Sfeerverslag: Disneyland Anaheim – 15 juli 2023

In juli trokken Themeparkfreaks Jonathan, Rik, Lennert en Laura eropuit naar het westen van Amerika, waar ze 3 weken lang zouden toeren door het land. Ze bezochten heel wat bijzondere plaatsen en we delen dan ook graag de foto’s van onze reis en delen onze belangrijkste ervaringen.

 

Disneyland Anaheim was één van de parken waar ik het meest naar uitkeek. Ik was al in Disneyland Parijs geweest en had gehoord dat dit maar een flauw afkooksel is van het park in Anaheim. Dit was zeker waar! Anaheim heeft alles wat het tot een magisch Disneypark maakt. De sfeer, unieke attracties (waaronder verrassend leuke achtbanen), steengoede darkrides, de klassieke Disney oortjes, toffe vrienden en het vriendelijke personeel maakten deze dag voor mij geweldig.

In de eerste plaats kwamen we hier natuurlijk voor de credits. We begonnen de dag met de beide Matterhorn Bobsleds. Dit zijn achtbanen van Arrow Dynamics. De rechterhelft voelde voor mij soepeler aan dan de linkerhelft. Het zijn beide leuke banen met een leuk thema. In de berg kom je meerdere keren de yeti tegen, die je achtervolgt doorheen het parcours. Het is een leuk extra effect, aangezien ik ervan geschrokken was de eerste keer.

Daarna deden we de Chip & Dale’s Gadget Coaster. Dit is een Junior Coaster van Vekoma. De coaster is gethematiseerd naar Chip & Dale, ofwel Knabbel en Babbel, de twee bekende eekhoorntjes. Deze achtbaan is gelegen in Toontown en is een leuke toevoeging aan het gebied.

Vervolgens was het tijd voor de absolute topper van dit park, namelijk Space Mountain. Space Mountain is een indoor achtbaan die in bijna elk Disneyland Park te vinden is. Deze Space Mountain is echter helemaal anders dan die van Parijs. Deze gaat niet overkop, maar dat maakt de achtbaan zeker niet minder leuk. Integendeel, ik vind deze versie zelfs leuker! Iedereen heeft zijn eigen smaak natuurlijk. De onboard sound van deze Space Mountain is ook echt geweldig. Het past perfect bij het verloop van de achtbaan en je waant je echt in de ruimte. We hebben dan ook meerdere ritjes gemaakt op Space Mountain, want deze baan verdient dit absoluut!

De laatste achtbaan van dit park is Big Thunder Mountain Railroad. Dit is een mijntreinachtbaan van Dynamic Attractions, dus niet van Vekoma zoals in Parijs. Het is een leuk familiebaantje, maar voor mij krijgt die van Parijs toch de voorkeur.

Naast het leuke achtbaan aanbod, is er ook een geweldig darkride aanbod. Echte toppers die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoekje zijn Haunted Mansion, Indiana Jones, Rise of the Resistance, Pirates of the Caribbean en Mickey & Minnie’s Runaway Railway.

Haunted Mansion is een spookhuis/darkide. Net zoals in Parijs is er eerst een voorshow in de zogenaamde ‘stretching room’. Tijdens de rit zijn er verschillende scènes die je doen schrikken. De versie in Parijs zou beter zijn volgens Lennert. Ook Pirates of the Caribbean is een darkride die in Parijs veel beter tot zijn recht komt. De darkride in Anaheim voelt een beetje langdradig aan door opeenvolgende scènes die op elkaar lijken. Ook de slotscène met Jack Sparrow is beter in Parijs dan hier.

Indiana Jones en Rise of the Resistance zijn dan weer toppers van wereldklasse die je enkel vindt in Anaheim. Indiana Jones is gethematiseerd naar de gelijknamige films. Je stapt aan boord van een grote jeep en waant je tussen oude tempels en ruïnes. Je wordt in de jeep heen-en-weer geslingerd op een leuke manier en de decors zijn prachtig. Rise of the Resistance is gethematiseerd naar Star Wars. Vooraleer de eigenlijke darkride begint, zijn er enkele voorshows. Je gaat op missie voor the Resistance, maar wordt gevangengenomen. Je komt terecht in een grote hal, bewaakt door stormtroopers. Vervolgens stap je aan boord van de darkride en probeer je te ontsnappen. Het was een combinatie van props, animatronics en een deeltje schermen. Ik ben absoluut geen Star Wars fan, maar deze darkride was echt één van de beste die ik ooit gedaan heb. De combinatie van zotte decors, operators die in hun rol bleven en het ritsysteem, maakten de attractie tot een geloofwaardig verhaal.

Als laatste is er nog Mickey & Minnie’s Runaway Railroad. Mickey en Minnie gaan picknicken en je volgt hun avonturen aan boord van de trein van Goofy. Er is eerst een korte voorshow. Onze eerste poging faalde net na het uitrijden van het station. De trein kwam bruut tot stilstand en na enkele minuten werden we geëvacueerd. De tweede poging lukte wel. De attractie bestaat voornamelijk uit 2D-props en projecties. Er zijn enkele grappige scènes, het is een leuke attractie om met je familie te doen.

Naast de vele attracties, gaan natuurlijk ook elke dag de parade en de projectieshow op het kasteel met vervolgens vuurwerk door. De parade is leuk om eenmalig te bekijken, maar de projectieshow moet je echt gezien hebben! Het is zo mooi en er hangt gewoon zo’n magische sfeer in de lucht. Ik zou zeker aanraden om in de avonduren te blijven, omdat de meeste mensen met kinderen na de parade naar huis gaan en je dus minder lang moet wachten voor attracties. De sfeer ‘s avonds is supergezellig en het park is mooi verlicht.