Top 10 historisch hoogste achtbanen in de wereld

Ondertussen kennen de meeste van ons wel welke achtbanen in de wereld het hoogste zijn en ook het hoogterecord staat al sinds 2005 op naam van dezelfde achtbaan. Maar ooit was er een tijd waarbij pretparken een verwoede strijd voerden om de hoogste achtbaan van de wereld te bouwen in hun park. Daarom maken we deze keer een lijstje van de 10 laatste achtbanen die het hoogterecord in de wereld verbraken.

 

#10-9: White Lightnin’ – Carowinds & King Kobra – Kings Dominion (1977 – 1978)

White Lightnin’ in Carowinds en King Kobra in Kings Dominion waren beiden even hoog en delen daarom samen het hoogterecord tussen 1977 en 1978.

 

White Lightnin’ – Carowinds:

White Lightnin’ in het Amerikaanse pretpark Carowinds opende op 14 mei 1977 en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. Het was een shuttle loop coaster met een hoogte van 42 meter die een snelheid behaalde van 91,7 km/u. De lengte bedroeg 263 meter en op het parcours dat zowel voorwaarts als achterwaarts werd afgelegd was er 1 looping die dus 2 maal doorlopen werd. De achtbaan bleef tot en met 1988 in het pretpark staan, waarna die verhuisde als Golden Loop naar het Zuid-Afrikaanse pretpark Gold Reef City, waar die sinds 1989 geopend werd en vandaag de dag nog steeds haar rondjes maakt. White Lightnin’ en King Kobra behielden het record gezamenlijk slechts 1 jaar.

 

King Kobra – Kings Dominion:

King Kobra in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion opende in 1977 voor het publiek en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. Het was eveneens een shuttle loop coaster met een hoogte van 42 meter die een snelheid behaalde van 85,3 km/u. De lengte bedroeg 220,1 meter en op het parcours dat zowel voorwaarts als achterwaarts werd afgelegd was er 1 looping die dus 2 maal doorlopen werd. De achtbaan bleef tot en met 1986 in het pretpark staan, waarna die verhuisde als King Kobra naar het Amerikaanse pretpark Jolly Roger Amusement Park. Hierna kwam deze nog als Thunderlooper in het Britse pretpark Alton Towers terecht, maar sinds 1999 draait deze nu als Katapul haar rondjes in het Braziliaanse pretpark Hopi Hari. White Lightnin’ en King Kobra behielden het record gezamenlijk slechts 1 jaar.

 

#8: Montezooma’s Revenge – Knott’s Berry Farm (1978 – 1980)

Montezooma’s Revenge in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm opende op 12 mei 1978 en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. Het is eveneens een shuttle loop coaster zoals White Lightnin’ en King Kobra, maar nu met een Flywheel lancering in plaats van met vallend gewicht. De achtbaan heeft een hoogte van 45,1 meter en behaalt een snelheid van 88,5 km/u. De lengte bedraagt 243,8 meter en op het parcours dat zowel voorwaarts als achterwaarts wordt afgelegd is er 1 looping die dus 2 maal doorlopen wordt. De achtbaan behield twee jaar haar wereldrecord.

 

#7: Atomic – Greenland (1980 – 1983)

Atomic in het Japanse pretpark Greenland opende op 27 februari 1980 en werd gebouwd door de Japanse fabrikant Senyo Kogyo, de rollercoaster bleef in het park tot en met 2009. De achtbaan was eveneens een shuttle loop coaster, maar deze keer met een kettinglift. De hoogte bedroeg 50 meter en de maximale snelheid was 80 km/u. Het parcours van 320 meter bevatte 1 looping die dus tweemaal doorlopen werd. De looping is nog steeds in het park als decoratie terwijl de rest van de achtbaan verwijderd is. Atomic hielt haar wereldrecord 3 jaar in handen.

 

#6: Moonsault Scramble – Fuji-Q Highland (1983 – 1996)

Moonsault Scramble in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland opende op 24 juni 1983 en werd gebouwd door de Japanse fabrikant Meisho Amusement Machines. De achtbaan was een shuttle coaster met een catch car lift heuvel zoals we dit kennen van de klassieke boomerang achtbaan. De achtbaan was 70 meter hoog en behaalde een snelheid van 90 km/u. Tijdens de rit van 460 meter gingen de bezoekers door een 20,5 meter hoge Pretzel Knot en dit zowel voorwaarts als een keer achterwaarts, waardoor de inzittende in totaal 4 keer overkop gingen. Zeer bijzonder aan de achtbaan was de extreem hoge krachten van 6,5 G die bereikt werden tijdens de rit. Dit is hoger dan de 6,3 G-krachten op Tower of Terror van Gold Reef City, die momenteel de achtbaan is met de meeste G-krachten. De achtbaan bleef tot april 2000 in het park staan. Haar wereldrecord hielt de achtbaan maar liefst 13 jaar lang vast tot Fuji-Q Highland besloot haar eigen wereldrecord te verbreken.

