Eerste kennismaking Oost-Afrikaanse spiesbokken met andere diersoorten in Burgers’ Zoo

Sinds maandagochtend 11 september 2023 kunnen bezoekers vier Oost-Afrikaanse spiesbokken bewonderen op de savannevlakte van Burgers’ Safari. Deze prachtig getekende antilopensoort is slechts in weinig Europese dierenparken te bewonderen. Twee van de vier dieren maakten voor het eerst kennis met de andere dierlijke bewoners.

 

 

Afwezig met een goede reden

Eerder liepen reeds twee van deze dieren – ook wel beisa oryxen genoemd – op de vlakte, maar al een aantal weken verbleven deze antilopen tijdelijk achter de schermen. Dat had een goede reden. Tot vreugde van de dierverzorgers is er namelijk een jong geboren en vlak voor die geboorte kwam een vrouwtje uit een ander dierenpark naar Arnhem afgereisd.

 

Rustig wennen

Achter de schermen konden zowel het nieuwe vrouwtje als het pasgeboren jong in alle rust wennen aan hun leefomgeving. Maandag 11 september mochten de dieren voor het eerst kennismaken met de andere dierlijke bewoners van de savannevlakte: neushoorns, giraffen en diverse andere antilopensoorten, zoals witbaardgnoes en ellips waterbokken. 

 

Geen zebra’s op de weg

Met de zebra’s maken de twee nieuwkomers pas op een later moment kennis. De Grantzebra’s hebben namelijk de neiging om alles wat nieuw is aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Om die reden verblijven de zebra’s tijdelijk in de uitgestrekte separatie-rennen grenzend aan de savannevlakte. Zodra de Oost-Afrikaanse spiesbokken helemaal vertrouwd zijn met de vlakte, keren ook de zebra’s daar weer terug.

 

Kennismaking geslaagd

Hoewel met name het nieuwe vrouwtje het behoorlijk spannend vond, is de eerste kennismaking goed verlopen. De jonge Oost-Afrikaanse spiesbok was vooral erg nieuwsgierig naar alle andere bewoners, zoals we dat vaker bij jonge dieren zien. De videoproducers en fotografen van Koninklijke Burgers’ Zoo delen een video en enkele foto’s van deze heugelijke gebeurtenis.