De geschiedenis van: Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko, of kortweg Legendia, is het oudste nog operationele pretpark van Polen. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1956 en de eerste bezoekers kwamen in 1959 over de vloer. Het pretpark is gelegen in de stad Chorzów, vlak bij Katowice en met haar oppervlakte van 26 hectare is Legendia het tweede grootste pretpark van Polen na Energylandia.

 

1956: De bouwwerkzaamheden van het pretparken gaan van start. Een grote vliegtuigmolen met de naam Dream Flight Airlines wordt al meteen geopend.

 

1959: Het pretpark opent met de naam Śląskie Wesołe Miasteczko wat Silezisch Amusement Park betekent in het Nederlands. Śląskie (Silezië) is de woiwodschap (provincie) in het zuiden van Polen waar het pretpark gelegen is.

 

1960: Drie nieuwe attracties openen in het park. Het gaat om Radar, Łabędzie (zwanenmolen) en Pająk (een kindercarrousel met zeven verschillende bewegingen).

1961: Gwiazda Duża (reuzenrad), Samochodziki, Rakieta (zweefmolen), Samoloty Małe (carrousel met vliegtuigjes) en Gwiazda Mała (mini-reuzenrad) openen evenals de go-karts Tor gokartowy.

1962: De carrousel Wonder Garden wordt geopend.

1964: De matjesglijbaan Super Ześlizg wordt geopend.

 

1967: De carrousels Ślimak, Filiżanki en Latające Talerze openen in het park.

1968: Het spiegelpaleis Krzywe Lustra opent de deuren.

1970: Dit jaar krijgt het park voor het eerst meer dan 2 miljoen bezoekers over de vloer.

1973: Het spookhuis Pałac Strachów en de glijbaan Ześlizg do wody die eindigt in het water worden geopend.

 

 

1974: Het spookhuis Smocza Jama wordt geopend.

 

1975: Twister wordt geopend.

 

1976: Het reuzenrad Gwiazda Duża sluit.

1980: De thrillride Royal Ballroom opent in het park.

 

1985: Het grote reuzenrad Legendia Flower wordt geopend.

 

1987: Vier attracties sluiten in het park. Het gaat om Pająk, Samochodziki, Samoloty Małe en Gwiazda Mała.

1989: Opnieuw vier attracties worden gesloten. Deze keer gaat het om Ślimak, Rakieta, Filiżanki en Latające Talerze.

1991: Motorówka, een boottocht op het meer, wordt geopend.

1992: Dit jaar opent de achtbaan Cyklon.

 

1993: Dragon Riders opent, dit zijn een soort van Luna Loops in carrouselvorm.

 

1994: Pontony wordt geopend.

1997: Opening van de botsauto’s Disco Cars.

2000: De thrillride Apollo en de Enterprise Phoenix worden geopend.

 

 

2001: De attractie Radar sluit.

2003: Kosmos Coaster, een achtbaan in de vorm van een ovaaltje met tunnel wordt geopend. Daarnaast komt het vliegend tapijt Latający Dywan tijdelijk naar het park.

2004: Een Polyp Monster komt tijdelijk naar het park.

2005: De tijdelijke attracties Kino 4D (een 4D-cinema), een Break Dance en de thrillride Surf Dance openen voor enkele jaren in het park.

2006: De tijdelijke attractie Horrorwood Extreme 3D opent terwijl Polyp Monster en Latający Dywan het pretpark verlaten.

2007: De eerste looping coaster van het pretpark opent met Tornado. Deze achtbaan heeft twee verticale loopings en werd gebouwd door de Franse fabrikant Soquet. Tornado is 20 meter hoog en bereikt een snelheid van 70 km/u. Het wordt meteen de hoogste, snelste en langste achtbaan van Polen en bevat ook de meeste inversies op een rollercoaster in het land. Tornado werd origineel geopend in 1988 in het Engelse pretpark Lightwater Valley als Soopa Loopa en verhuisde in 1995 naar het Engelse pretpark American Adventure Theme Park waar het tot en met 2006 haar rondjes draaide als Twin Looper.

