Top 10 hoogste indoor coasters van Europa

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 hoogste overdekte achtbanen in Europa zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#11-10: Höllenblitz – Renoldi & Roller Coaster – Respublika (18 m)

Höllenblitz van Renoldi en Roller Coaster in Respublika zijn even hoog en delen daarom samen de 10de plaats in deze lijst.

 

Höllenblitz – Renoldi:

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz is 18 meter hoog en is daarmee de hoogste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u en is 860 meter lang. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

Roller Coaster – Respublika:

Roller Coaster in het Oekraïense pretpark Respublika werd gebouwd in 2021 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De indoorachtbaan is 18 meter hoog en bereikt een snelheid van 60 km/u. De tracklengte is 500 meter. De achtbaan is gelegen in het amusementsgedeelte van het shoppingcenter en gaat over meerdere verdiepingen.

 

#9: Revolution – Bobbejaanland (18,5 m)

Revolution in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De indoorachtbaan is 18,5 meter hoog en bereikt een snelheid van 50 km/u. Het parcours is 720 meter lang en wordt volledig in het donker afgelegd.

 

#8: Roller Coaster – Galaxy Family Amusement Park (19,6 m)

Roller Coaster in het Oekraïense pretpark Galaxy Family Amusement Park werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan is 19,6 meter hoog en bereikt een snelheid van 55 km/u. De 395 meter lange track is in het pretparkgedeelte van de Lavina Mall gelegen, dit is een groot shoppingcenter.

 

#7-5: Inferno, Spatiale Expérience & Vogel Rok (20 m)

Inferno in Cinecittà World, Spatiale Expérience in Nigloland en Vogel Rok in Efteling behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Vogel Rok – Efteling:

Vogel Rok in het Nederlandse pretpark Efteling werd gebouwd in 1998 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan is 20 meter hoog en bereikt een snelheid van 65 km/u. De rit van 750 meter lang verloopt volledig in het donker.

 

Spatiale Expérience – Nigloland:

Spatiale Expérience in het Franse pretpark Nigloland werd gebouwd in 1998 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 20 meter hoog en bereikt een snelheid van 60 km/u. De track van 800 meter is volledig indoor gelegen. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

Inferno – Cinecittà World:

Inferno in het Italiaanse pretpark Cinecittà World werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 20 meter hoog en bereikt een snelheid van 70 km/u. Op het parcours van 455 meter is er een bandenlancering en een verticale drop track van 5 meter terug te vinden.

 

#4: Avengers Assemble: Flight Force – Disneyland Paris (24,4 m)

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort en ging lang door het leven als Rock ‘n’ Roller Coaster. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Avengers Assemble: Flight Force wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Avengers Assemble is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

#3: Eurosat – CanCan Coaster – Europa Park (25,5 m)

Eurosat – CanCan Coaster in het Duitse pretpark Europa Park werd gebouwd in 1989 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 25,5 meter hoog en bereikt een snelheid van 60 km/u. De track van 922 meter is een grote ronde bol gebouwd. De achtbaan werd in 2018 compleet gerenoveerd en voorzien van een tweede instapstation waar bezoekers kunnen instappen die een VR experience wensen.

 

#2: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris (32 m)

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission ging lang door het leven als Space Mountain.

 

#1: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd.

In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM lancering, sindsdien gebeurt de volledige achtbaanrit in het donker.

 

Toekomst:

De meest recente rollercoaster in deze lijst is Roller Coaster in Respublika, deze opende in 2021 voor het publiek. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.