 

#5: Fujiyama – Fuji-Q Highland (1996 – 1997)

Na 13 jaar had nog niemand het hoogterecord van het Japanse pretpark Fuji-Q Highland verbroken dus besloot het pretpark zelf dan maar haar eigen record te verbreken. Dit deed het met de opening van Fujiyama in juli van 1996. Deze achtbaan werd gebouwd door de Japanse fabrikant Togo. Fujiyama was voor de verandering eens geen controversiële shuttle coaster, omdat alle inzittende nu dus wel effectief op het hoogste punt van de achtbaan komen. Dit hoogste punt is op 79 meter hoogte terwijl de drop 70 meter bedraagt. Op het maar liefst 2044,8 meter lange achtbaanparcours wordt er een snelheid bereikt van 130 km/u. Bij opening was het niet alleen de hoogste coaster in de wereld, maar was het ook de achtbaan met de diepste drop. Het hoogterecord hield de achtbaan slechts 1 jaar.

 

#4: Tower of Terror II – Dreamworld (1997 – 1997)

Tower of Terror II in het Australische pretpark Dreamworld werd geopend op 23 januari 1997 en sloot voorgoed op 3 november 2019. De achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De totale trackhoogte was 115 meter, terwijl de totale drop 100 meter bedroeg. Tower of Terror II behaalde een snelheid van 160,9 km/u en was 376,4 meter lang. Het parcours van de gelanceerde achtbaan werd zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Bij opening brak de achtbaan ook het record van snelste achtbaan in de wereld en de hoogste achtbaan drop. De achtbaan bleef slechts 2 maand lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#3: Superman – Six Flags Magic Mountain (1997 – 2003)

Superman: Escape from Krypton in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain opende op 15 maart 1997 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het gaat om een duellerende achtbaan die qua ritervaring identiek was aan deze van Tower of Terror II, maar werd net iets hoger gemaakt om het amper 2 maand oude hoogterecord theoretisch te verbreken. Superman: Escape from Krypton is daarom 126,5 meter hoog maar de drop van 100 meter is identiek. De tracklengte van beide banen bedraagt 376,4 meter en er wordt een snelheid behaalt van 160,9 km/u. Het hoogterecord hielt de achtbaan 2 jaar lang vast. Verder evenaarde de achtbaan ook het snelheidsrecord en ook de grootste drop werd geëvenaard met Tower of Terror II.

 

#2: Top Thrill Dragster – Cedar Point (2003 – 2005)

Top Thrill Dragster in het Amerikaanse pretpark Cedar Point opende op 1 mei 2003 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Top Thrill Dragster heeft een hoogte van 128 meter en een drop van 121,9 meter. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd en is 853,4 meter lang. Bij opening pakte de achtbaan naast het record van hoogste rollercoaster in de wereld ook deze van snelste achtbaan ter wereld en diepste drop. Deze records hield het 2 jaar vast. In 2021 sloot de achtbaan langdurig om omgevormd te worden naar Top Thrill 2. Hierbij werd de hydraulische lancering van Intamin vervangen door een LSM triple launch van Zamperla. Ook een verticale spike werd toegevoegd om de driedelige lancering te kunnen realiseren. Vanaf 2024 is de vernieuwde achtbaan opnieuw operationeel.

 

#1: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (2005 – heden)

Kingda Ka in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure werd geopend op 19 mei 2005 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Kingda Ka is 139 meter hoog en heeft een drop van 127,4 meter. Het was de eerste achtbaan ter wereld die met een snelheid 206 km/u (die het bereikt op 3,5 seconden tijd) de magische grens van de 200 km/u overschreed. De totale tracklengte bedraagt 950,4 meter. Bij opening pakte de achtbaan naast het record van hoogste rollercoaster in de wereld ook deze van grootste drop achtbaan en snelste achtbaan in de wereld. Vandaag de dag is Kingda Ka nog steeds de hoogste achtbaan ter wereld en heeft deze ook nog steeds de grootste drop.

 

 

Toekomst:

Dit record zal dan toch nog eens verbroken worden. Six Flags Qiddiya wordt een gloednieuw pretpark dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië in een nieuw gigantisch entertainment project voor de toekomstvisie van het land voor 2030. In 2021 gingen de eerste werken voor het park van start en in 2023 werden de eerste trackdelen geplaatst van een nieuwe record brekende achtbaan. Dit wordt namelijk Falcon’s Flight die een hoogte van 185 meter moet gaan hebben. De achtbaan wordt 4 kilometer lang en zal een snelheid behalen van 250 km/u.

 

Statistieken:

De laatste keer dat het record verbroken werd, was in 2005. Om de 10 laatste recordhouders op te sommen moesten we teruggaan tot 1977. Sindsdien had de Verenigde Staten Van Amerika het record 6 keer in handen, Japan 3 keer en Australië 1 keer. Intamin Amusement Rides bouwde 4 keer de hoogste achtbaan, Schwarzkopf 3 keer en Senyo Kogyo, Meisho Amusement Machines en Togo elks 1 keer. In deze top 10 staan geen houten achtbanen. Fujiyama was de laatste achtbaan met een klassieke kettinglift de het wereldrecord tot 1997 kon vasthouden, daarna ging het record altijd naar gelanceerde achtbanen. Van 1980 tot en 1997 kon Japan drie 3 keer na elkaar het record in handen nemen en houden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.