 

Sky Flyer, een dubbel loopingschip van Vekoma, wordt geopend. Ook de familieattracties Air Balloons, Helikopterki, botsauto’s Scoternia Kids en de carrousel Music Box worden geopend. De Top Scan wordt voor twee seizoenen gehuurd terwijl Surf Dance het park verlaat. De achtbaan Funny Mouse, een Big Apple achtbaan en de kinderattractie Alladyn komen tijdelijk naar het park.

 

2008: Een zeer zeldzame Flic Flac attractie met de naam Dragon Wrestling Tournament en een Matterhorn met de naam Electric Ring openen in het park.

 

De Break Dance verlaat het park terwijl Silesia Tower (zowel een Starflyer als vrijevaltoren) en River Splash (de boomstammetjes) voor 2 jaar gehuurd worden.

 

Ook de simulator Astroliner en de achtbaan Blizzard komen tijdelijk naar het park. De Blizzard werd origineel geopend in 1996 in Coney Beach Pleasure Park in Wales en bleef daar tot 2004. De rollercoaster werd gebouwd door Cavazza Diego en is van het gelijknamige model Blizzard.

2009: Het huurcontract voor Sky Flyer wordt stopgezet en de attractie verdwijnt uit het park. Ook Alladyn verlaat het park terwijl de achtbaan Funny Mouse naar Nederland gaat met de exploitant van de Marel en later opduikt in het Oekraïense pretpark Resort Yevpatoria. In de plaats opent Giant Water Pump, een attractie van het type UFO. Daarnaast opent het spookhuis Ghost Castle die twee jaar in het park verblijft.

 

2010: De attracties Pontony, Kino 4D, Astroliner en Horrorwood Extreme sluiten.

Ook de achtbaan Blizzard verlaat het park en duikt enkele jaren later op in Nederland onder de exploitant Piet Leander. Daar werd de rollercoaster waarschijnlijk maar enkele keren opgesteld en verdwijnt dan lange tijd van de radar voor deze uiteindelijk als Sand Storm opduikt in het Amerikaanse pretpark Joyland Amusement Park in 2019.

In de plaats van alle attracties die verdwijnen komen tijdelijk de achtbaan Kolejka Górska gebouwd door Cezary Borowiak en de thrillride Tagada Power Dance.

2011: Het park sluit de attracties Tor Gokartowy, Motorówka, Pałac Strachów en Smocza Jama.

2013: Dit jaar sluiten twee achtbanen, het gaat om de Kosmos Coaster en Kolejka Górska. In de plaats worden 26 attracties opgekocht van het voormalige Deense pretpark Sommerland Syd dat het jaar ervoor de deuren voorgoed sloot. De verschillende attracties openen verspreid over de daaropvolgende jaren in Śląskie Wesołe Miasteczko.

Daarnaast worden de Teacups uit het Duitse pretpark Heide Park naar het Poolse pretpark gebracht. Ook de thrillride Circus Hoppala wordt van het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater overgekocht.

 

Śląskie Wesołe Miasteczko kreeg in 2011 een dubbel loopingschip op het oog dat haar rondjes maakt in het Hongaarse pretpark Vidampark gelegen in Boedapest. Na onderhandelingen met de eigenaar van de attractie wordt deze in 2013 geopend in Śląskie Wesołe Miasteczko. Uiteindelijk blijkt het om de Sky Flyer te gaan die al tussen 2007 en 2009 in het park stond.

 

2014: Vier nieuwe attracties worden dit jaar geopend. Het gaat om Jungle Boat, dit is een Fish ‘n’ Wish attractie en Mała Gwiazda. De andere twee attracties komen uit Sommerland Syd, het gaat hierbij om de zweefmolen Sweet Dreams en de attractie Cyclodrome, dit zijn fietsen die een looping kunnen maken als de bezoekers hard genoeg trappen.

 

 

2015: De Slovaakse groep Tatry Mountain Resorts neemt Śląskie Wesołe Miasteczko over en investeert zo’n 117 miljoen Poolse Zloty’s, omgerekend zo’n 26 miljoen euro. De groep zal Śląskie Wesołe Miasteczko de jaren die volgen grondig gaan veranderen en hervormen. Tatry Mountain Resorts is onder andere ook eigenaar van het Slovaakse outdoor waterpark Tatralandia.

