Themeparkfreaks test Wakala in Bellewaerde

Op 30 juni 2020, één dag voor de officiële opening van Wakala, trok Themeparkfreaks naar Bellewaerde om daar de gloednieuwe achtbaan in avant-première uit te testen. Het Belgische pretpark kondigt de attractie aan als een familiecoaster geschikt voor jong en oud en wij gingen dan ook met veel plezier testen of dit effectief klopt!

 

Thema en ligging:

Wakala is de gloednieuwe achtbaan van het Belgische pretpark Bellewaerde. De achtbaan opent officieel op woensdag 1 juli en is gelegen in de Canada-zone van het park. De attractie staat in het teken van de indianenstam Kwakwaka’wakw. Dit volk leefde in het noorden van Canada. Het stationsgebouw en de ingang van de wachtrij zijn dan ook gethematiseerd naar deze indianenstam. In de wachtrij zelf zijn er ook verschillende totempalen terug te vinden die de indianen typeren.

De achtbaan is gelegen op en rond het oude apeneiland, kruist de attractie Dawson Duel en reikt zelfs tot over het meer. De rollercoastertrack is volledig omgeven door groen. Er staan opvallend veel planten, bomen en struiken rond het parcours en je zou zelfs zeggen dat de achtbaan er zo al jaren staat. Het is verrassend hoe groen het gebied er nu al uitziet en dit geeft toch wel echt het natuurgevoel waar Bellewaerde zoveel belang aan hecht. Op dit vlak krijgt de attractie dus meteen pluspunten.

 

Statistieken:

Wakala is een Family Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides met een speciale en unieke lay-out, ontworpen op maat van Bellewaerde. De achtbaan behaalt tijdens de rit een snelheid van 50 km/u en is 21 meter hoog. Het parcours van 660 meter bevat zowel een liftheuvel met een ketting als een liftheuvel met een bandenaandrijving.

Het hoogtepunt van de attractie is de bijna verticale spike boven het meer. Wakala bevat 3 treinen waar telkens 20 personen kunnen in plaatsnemen. Hiermee kan een capaciteit van 1000 personen per uur behaald worden. De totale kostprijs van de attractie is 7,5 miljoen euro.

 

Ritverloop en beleving:

De wachtrij van de achtbaan is gemaakt van mooie houten paden die midden in het groen gelegen zijn. Ze kronkelen mooi onder de achtbaan door en zijn omgeven door vele planten. Meteen valt op hoe groot de wachtrij is. Ik hoop oprecht dat deze nooit volledig vol zal staan, want dan moet de wachtrij ontzettend lang zijn. Gelukkig hoef je niet volledig doorheen deze lange wachtrij te wandelen als er weinig volk is, want door een aantal poortjes te verschuiven kan de wachtrij flink ingekort worden. Een simpel maar doeltreffend systeem.

Het stationsgebouw is gemaakt van hout, net zoals de wandelpaden van de wachtrij. Eenmaal in het station kan je plaatsnemen in de trein. De rit start met een kettingliftheuvel die de achtbaantrein meeneemt naar een hoogte van 19,5 meter. Hierna volgt een rechtse 270°-bocht die de attractie Dawson Duel tweemaal kruist, eenmaal erboven- en eenmaal eronderdoor. Deze bocht gaat meteen over in de first drop, waarbij je voornamelijk achteraan in de trein leuke airtime voelt.

Hierna volgen enkele hogere heuveltjes waarbij je over de natuurpracht heen rijdt. Er volgt opnieuw een grotere drop en een achtbaangedeelte dat wat lager gelegen is. Heb je graag wat meer pit, dan kan je best achterin gaan zitten. Vind je een dergelijke achtbaan toch nog een beetje te spannend, dan kan je best vooraan plaatsnemen.

