Uitgelicht: Wildfire – Kolmården

In 2016 opende het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården haar spectaculaire houten achtbaan Wildfire. Hiermee verbaasde het park vriend en vijand. Vijanden had de achtbaan zeker, want meermaals kwam het bestaan van de attractie in gevaar door ingetrokken vergunningen en meer.

 

 

Wildfire

De Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction stond in voor de bouw van Wildfire. De achtbaan kent een topsnelheid van 113 km/u en een hoogte van 57 meter. Tijdens de rit gaan de bezoekers driemaal overkop. Deze inversies zijn een Zero-G Stall en twee Heartline Rolls. De achtbaan is 1,3 km lang en heeft een capaciteit van 960 personen per uur.

Over de baan rijden twee treintjes met elk plaats voor 24 personen. Wie een ritje wil maken moet minstens 120 cm groot zijn.

 

 

Een turbulent bouwproces

De saga voor de bouw van deze kanjer van een achtbaan begon in februari 2015 wanneer het park na het verkrijgen van een bouwvergunning plots te horen kreeg dat de vergunning ingetrokken werd door de gemeente, omdat men schrik had dat de achtbaan het natuurgebied zou verstoren waarin deze gebouwd werd. Gelukkig kwam er in juni 2015 toch een nieuwe vergunning en de bouw kon eindelijk echt van start gaan.

Na een algemene staking in de Zweedse bouwsector, waarbij de bouw kwam stil te staan, zou de achtbaan Wildfire op 18 juni dan toch openen. Althans, dat was de bedoeling, want op de dag van de opening verscheen plots op de sociale mediakanalen van het park dat de opening last minute uitgesteld moest worden door een technisch probleem bij een treintje.

Op 28 juni kon de baan dan echt geopend worden. Eind goed al goed zou je denken, maar toch niet… Op 28 oktober 2016 kreeg het park van een rechtbank te horen dat de achtbaan per direct gesloten moest worden. Deze rechtbank oordeelde namelijk dat de impact op de natuur niet voldoende beschreven werd in een vooronderzoek. De achtbaan dreigde zelfs afgebroken te moeten worden.

Op 25 januari 2017 kreeg het park gelukkig goed nieuws te horen. De bouw- en milieucommissie had besloten dat de baan zeker niet moest afgebroken worden. Er moest wel een nieuwe bestemmingsaanvraag ingediend worden voor de site waarop de achtbaan gebouwd werd. Een heropening zat er op dat ogenblik niet in, want men moest een nieuwe goedkeuring afwachten.

Uiteindelijk kon de achtbaan opnieuw openen op 20 juni 2017. Gelukkig maar.