Bouwer in de kijker: Hafema

 

Het Duitse bedrijf Hafema werd opgericht in 1990 in Laudert en specialiseert zich in waterattracties. De attracties die wij het beste kennen van deze bouwer zijn de ‘rapid rivers’ El Rio in Bobbejaanland en Djengu River in Toverland.

 

Hafema begon als een bedrijf in mechanische ontwikkelingen en ging zich, na een bijna faillissement, enkel nog toespitsen op het bouwen van waterattracties.

Hafema ontwikkelde een zeer speciaal element in haar Wild Raft Ride, namelijk een draaikolk. Deze draaikolk ervaar je onder andere bij River Quest in Phantasialand. Omdat deze draaikolk toch wel iets unieks is, heeft Hafema hier ook het patent op genomen.

In 1992 opende de eerste attractie van deze bouwer in het Japanse Space World. Met Planet AQA opende hier de allereerste Wild Raft Ride.

 

 

Het bedrijf bouwt vier verschillende types van waterattracties, nl.:

Wild Raft Ride: De Wild Raft Ride kan je best vergelijken met een Rapid River. Hafema staat er om bekend tijdens de rit de bootjes te doen spinnen. Bij dit type kan er gebruik gemaakt worden van vele speciale elementen zoals liften, glijbanen, een draaikolk enzovoort.

 

 

Splash Ride: De Splash Ride is een soort van big splash attractie. De bootjes kunnen bestaan uit een opblaasbare versie of eentje uit glasvezel. De meest gekende is ongetwijfeld Fluch des Pharao. Bij deze attractie gaat het bootje doorheen een darkride gedeelte en eindigt het via een grote glijbaan in een splash. Ook hier werd er een draaikolk in de attractie gebruikt.

 

Mini Raft Ride: De Mini Raft Ride is een kleinere variant op de Wild Raft Ride. De bootjes van deze versie zijn kleiner en bieden plaats aan zes personen. Ook bij dit model zijn meerdere speciale elementen mogelijk.

 

Flume Ride: Ook Hafema bouwt haar versie van de overbekende boomstammetjes. Met een hoogte van vier tot zes meter is het een bescheiden versie. In de bootjes is plaats voor vier personen.

 

 

Bron: Hafema

Foto’s: Hafema, Bob Van Dyck