Opnieuw openen dit jaar drie nieuwe attracties die allemaal afkomstig zijn uit Sommerland Syd. Het gaat om de achtbaan Himalaya, de theekopjes Circus Tea Cups en de circustrein Ekspres Preriowy uit. Daartegenover staat wel dat de attractie Twister sluit.

 

 

2016: Ook dit jaar openen er een resem attracties uit het voormalige pretpark Sommerland Syd. Het gaat om de Rainbow attractie Dragon Temple, de waterattractie met grote boten en drops Diamond River, het oldtimerritje Magical Postal Service, het schommelschip Magical Lake Expedition en de trampolines Trampoliny.

 

 

 

 

Ook de game hal Game Room, de indoorspeeltuin met ballen bad Gaj Urwisów en de piratencarrousel Sailor Academy worden geopend. Daartegenover staat dat de attracties Ześlizg do wody, Łabędzie en Tagada Power Dance sluiten.

2017: Door de uitgroei van Energylandia en de bijhorende internationale belangstelling, wordt ook Śląskie Wesołe Miasteczko bekend bij de rest van het Europese publiek. Men besluit ook groots te gaan investeren in het pretpark en gaat de samenwerking aan met het Nederlandse thematiseringsbedrijf Jora Vision om van het attractiepark een echt themapark te maken. Men mikt daarbij ook op een breder publiek, alleen is de parknaam lastig te onthouden en zeer moeilijk uit te spreken voor mensen die de Poolse taal niet machtig zijn. Daarom krijgt het pretpark een nieuwe naam die bij de nieuwe stijl en de internationalisering past. Naar de internationale gasten wordt nu de nieuwe naam Legendia gepromoot al wordt de officiële parknaam Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko.

Door de verandering krijgen veel attracties niet alleen een nieuw thema, maar ook een nieuwe naam. De achtbaan Cyklon wordt verplaatst in het park en krijgt de nieuwe naam Dream Hunters Society. Himalaya wordt eveneens verplaatst in het park en krijgt de nieuwe naam Scary Toys Factory.

 

 

Maar waarmee het pretpark echt internationale belangstelling krijgt is met de opening van Lech Coaster. Het is een van de eerste New Generation coasters van de Nederlandse fabrikant Vekoma in Europa. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 908 meter gaan de inzittenden 3 keer overkop. Het wordt meteen een erg krachtige en pittige baan die op een klap de snelste, hoogste en langste achtbaan van Polen wordt.

 

Verder openen ook de Magical Lake Taxi, dit zijn aangedreven bootjes op het meer in het midden van het park, en opent er ook de Carousel of Love. De attractie Krzywe Lustra wordt gesloten.

2018: De achtbaan Tornado krijgt een nieuwe kleur en bijhorende nieuwe naam Diabelska Pętla wat Duvels Looping betekent in het Nederlands.

 

De interactieve darkride Bazyliszek van 1000 m² wordt geopend. De attractie werd gebouwd door Alterface en ontworpen door Jora Vision. Bazyliszek won de European Star Award voor de beste nieuwe Europese attractie in 2018, twee Park World Excellence Awards Europe voor de beste gezinsattractie van het jaar en voor de beste toepassing van nieuwe technologieën bij de bouw van entertainmentfaciliteiten, evenals de Thea Award door Themed Entertainment Association (TEA).

 

Verder wordt ook nog het spiegelhuis Boruta’s Tricks geopend die in het teken staat van Diable Borucie, een personage uit de Poolse mythologie. De beide botsauto’s Disco Cars en Scoternia Kids verlaten het park.

 

2019: De fonteinenshow Teatr na wodzie wordt geopend terwijl Dragon Wrestling Tournament haar laatste rondjes draait en ook Dragon Riders sluit.

 

2020: De rapid river Dolina Jagi wordt geopend. Deze werd gebouwd door Hafema en staat in het teken van Baba Jaga, dit is een soort heks in de Slavische mythologie.

 

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb