De geschiedenis van: Walibi Holland

Walibi Holland kent een geschiedenis vol overnames en naamsveranderingen. Het park was ooit in Nederlandse, Belgische en Amerikaanse handen alvorens het onder het huidige Franse beleid kwam te staan. Het park kreeg bij de opening de naam Flevohof. Daarna werd het omgedoopt tot Walibi Flevo, Six Flags Holland en Walibi World, om tot slot door het leven te gaan als Walibi Holland.

 

1971 – 1992 Flevohof

In 1971 opende Prinses Beatrix het themapark Flevohof. Het park was destijds voornamelijk educatief van aard en vooral gericht op de landbouw. Men kon er verschillende kweekkassen, een champignonkwekerij, een indianendorp en een modelspoorbaan ontdekken.

In de beginjaren waren de enige echte attracties enkele schommels, wat glijbanen en een tractorritje. Later kwamen daar de Oldtimers en een parktreintje bij.

Eind jaren 1980 kreeg het park meer en meer concurrentie van de Efteling en Slagharen, waardoor de bezoekersaantallen terugliepen en het park in 1991 uiteindelijk failliet ging. Het park bleef nog geopend tot 1992, waarna de Belgische Walibi groep het park overnam.

 

1992 – 1998 Walibi Flevo

Eind 1993 begon de bouw van veel nieuwe attracties en veranderde Flevohof van een educatief park naar een attractiepark. Op 7 mei 1994 opende het vernieuwde park onder de naam Walibi Flevo haar poorten.

In 1994 werden dan ook heel wat nieuwe attracties ingehuldigd, waaronder de eerste hangende achtbaan op het Europese vasteland: El Condor.

De themazones bestonden uit: Le promenade, Kinderdorp, King Solomon’s Mines, Ontario, Zanzibar, Plaza Mayor en Fantasy of Flight.

 

1994: De attracties

El Condor: De allereerste hangende achtbaan op Europees grondgebied en tevens de eerste SLC die Vekoma ooit bouwde.

 

 

Crazy River: een boomstamattractie van Mack Rides

El Rio Grande: een Rapid River, gebouwd door Vekoma

Hudson Bay: een schommelschip van Fabbri, dit werd in 2016 uit het park verwijderd

Los Sombreros: een snelle draaimolen, gebouwd door Zamperla

Sqaud’s Stunt Flight: Deze kinderattractie, gebouwd door SBF Visa, opende onder de naam Red Baron, maar werd in 2000 omgedoopt tot Yosemite Sam’s Flight School. Vijf jaar later kreeg de attractie de naam Joe’s Stuntvlieger, om uiteindelijk in 2010 tot Sqaud’s Stunt Flight omgedoopt te worden.

Mini Taxi’s: kinderbotsauto’s, gebouwd door SBF Visa, geopend als Mexico City tot 2000, toen werden ze hernoemd naar Speedy Gonzales, om in 2004 de definitieve naam Mini Taxi’s te krijgen.

 

1995: Opnieuw enkele toevoegingen

Waikiki Wave: Een soort topspin gebouwd door Vekoma.  Deze attractie bleef in het park tot 1999 vanwege te hoge onderhoudskosten.

Sherwood’s Revenge: Tri Star gebouwd door Huss Rides, deze attractie verhuisde in 2000 naar La mer de Sable waar hij nu Péroké noemt

 

1998: Het jaar van een nieuwe overname

De belangrijkste gebouwen van de Flevohof waren nog gewoon in gebruik. In 1998 werd een aantal van deze gebouwen afgebroken. Verder opende een nieuw gebiedje, Fantasy of Flight. In dat gebied openden naast enkel spellen, ook twee nieuwe attracties.

 

G-Force: een enterprise attractie gebouwd door Huss Rides. Deze kreeg later de gondels van de verwijderde enterprise uit Walibi Belgium

Space Shot: een shot drop toren, gebouwd door S&S

 

In 1998 werd de Walibi Group, samen met onder andere Walibi Belgium en Bellewaerde, overgenomen door het Amerikaanse Premier Parks. Premier Parks had in datzelfde jaar ook de bekende Six Flags-groep overgenomen. Twee jaar lang was daar niets van te merken in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd tot Six Flags Holland.

