Bellewaerde – Wakala

Er is goed nieuws voor het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde. De omgevingsvergunning voor de grote nieuwe familie-coaster is goedgekeurd. Ondertussen is ook de beroepstermijn tegen de beslissing afgelopen waardoor de attractie nu echt gebouwd kan worden.

 

Omgevingsvergunning goedgekeurd:

Groot nieuws was het toen een bouwaanvraag van Bellewaerde op 16 februari 2019 naar buiten kwam. Het park wilde namelijk een grote familie achtbaan bouwen in de Canada zone, vlakbij Dawson Duel, het apeneiland en het waterpark.

Het Agentschap Natuur en Bos was meteen bezorgd over wat er zou gebeuren met de bomen die zich bevinden in het gebied van de nieuwe achtbaan. Daarop besloot Bellewaerde om de bouwaanvraag weer in te trekken voordat er een bezwaar kon worden ingediend.

In mei werd er meer duidelijkheid geschept over welke bomen kunnen blijven staan en welke bomen gekapt moeten worden en hoe deze gecompenseerd kunnen worden. Verder werd er ook afgestemd met het Agentschap Natuur en Bos over deze kwestie.

Daarom diende Bellewaerde hun plannen voor het nieuwe project opnieuw in, deze keer met meer detail rond de natuur. Ondertussen werd de omgevingsvergunning goedgekeurd en inmiddels is ook de termijn voor beroep aan te tekenen tegen deze beslissing verlopen. Dit wilt zeggen dat er nu groen licht is voor de bouw van de nieuwe achtbaan.

 

Canada Coaster:

Het nieuwe project heeft de werknaam Canadacoaster en betreft het bouwen van een familie-coaster die deels boven land en deels boven het water (de Bellewaerdevijver) zal plaatsvinden. De achtbaan wordt 17,15 meter hoog en zal de attractie Dawson Duel kruisen.

De rit zal starten met een lifthill van dus 17,15 meter hoog, gevolgd door een drop onder Dawson Duel door. Hierna loopt het parcours verder terug richting het apeneiland. Daar maakt de baan een lus om weer terug te keren.

Vervolgens is er een tweede lifthill of een lancering op een lichte helling die de inzittende richting een grote spike brengt. Deze constructie zal een hoogte hebben van 18,86 meter. De treinen komen hier tot stilstand en bollen weer achterwaarts richting het stationsgebouw. Hier komt dan een wissel-track die de bezoekers terug het stationsgebouw binnenbrengt.

De track komt te liggen in open lucht maar het station zal overdekt worden. Dit bereikt men via een houten pad dat licht zwevend ten opzichte van de bodem opgesteld wordt. Het is de bedoeling dat er naast de normale wachtrij ook een wachtrij voor single-riders komt. De uitgaande helling is breder voorzien en moet het mogelijk maken dat ook mindervaliden een ritje kunnen maken in de attractie.

Over land is het de bedoeling dat de mensen zo veel mogelijk de bomen doorkruisen. Hiervoor zal Bellewaerde de begroeiing verdichten door bijkomende aanplantingen van bomen en struikgewas te voorzien. Hierdoor moet deze attractie een echte natuurbeleving worden.

De attractie wordt besteld bij een internationale gerenommeerde fabrikant, maar een exacte leverancier werd nog niet vermeld. Het stationsgebouw met garage en technische ruimte, komt centraal in het gebied te liggen.

Doordat de rollercoaster over het apeneiland zal rijden, zullen de dieren daar weggehaald en verplaats worden. Ook de gebouwen die er nu te vinden zijn, zullen worden afgebroken. Het is nog niet duidelijk wanneer de achtbaan moet openen. Vermoedelijk zal de opening van de achtbaan in 2020 of 2021 plaatsvinden, al is dit nieuws nog niet bevestigd door het park.

 

Feiten:

 • Naam: Wakala
 • Openingsjaar: Lente 2020
 • Fabrikant: Gerstlauer Amusement Rides
 • Thema: Canadese indianencultuur “Kwakiutl”
 • Locatie: Canada Zone
 • Snelheid: 50 km/u
 • Hoogte: 21 meter
 • Lengte: 660 meter
 • Inversies: 0
 • Capaciteit: 1000 personen per uur
 • Kostprijs: 7,5 miljoen euro
 • Minimum lengte: 1 meter
 • Elementen: 
  • Chain Lift Hill
  • Booster Wheel Lift Hill
  • Vertical Rollback
 • Treinen:
  • Aantal treinen: 3
  • Personen per trein: 20

 

Onride:

 

Bouwupdates:

30 juni 2020: Themeparkfreaks test uit

Onze volledige bevindingen kunt u hier lezen. De foto’s van de dag vindt u hieronder.

 

8 juni 2020: Meer testritten

 

21 mei 2020: Eerste testritten!

 

 

13 april 2020: De eerste trein staat op de baan!

20 april 2020: Mooie beelden van de achtbaan

 

10 april 2020: De track is compleet!

 

 

 

29 maart 2020: Wakala staat op parkmap

 

 

25 maart 2020: Werken aan het stationsgebouw

3 maart 2020: Backstage beelden van de bouw van de achtbaan

 

 

20 februari 2020: Er wordt ook gewerkt aan beplanting van bomen

 

28 januari 2020: De achtbaan is voorgesteld aan het publiek

Ontdek er hier alles over.

 

 

13 januari 2020: Eerste track geplaatst!

 

 

10 januari 2020: Eerste grote trackdelen met backbone zijn aangekomen!

Foto’s met dank aan Ryan Vermote via Themepark Magic

 

 

27 december 2019: Eerste trackdelen aangekomen!

Met dank aan Deejay-fluzzy van Coasters World en Ryan Vermote van Themepark Magic voor de foto’s!

 

5 november 2019: Laatste update van de bezoekers dit seizoen

 

6 oktober 2019: Overzicht van de bouwwerf – deel 2

 

29 september 2019: Overzicht van de bouwwerf – deel 1

 

Bron: Gemeente Zonnebeke