten met 2, 3 en 4 inversies doen het zeer goed op de markt. Omdat alle achtbanen van deze constructeur gebouwd zijn in Azië is het bedrijf bij ons niet erg bekend. De achtbaantrack die de bouwer gebruikt lijkt erg veel op die van de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

#8: Bolliger & Mabillard (114 achtbanen)

Bolliger & Mabillard is een Zwitserse achtbaanbouwer gevestigd in het kanton Valais. Het bedrijf bouwde 114 achtbanen, allemaal uit staal. Er zijn momenteel nog 113 achtbanen in werking en 7 rollercoasters werden in de loop der jaren verplaatst. B&M staat vooral bekend om hun Hyper Coasters, Stand-Up Coasters, Flying Coasters, Wing Coasters, Dive Coasters, Inverted Coasters en Floorless Coasters.

De grootste achtbaan die het bedrijf bouwde is Fury 325 in Carowinds. Deze achtbaan is maar liefst 99,1 meter hoog en behaalt een snelheid van 152,9 km/u. Daarnaast is de track meer dan 2 kilometer lang. De grootste achtbaan die B&M in Europa bouwde is Shambhala in PortAventura Park. Deze achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en behaalt een snelheid van 135 km/u.

Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Baron 1898 (Efteling), Fēnix (Toverland), Black Mamba (Phantasialand) en Silver Star (Europa-Park).

Wil je alles te weten komen over Bolliger & Mabillard, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#7: Mack Rides (120 achtbanen)

Mack Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in deelstaat Baden-Württemberg. Het bedrijf bouwde tot nu toe 132 achtbanen in pretparken, bijna allemaal uit staal en slechts 1 in hout. Van de 132 achtbanen werden er 23 verplaatst en zijn er nog 120 in werking. Het bedrijf werd vooral bekend om hun Wild Mouse achtbanen (zoals Speedy Bob in Bobbejaanland) en de aangedreven achtbanen (zoals Bob Express eveneens in Bobbejaanland).

De grootste achtbaan die Mack Rides tot nu toe bouwde is Flash in Lewa Adventure (China). Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Pulsar (Walibi Belgium), Lost Gravity (Walibi Holland), Dwervelwind (Toverland) en Blue Fire Megacoaster (Europa-park).

Wil je alles te weten komen over Mack Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#6: Intamin Amusement Rides (136 achtbanen)

Intamin Amusement Rides is een Zwitserse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in Liechtenstein. Het bedrijf bouwde tot nu toe 149 achtbanen waarvan er 16 verplaatst werden in de loop der jaren. Intamin Amusement Rides bouwt vooral stalen achtbanen, maar heeft ook verschillende grote houten achtbanen gebouwd. Momenteel zijn er nog 136 achtbanen in werking van deze fabrikant.

Intamin Amusement Rides bouwt voornamelijk zeer grote en spannende achtbanen en staat er om bekend om het ene wereld record na het andere te verbreken. Een aantal huidige wereldrecord houdende achtbanen zijn: Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi (snelste achtbaan ter wereld), Kingda Ka in Six Flags Great Adventure (hoogste achtbaan ter wereld en voormalig snelste) en Colossos in Heide Park Resort (hoogste houten achtbaan ter wereld en voormalig snelste).

Voormalige wereldrecordhouders zijn: Top Thrill Dragster in Cedar Point (snelste & hoogste), Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain (snelste & hoogste), Tower of Terror II in Dreamworld (snelste & hoogste), Colossus in Thorpe Park (meeste inversies), El Toro in Six Flags Great Adventure (snelste houten) en American Eagle in Six Flags Great America (snelste houten).

Ook bouwde het bedrijf verschillende andere wereldtoppers zoals: Millennium Force (Cedar Point), Intimidator 305 (Kings Dominion) en Thunder Dolphin (Tokyo Dome City). Dicht bij ons bouwde Intamin Amusement Rides onder andere: Goliath (Walibi Holland), Bob (Efteling), Indiana Jones (Disneyland Paris), Taron (Phantasialand), Colossos (Heide Park Resort) en Expedition GeForce (Holiday Park). In het toekomstige pretpark Ferrari Land in Spanje zal volgend jaar de snelste en hoogste achtbaan van Europa geopend worden, ook deze is gemaakt door Intamin Amusement Rides.