 

De jaren 2000: Een periode van enorme veranderingen en de komst van tientallen nieuwe attracties

 

2000: Dit jaar openden de meeste nieuwe attracties ooit in het park, een overzicht:

De achtbanen:

 

Robin Hood: Een houten achtbaan gebouwd door Vekoma, dit was voor het bedrijf de allereerste houten achtbaan die het mocht bouwen.

 

Xpress – Platform 13: Geopend als Superman The Ride, een gelanceerde achtbaan van Vekoma. Deze wordt gelanceerd aan 90 km/u en bevat 3 inversies.

 

Speed Of Sound: geopend als La Via Volta, een klassieke boomerang achtbaan van Vekoma. Deze achtbaan stond van 2007 tot 2012 stil, tot men hem omdoopte tot Speed Of Sound, hiervoor kreeg de baan gloednieuwe Vekoma treinen en een onboard muzieksysteem.

 

Flying Dutchman Gold Mine: Een wilde muis achtbaan, gebouwd door Mack Rides. Deze verliet het park in 2010 om te verhuizen naar La Mer De Sable, waar ze heropende als Tiger Express.

 

De thillrides:

Tomahawk: een frisbee attractie, gebouwd door SBF Visa

 

Double Invertor: Een double Invertor attractie gebouwd door Chance Rides. In 2004 verhuisde deze naar Walibi Rhône-Alpes.

 

El Toro: Een breakdance attractie, gebouwd door Huss Rides. Deze verhuisde in 2006 naar Bellewaerde.

 

Aztec: een vliegend tapijt, gebouwd door Huss Rides. Deze attractie werd in 2008 verwijdert. Een soortgelijke attractie stond vroeger in Bobbejaanland.

 

Excalibur: een top spin van Huss Rides

 

Tornado: Een Chaos attractie van Chance Rides, deze verhuisde in 2004 naar Walibi Sud-Ouest.

 

Spinning Vibe: Een attractie van het type Magic, gebouwd door Huss Rides, deze opende onder de naam IL Gladiatore.

 

Tequilla’s Taxi’s: een botsauto voor volwassenen, gebouwd door SBF Visa, geopend als Speedy Taxi’s.

Kart Baan: een betalende Karting baan

 

Familie attracties:

La Grande Roue: een reuzenrad gebouwd door Vekoma.

Le Tour Des Jardins: een oldtimer ritje, gebouwd door Chance Rides.

Pavillon de Thé: een theekopjes attractie, gebouwd door SBF Visa

Les Petits Chevaux: een draaimolen met ballonnen, gebouwd door Wood Dessing, deze attractie verdween in 2015 uit het park.

Merlin’s Magic Castle: een Mad House, gebouwd door Vekoma.

 

Kinderattracties: Deze stonden in de Six Flags-periode in het teken van de Looney Tunes

W.A.B. World Tour: Geopend als Looney Toones Tooter, later werd dit Toeter en uiteindelijk W.A.B. World Tour. Deze attractie werd gebouw door SBF Visa. Kinderen maken hierin een rondritje op een treintje.

Space Kidz: een kleine vrije val toren, gebouwd door SBF Visa, geopend als Tweety’s Treehouse. Later werd dit Oscar’s Boomhut, om uiteindelijk Space Kidz te worden.

Walibi’s Fun Recorder: een kinderdraaimolen van SBF Visa, geopend als Taz’s Traffic Jam, later werd dit Koa’s Komische Karretjes om uiteindelijk Walibi’s Fun Recorder te worden.

Haaz’ Garage: een rondritje van SBF Visa, geopend als Bugs Bunny’s Trucking Company, later werd dit Rocky’s Trucks tot het uiteindelijk Haaz’ Garage werd.

Zenko’s Graffity Shuttle: een klein vliegend tapijtje van SBF Visa, geopend als Daffy’s Crazy Bus, later werd dit Lollige Lily en uiteindelijk Zenko’s Graffity Shuttle.

Fibi’s Bubble Swirl: een kleine ballonnenmolen, gebouwd door SBF Visa, geopend als Elmer’s Weather Balloons, later werd dit Bonte Ballonnen en uiteindelijk Fibi’s Bubble Swirl.

 

Enkele oudere attracties werd van naam veranderd in de Six Flags periode.

De Keverbaan: een achtbaan van Zierer, die geopend werd in 1992 en werd omgedoopt tot Road Runner Express. Later zou die naam nog veranderen naar Wok’s Waanzin. Na een relocatie werd de naam opnieuw veranderd naar Rattlesnake om nu door het leven te gaan als Drako.

Super Swing: een zweefmolen van Zierer, deze opende in 1992 als Wave Swinger  en veranderde door Six Flags in Piccolini, ondertussen gaat deze zweefmolen door het leven als Super Swing.

Merrie Go’round: geopend in 1992 als Galopant veranderde in Cavalli Barocca om daarna rondjes te gaan draaien onder de huidige naam. Deze paardenmolen is een dubbeldekker carrousel gebouwd door SBF Visa.

Six Flags richtte zich voornamelijk op de jongeren. De slogan ‘Rollercoaster Capital of Europe’ werd geïntroduceerd en voor het eerst zouden de Fright Nights georganiseerd worden. In het eerste jaar dat Six Flags het park leidde trok het maar liefst 2 miljoen bezoekers.

 

2002: De komst van Goliath, een achtbaan van formaat.

Goliath werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.  Goliath is een megacoaster en al jarenlang de hoofdreden voor een bezoekje aan het park. Deze achtbaan kwam ook meermaals in de top tien beste achtbanen ter wereld terecht, een poll georganiseerd door Mitch Hawker.

De achtbaan is 46,8 meter hoog en 1214,8 meter lang en behaald een snelheid van 106 km/u. Hiermee heeft deze achtbaan het record van hoogste, snelste en langste stalen achtbaan van de Benelux op haar naam staan. Dit hoogterecord werd in 2007 kort overgenomen door Vertigo in Walibi Belgium, de welke een jaar later weer werd afgebroken en het record weer moest afstaan aan Walibi Holland.

In hetzelfde jaar opende ook de Sky Diver, een betalende attractie waarbij je afgeschoten wordt aan twee elastieken en waarbij je een zweefvlucht maakt.

 

Six Flags had dan wel ettelijke miljoenen geïnvesteerd, toch liep het bezoekersaantal drastisch achteruit van 2 miljoen naar net iets meer dan 700.000 bezoekers.

  • 2000: 2.000.000
  • 2001: 1.500.000
  • 2002: 1.000.000
  • 2003: 685.000
  • 2004: 714.000

 

 

2004 – 2010: Walibi World 

 

2004: Star Parks:

De Six Flags groep leed ernstige verliezen en was financieel niet gezond meer. Er werd daarom besloten de Europese parken uit de groep opnieuw van de hand te doen. In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners, die de parken groepeerden onder de naam Starparks.

Omdat het park een nieuwe naam moest krijgen, werd er een onderzoek gedaan. Bij 75% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid. Vanwege de internationale uitstraling van het park werd ‘World’ toegevoegd.

De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangoeroe en enkele nieuwe personages. Bugs Bunny Wereld werd getransformeerd naar Walibi Land en de achtbaan Superman The Ride werd Xpress.

 

Naast de Kids Kart Baan en de Splash Battle, die respectievelijk in 2004 en 2005 openden, kwamen er geen nieuwe attracties meer bij in de periode van Walibi World.

 

2006: Company Des Alpes:

In 2006 nam het Franse Grevin & Cié als onderdeel van Compagnie des Alpes (CDA) vrijwel alle parken van Star Parks over, uitgezonderd Movie Park Germany.

CDA voerde geen noemenswaardige veranderingen door en ook nieuwe attracties bleven uit. Een jaar later werd La Via Volta gesloten en werd er een interactieve fontein geplaatst.

