Sfeerverslag: Parc Astérix – 24 april 2023

In de meivakantie trokken Themeparkfreaks Wesley en zijn dochter Maud naar Parc Astérix. Hoofddoelen van de 4 uur durende autorit:

  • Retrack van Tonnerre 2 Zeus uittesten
  • Goudurix credit scoren
  • Toutatis uittesten

 

Autorit
Om op tijd bij het park te arriveren, moest er vroeg opgestaan worden. Om 4:45 uur ging dan ook de wekker om tegen half 6 in de auto te zitten voor een ruim 4 uur durende autorit. De werkzaamheden bij Antwerpen zorgden ervoor dat we net op tijd waren voor “rope drop”.

 

Tonnerre 2 Zeus
Eenmaal aangekomen bij het park bleek het nog niet al te druk te zijn en dus konden we de auto vrij vooraan parkeren. Even snel de tas laten controleren en dan in looppas naar Tonnerre 2 Zeus.

Oordeel: deze retrack had beter door RMC gedaan kunnen worden. Ik herinner me de baan als soepel (ervaring uit 2019) en de trein lijkt nu over de baan te stuiteren. De door The Gravity Group toegevoegde elementen voegen weinig toe en de airtime is niet zo spectaculair als menig YouTuber ons deed geloven.

 

Goudurix
Na Tonnerre 2 Zeus richting Goudurix gelopen. Tijdens ons laatste bezoek was Maud nog niet groot genoeg om hierin te mogen, inmiddels wel.

Oordeel: in tegenstelling tot wat anderen zeggen, vind ik deze achtbaan geen martelwerktuig. Uiteraard, de beugels helpen niet echt mee en je kunt er je hoofd een keer aan stoten, maar persoonlijk ga ik hier liever in, dan in Tonnerre 2 Zeus. Voor Maud: plus one en door.

 

Toutatis
Inmiddels was het wat drukker geworden in het park en besloten we gebruik te maken van de single rider rij van OzIris. Nog steeds één van de beste inverts in Europa. Na twee ritten OzIris was het tijd voor het hoogtepunt van de dag, dat waar we 4 jaar op hebben gewacht: Toutatis.

 

Oordeel: top achtbaan! Vooral de eerste inversie en de spike zijn heel bijzonder. De baan rijdt zoals je van een nieuwe Intamin zou verwachten, is snel en je zit gewoon geen moment rustig in je stoel. Waar ik had verwacht wat moeite te hebben met de swing launch, viel dat gelukkig mee. De achtbaan is prachtig gethematiseerd en zou het geheel in de uithoeken nog iets meer mogen worden aangekleed. Moet er nog een nachtje over slapen om te bepalen of deze Taron vervangt als mijn nieuwe nummer 1.

 

Algemene indruk
Evenals in 2019 lag het park er weer goed bij. Toen we hier voor het eerst kwamen, vroegen we ons af waarom we al die keren naar Disneyland Parijs zijn gegaan en hier altijd aan voorbij zijn gereden. Het park heeft een zeer divers aanbod voor jong en oud, klein en groot. Je kunt hier makkelijk meerdere dagen verblijven.

Dank aan Parc Astérix voor de toegang en fast lane.