Burlende herten spotten op het Domein van de Grotten van Han

Het woud licht zachtjes op en zet de flamboyante kleuren van de herfst in de kijker. De rauwe kreten weergalmen, geweien kletteren tegen elkaar… Een indrukwekkend spektakel doet zich voor: het burlen van het hert.

 

Elk jaar biedt het Domein van de Grotten van Han zijn bezoekers de mogelijkheid om dit indrukwekkende wilde spektakel vanop de eerste rij mee te maken. Naast de klassieke bezoeken zijn er ook exclusieve bezoeken en verschillende arrangementen om te genieten van de hertenbronst. Het geluid van het gebrul, de gevechten en intimidatieparades tussen de mannetjes… Het is ongetwijfeld een adembenemend spektakel.

 

 

De koning van het woud

Vanaf half september verandert het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han in een spannende strijdarena. Tijdens de paartijd, die ongeveer een maand duurt, staan de mannelijke herten voor een uitdagende periode. Hun doel is om zoveel mogelijk vrouwtjes te verleiden en zich voort te planten. Ze brullen om hun kracht te tonen en vrouwtjes aan te trekken, terwijl ze ook gewelddadige gevechten aangaan met rivalen. Sommige mannelijke herten, ook wel bokken genaamd, kunnen tijdens deze periode tot wel een derde van hun gewicht verliezen. Ze eten minder maar zijn veel actiever door de gevechten.

Wat betreft de vrouwelijke herten: zij leven in kuddes en worden verleid door de sterkste bokken. Hun vruchtbaarheidsperiode is erg kort, slechts 24 tot 48 uur per jaar, en ze krijgen pas acht maanden later één enkel reekalf!

 

Exclusieve bezoeken

 

Heb je zin om meer te leren over de hertenbronst? Wil je het spektakel vanop de eerste rij meemaken? Dan zijn er verschillende exclusieve rondleidingen beschikbaar op het Domein van de Grotten van Han. De exclusieve bezoeken vinden plaats bij zonsopgang of zonsondergang, de beste tijd om de hertenbronst te bewonderen.

 

  • Burlen van het hert bij dageraad: een wandeling met een gids in het Wildpark om de hertenbronst van dichtbij te bewonderen.
  • Burlen van het hert bij valavond: je ontdekt het Wildpark vanuit de safari-car tijdens valavond. Heb je honger gekregen? Je kan je ook kiezen om dit bezoek te verlengen met een heerlijke seizoensgebonden maaltijd in Le Pavillon. Let op: enkel in het Frans
  • Nieuw sinds dit jaar: burlen van het hert voor kids: ideaal voor kleine avonturiers en hun familie.
  • Het Burlen van het hert in Cocoon Village: geniet van twee overnachtingen in een comfortabele tent en ga op een exclusief bezoek in het wildpark naar keuze.
  • Op fotosafari in het Wildpark: fotoliefhebbers opgelet! ’s Ochtends vroeg word je met de safari-car naar het Wildpark gebracht waar je de kuddes herten van dichtbij kan fotograferen. Dit levert ongetwijfeld prachtige foto’s op. Let op: de uitleg is enkel in het Frans.

Meer info: grotte-de-han.be/nl/nieuws/burlen-van-het-hert