 

2011 – heden: Walibi Holland

Op 20 januari 2011 werd bekend dat het park vanaf 2011 door het leven zou gaan als Walibi Holland. Heel wat nieuwe personages deden hun intrede in het park, net als in de andere Walibi parken in de groep.

Heel wat themazones werden de jaren daarna getransformeerd naar de leefwereld van de personages. Als eerste was Italia aan de beurt, dat transformeerde naar W.A.B Plaza. Ook de achtbaan La Via Volta heropende dit jaar als Speed Of Sound met een nieuwe trein en een muzieksysteem aan boord.

De jaren daarop werd er voornamelijk geïnvesteerd in het verder uitbouwen van de personages in de zones en attracties in het park.

In 2012 opende de interactieve 4D-cinema Club Psyke 5D Experience de deuren. Nadien zou het enkele jaren stil blijven op attractiegebied.

 

In 2016 verwelkomde Walibi Holland de unieke achtbaan Lost Gravity. Voor Mack Rides werd dit een achtbaan zoals ze nog nooit een gebouwd hadden, in de catalogus van Mack Rides wordt deze een Big Dipper genoemd. Op de achtbaan staan vier karretjes die plaats bieden aan 8 personen.

Lost Gravity is 32 meter hoog en behaald een maximale snelheid van 87km/u, de achtbaan telt 2 inversies en 2 airtime humps. De muziek voor de achtbaan werd gemaakt door de Nederlands-Poolse rapper Mr. Polska en het themalied heeft de naam Move Up (Lost Gravity) gekregen.

 

Hudson Bay: Het Schommelschip Hudson Bay verliet, door de komst van Lost Gravity, het park.

 

In 2017 opent de Virtual Reality attractie NeuroGen. Afgelopen najaar werd ‘The Clinic’ geopend, een Halloween Experience waarbij je grootste angst werkelijkheid werd. Aan The Clinic wordt nu een nieuwe vleugel gebouwd. De behandelmethode die in deze vleugel in de praktijk wordt gebracht komt uit Amerika.

Een nieuwe kleur voor Goliath. De groene track wordt volledig blauw geschilderd. El Rio Grande kreeg nieuwe boten.

2018: Walibi Holland gooit de mainstreet op de shop en transformeert ze naar een flashy gebied. Het park doet aan wat ze zelf Festivalisation noemt. Aan het einde van het seizoen neemt men afscheid van de houten Vekoma achtbaan Robin hood.

2019: Het nieuwe themagebied Wilderniss wordt geopend, hierin krijgt Merlin’s Castle graffiti op de gevel en de Huss Topspin Excalibur zal voortaan door het leven gaan als Blast! Maar het grote project waar iedereen naar uitkeek is ongetwijfeld Untamed. Untamed is een ombouw van de houten achtbaan Robin Hood naar de hybride achtbaan Untamed. Deze ombouw werd verwezenlijkt door Rocky Mountain Construction. Het is de eerste hybride achtbaan die door RMC gebouwd wordt in Europa.

 

2020: Het park is dit jaar veel beperkter geopend door de coronamaatregelen. Er wordt nog een aangepast Halloween event georganiseerd, maar dit wordt vroegtijdig geannuleerd door de stijgende coronacijfers. Wel kan het park een vernieuwde Speed Zone openen.

 

2021: 2021 begint voor het park met goed nieuws, men wordt namelijk niet aansprakelijk gesteld voor een ongeluk op de kartbaan dat gebeurde in 2018. Wel wordt besloten de Kartbaan in de toekomst te gaan afbreken.

In 2021 wordt de zone Exotic in een nieuw jasje geopend. De achtbaan Condor krijgt nieuwe treinen van Vekoma, die het comfort moeten verbeteren. Verder krijgen attracties Los Sombreros en El Rio Grande nieuwe theming.

 

 

2022: Het park neemt afscheid van de VR attractie NeuroGen. 

 

Bronnen: Achtbaanfanclub, walibifanpage, Wikipedia, reizen-en-recreatie.infonu, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Walibi, Themeparkfreaks