Uitgetest: Storm – The Dragon Legend

Op 27 mei 2023 opende het Noorse park Tusenfryd haar jongste spectaculaire achtbaan met Storm. Het is de Duitse fabrikant Gerstlauer die instond voor de bouw van deze attractie en het was meteen ook de eerste Inverted Coaster van deze fabrikant. Een handvol Themeparkfreaks waren er (toevallig) bij op de openingsdag en wisten meteen ook deze nieuwe achtbaan uitvoerig uit te testen.

 

Storm – The Dragon Legend is een hangende multi-launch coaster, doormiddel van LSM Launches, waarbij de trein eerst voorwaarts uit het station gelanceerd wordt. Daarna rolt de trein weer achterwaarts doorheen het station, om dan ook achterwaarts gelanceerd te worden. Ook na deze achterwaartse lancering komt de trein weer tot stilstand op het parcours en rolt deze voorwaarts doorheen het station. Daar wordt de trein opnieuw voorwaarts gelanceerd en het is vanaf deze derde lancering dat er voldoende snelheid opgebouwd wordt om het hele circuit voorwaarts af te leggen.

Wat er volgt is een korte, maar wel erg pittige rit. Zo gaan passagiers doorheen twee Dive Loops en een Reverse Sidewinder. Er wordt een topsnelheid van 95 km/u bereikt en het hoogste punt bevindt zich op de eerste Dive Loop met een hoogte van 33,5 meter. De baan is fysiek slechts 360 meter lang, maar de verschillende lanceringen zorgen er wel voor dat de rit boeiend en spannend blijft en dat er in totaal 560 meter aan track wordt afgelegd.

Een van de leukste elementen die Storm kent zijn volgens mij het moment waarbij de trein tot stilstand komt op het parcours na de achterwaartse lancering. Zeker wanneer je achteraan in de trein zit zal je uit je stoel gedrukt worden om vervolgens weer naar beneden meegetrokken te worden. Na de eerste Dive Loop gaat het parcours ook overheen het lanceergedeelte, doormiddel van een kleine ‘hill’. Ook hier worden passagiers flink in de beugels gedrukt, en dit gevoel van airtime komt flink aan.

Conclusie
De vergelijking met Gold Rush uit het Nederlandse park Slagharen Themepark & Resort is alvast niet ver te zoeken. Storm en Gold Rush hebben tenslotte vergelijkbare statistieken en ze werden beiden gebouwd door Gerstlauer. Storm is echter wel zo’n 40 meter korter, maar de maximale hoogte en de topsnelheid lopen gelijk bij deze attracties. Het grote verschil schuilt in het feit dat Gold Rush een klassieke zittende achtbaan is, terwijl Storm een hangende achtbaan is.

Het is dus duidelijk dat Tusenfryd de mosterd gaan halen is bij haar zusterpark Slagharen. Beide parken maken overigens deel uit van de Spaanse pretparkgroep Parques Reunidos (net zoals Bobbejaanland en Movie Park Germany). Deze allereerste Inverted Coaster van Gerstlauer viel hoe dan ook erg in de smaak en we zien alvast graag meer van deze attracties in onze contreien opduiken!

 

Bron: RCDB