Na een nieuwe 180°-bocht gaat de track over het water en daarna met een grote heuvel over het wandelpad. Tussen de bomen door keer je terug richting het station en de eerste liftheuvel, waar de trein aankomt op de tweede liftheuvel. Deze keer is het eentje die gebruik maakt van banden om de achtbaantrein naar boven te duwen. Het leuke is dat de rollercoaster hier niet volledig tot stilstand komt, maar dat er zelfs een kleine versnelling is op deze liftheuvel.

Hierna volgt de laatste drop die opnieuw een van de wandelpaden kruist, recht richting de laatste rechte lijn van de achtbaan. Via een nieuwe heuvel ga je opnieuw over een wandelpad en zo komt de trein boven het water van de vijver uit.

Hier volgt het meest speciale moment van de rit, want nu rijdt de achtbaantrein op een 21 meter hoge spike omhoog. Net voordat de trein van de spike dreigt te rijden, komt deze tot stilstand. Daarna gaat de trein weer achteruit over het parcours waar die vandaan kwam. De trein rijdt nu dus achteruit terug over de heuvel die het wandelpad kruist, recht naar een wisseltrack. Daar komt de trein tot stilstand en wordt deze voorwaarts het stationsgebouw weer binnengereden.

 

Beoordeling:

Bellewaerde wou een echte familiecoaster bouwen waar iedereen van het gezin plezier in kan beleven. We kunnen niet anders dan concluderen dat Gerstlauer deze wens goed heeft begrepen, en dat ze dan ook helemaal geslaagd zijn in hun opzet. Wakala is al geschikt voor kinderen vanaf 1 meter groot en er is geen limiet in de hoogte. Hiermee is de attractie toegankelijk voor een erg grote groep mensen.

De achtbaan behaalt tijdens de rit nooit een snelheid die hoger is dan 50 km/u, hierdoor wordt de rollercoaster nooit te heftig. Er zijn geen loopings of inversies in de achtbaan die vaak heel wat mensen afschrikken om een ritje te maken.

Toch moet je als bezoeker ook geen saaie achtbaanrit verwachten. Er zitten verschillende leuke kleine dropjes in het parcours die vooral achteraan in de trein leuke airtime opleveren. Daarnaast zijn er ook verschillende korte richtingwissels die de lay-out van het parcours leuk maken. Op het parcours van 660 meter lang, wat vrij lang is voor een familieachtbaan, valt de achtbaantrein nooit stil. Het aangename tempo blijft behouden en dat is ook mede te danken aan de tweede liftheuvel in het parcours.

De 21 meter hoge spike in het parcours is een leuke toevoeging. Het maakt de rollercoaster anders dan vele van haar soortgenoten. Wat de rit extra leuk maakt is het feit dat de trein echt helemaal tot boven op de spike rijdt, veel hoger dan alle andere rollercoasters die een spike bevatten. Als je vooraan in de achtbaantrein zit, dan zie je zelfs de track volledig verdwijnen, wat toch wel een extra effectje geeft. Dit levert dan ook geregeld een kreetje van verbazing op.

 

Conclusie:

Bellewaerde wou een echte familiecoaster bouwen die geschikt is voor alle gezinsleden en dit in de groene setting waarvoor het park gekend is. Het park is hier dan ook volledig in geslaagd.

De rollercoaster wordt nooit te wild en zal tegelijkertijd nooit vervelen. Er zijn genoeg verschillende variaties in het parcours om de rit interessant en spannend te houden voor iedereen. De spike is een leuke toevoeging die Wakala anders maakt dan haar soortgenoten en het parcours heeft een aangename lengte.

De 21 meter hoge spike komt het best tot haar recht bij de passagiers die vooraan in de trein zitten. Ook de kleine versnelling op de tweede liftheuvel komt daar net iets beter tot haar recht. Wie achteraan zit in de trein heeft dan weer net iets meer airtime en pit tijdens de rest van het parcours. Hiermee is het zowel leuk om vooraan als achteraan plaats te nemen in de trein. Beide plaatsen geven toch wel een andere ritervaring.

Onze persoonlijke voorkeur is een ritje op de laatste rij, maar minder grote durvers kunnen misschien het best vooraan plaatsnemen.