Wil je alles te weten komen over Intamin Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#5: Zierer (150 achtbanen)

Zierer is een Duitse achtbaanbouwer die gevestigd is in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 176 achtbanen, waarvan 33 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen en daarvan zijn er nu nog 150 in werking.

Zierer werd bekend voor hun familie- en kinderachtbanen zoals de Tivoli reeks (Large, Medium, Small,…) en later ook de Force reeks (One, Two,…). Maar het bedrijf bouwde niet alleen kinderachtbanen, Jetline in Gröna Lund (Zweden) en Lisebergbanan in Liseberg (Zweden) zijn twee grote achtbanen die ze samen bouwde met Schwarzkopf. Ook Wicked in Lagoon (Amerika) en Impulse in Knoebels (Amerika) zijn twee grote achtbanen met inversies en een first drop van 90° volledig van eigen makelij. Twee andere speciale banen die ze bouwde zijn Verbolten in Busch Gardens Williamsburg (Amerika) en Polar X-plorer in Legoland Billund (Denemarken), beide achtbanen hebben een uiterst zeldzame Vertical Drop Track element, wat wilt zeggen dat de achtbaan met trein en inclusief track, een verticale val naar beneden maakt.

Bij ons in de buurt bouwde Zierer onder andere: Huracan (Bellewaerde), Tyfoon (DippieDoe Familiepark), Orca Ride (Boudewijn Seapark), Wickiebaan (Plopsa Indoor Coevorden), Viktor’s Race (Plopsaland De Panne) en Keverbaan (Bellewaerde).

Wil je alles te weten komen over Zierer, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#4: SBF Visa Group (153 achtbanen)

SBF Visa Group is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Veneto. Het bedrijf bouwde tot nu toe 173 achtbanen in pretparken waarvan er 6 verplaatst werden naar een ander pretpark. De SBF Visa Group heeft alleen nog maar stalen achtbanen gebouwd, hiervan zijn er nog 153 van in werking.

SBF Visa Group bouwt vooral Big Apple achtbanen, Mini mijntrein achtbanen en andere kleine achtbanen voor de kinderen. Naast al deze kleine achtbanen bouwde het bedrijf ook een aantal familie achtbanen. De meeste familie achtbanen van de SBF Visa Group zijn Spinning Mouse achtbanen. Achtbanen die je misschien zou kunnen kennen van deze bouwer zijn Bisværmen (Tivoli Friheden), Raupe (Freizeitpark Plohn) en Whirlwind (Great Yarmouth Pleasure Beach).

Wil je alles te weten komen over SBF Visa Group, dan moet je zeker dit artikel lezen.

Een van de veel verkochte modellen is hun Spinning Coaster die je in onderstaande video kan bekijken:

 

#3: Golden Horse (226 achtbanen)

Golden Horse is een Chinese achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Guangdong. Het bedrijf bouwde tot nog toe 261 achtbanen in de laatste 15 jaar, allemaal gemaakt uit staal. Van deze 261 achtbanen is er eentje verplaats en zijn er nog 226 in werking.

Golden Horse staat bij ons bekend om hun massale ‘copycat’ achtbanen afgekeken van andere Internationale bouwers. Een aantal veel gebouwde achtbanen zijn de Crazy Mouse, Fruit Worm Coaster, Mine Coaster, Moto Coaster, Spinning Coaster en Suspended Coaster.

De enige achtbaan die Golden Horse bouwde op Europese bodem is de Space Roller Coaster in Merlin’s Kinderwelt (Tsjechië). In onderstaande video kan u een dueling Tilt Coaster zien, een van de meest originele projecten dat het bedrijf heeft lopen.

 

#2: Zamperla (230 achtbanen)

Zamperla is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in Veneto. Het bedrijf bouwde 319 achtbanen in pretparken waarvan er 40 verplaatst werden naar andere parken. Zamperla bouwt uitsluitend stalen achtbanen, hiervan zijn er momenteel nog 230 in werking.

