Dodelijk slachtoffer bij achtbaanongeval Gröna Lund

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is vandaag een zwaar ongeval gebeurd. In het stadspretpark Gröna Lund is een treintje van de achtbaan Jetline ontspoord. Hierbij is 1 dode gevallen.

 

Aanwezige bezoekers spreken van verschillende luide geluiden die te horen waren kort voor het ongeval. Er zijn beelden online te vinden waar men de wielen van 1 kant van de trein langs een wandelpad in het park ziet liggen.

Hulpdiensten waren snel en massaal aanwezig, maar konden niet voorkomen dat er een dodelijk slachtoffer viel. Volgens het park is de attractie laatst grondig geïnspecteerd geweest voor de start van het zomerseizoen, zoals voorzien. “We zouden nooit, maar dan ook nooit, een attractie openen waarvan we niet 100% zeker waren dat het veilig was. Vandaar zijn wij even geschokt door de gebeurtenissen van vandaag als jullie.” zei Annika Troselius, communicatieverantwoordelijke van het park.

 

14 personen bevonden zich op het moment van het ongeluk in de trein. Dit is ook de maximale capaciteit ervan. Een trein van Jetline bestaat uit 7 wagons voor 2 personen. Volgens Gröna Lund ontspoorde de eerste wagon gedeeltelijk voordat hij naar voor leunend vast liep. Bij het ongeluk viel 1 dode te betreuren. Ook waren er 9 personen gewond. Deze zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verdere verzorging.

 

Gröna Lund sluit de deuren voor minimaal 7 dagen om een gedetailleerd onderzoek te kunnen uitvoeren. “Het is een triestige dag voor Gröna Lund.” aldus CEO Jan Eriksson.

 

Jetline

Jetline is een echte klassieker in Gröna Lund. Deze achtbaan werd nog gebouwd door Schwarzkopf in samenwerking met Zierer. Deze achtbaan werd geopend in 1988, doorheen de jaren werd die naam en het parcours enkele malen aangepast. De rollercoaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 32 meter hoog. Op het parcours van 800 meter lang is er een drop van 80°, 2 tunnels en zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.