Zamperla bouwt voornamelijk Spinning Wild Mouse achtbanen, Powered Coasters, Junior Coasters, Single Helix Coasters en andere kleine achtbanen. Het heeft ook een aantal andere soorten achtbanen gebouwd zoals de Air Force, MotoCoaster en Volare.

De dichtstbijzijnde Zamperla achtbanen zijn de Familie Achtbaan (Familiepretpark Mini Mundi) en Achterbahn (Wunderland Kalkar). De grootste achtbaan die Zamperla maakte was Thunderbolt in Luna Park. Op onderstaande video kan je de achtbaan ontdekken.

Wil je alles te weten komen over Zamperla, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#1: Vekoma (314 achtbanen)

Vekoma is een Nederlandse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in de Nederlandse provincie Limburg. Het bedrijf bouwde tot nog toe 330 achtbanen waarvan er 81 verplaatst werden naar andere parken. Van de 300 achtbanen zijn er 327 uit staal gemaakt en 3 uit hout. Momenteel zijn er nog 314 achtbanen in werking.

Vekoma bouwde met Tornado in Walibi Belgium niet alleen hun allereerste achtbaan, maar het was eveneens de eerste achtbaan met 2 inversies in Europa. Vekoma werd zo al snel bekend om hun Looping Coasters. Naast de Looping Coasters is Vekoma het meest bekend van hun Junior Coasters (83 keer verkocht), MK-1200 (30 keer verkocht) mijn trein achtbanen, Suspended Looping Coasters (42 keer verkocht) en Boomerang Coasters (52 keer verkocht). Vekoma bouwt ook Flying Coasters, Motorbike Coasters, Suspended Family Coasters en gelanceerde achtbanen.

Vekoma heeft heel veel achtbanen gebouwd bij ons in de buurt, maar voornamelijk in hun begin jaren. De nieuwste, beste en modernste achtbanen staan spijtig genoeg verder weg, voornamelijk in Azië. Een aantal bekende achtbanen die ze bij ons gebouwd hebben zijn onder andere: Rock ‘n’ Roller Coaster (Disneyland Paris), Python (Efteling), Booster Bike (Toverland), Space Mountain (Disneyland Paris), Vogel Rok (Efteling), Big Thunder Mountain (Disneyland Paris), Colorado Adventure (Phantasialand), Calamity Mine (Walibi Belgium), Goudurix (Parc Astérix), Xpress: Platform 13 (Walibi Holland), Robin Hood (Walibi Holland), Condor (Walibi Holland), Vampire (Walibi Belgium), Weerwolf (Walibi Belgium), Speed of Sound (Walibi Holland), Boomerang (Bellewaerde), Cobra (Walibi Belgium), Tornado (Avonturenpark Hellendoorn), Mount Mara (Bobbejaanland), Dream Catcher (Bobbejaanland) en Halvar (Plopsa Coo).

Vekoma kreeg wereldwijde belangstelling met de allereerste (en tot voor kort enige) Tilt Coaster ter wereld. In de onderstaande video kan je de Tilt Coaster bewonderen.

Wil je alles te weten komen over Vekoma, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

 

 

Toekomst:

Vekoma heeft tijdens de afgelopen jaren opnieuw Zamperla voorbijgestoken in deze lijst dankzij haar grote succes in Azië. Deze twee bouwers lijken overigens steeds haasje over te spelen met elkaar.

Ten opzichte van 2016 zien we nog een aantal wijzigingen in deze top 10. Zo springt de SBF Visa Group in één beweging over Zierer en Intamin Amusement Rides.

 

Conclusie:

Opvallend is dat er 8 Europese achtbaanbouwers in deze lijst staan en 2 uit China. Geen enkele Amerikaanse constructeur slaagt er dus in om de lijst binnen te dringen. Er zijn nochtans veel verschillende achtbanen en achtbaanbouwers terug te vinden op Amerikaans grondgebied, maar dat blijkt dus niet te baten.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van 8500 achtbanen verspreid over meer dan 4000 pretparken wereldwijd en gebouwd door meer dan 200 verschillende achtbaanbouwers.