Opnieuw verlaat grote achtbaan Duitse kermiscircuit

Het houd maar niet op, alweer is een grote Duitse kermisachtbaan van het kermiscircuit verdwenen. Deze keer gaat het om de Berg & Tal Achterbahn van August Schneider die na 55 jaar toeren afscheid neemt van de rollercoaster. De achtbaan is verkocht aan een Franse exploitant.

 

Na 55 jaar toeren met de Duitse exploitant August Schneider is de Berg & Tal Achterbahn verkocht aan de Franse exploitant Gregory Kopp. De Berg & Tal werd gebouwd in 1968 door de Italiaanse fabrikant Pinfari en is een Zyklon coaster in de uitvoering Z47 wat wil zeggen dat deze 40 meter lang is, 16 meter breed en 10 meter hoog. Schneider reisde de laatste jaren nog maar erg weinig rond met de achtbaan waardoor de verkoop niet onlogisch is.

 

De verkoop kwam wel heel erg snel want de Berg & Tal stond met Schneider dit jaar nog op het Frühlingsfest van Hannover dat liep van 8 april tot en met 1 mei 2023. Op amper 5 dagen tijd werd de achtbaan afgebroken, van Hannover naar het meer dan 550 kilometer verder gelegen Metz gereden, daar opgebouwd, van eigenaar gewisseld, gekeurd en geopend. Want op 6 mei 2023 maakte de achtbaan al haar première op de Foire de Mai in het Franse Metz dat loopt tot en met 29 mei 2023. Dit was een enorme snelle transfer.

Grote kermisachtbanen verlaten Duitsland:

Ondertussen lijkt er wel een leegloop te zijn van grote kermisachtbanen in Duitsland. Het verdwijnen van de Berg & Tal van August Schneider is al de 6de grote achtbaan op korte termijn die het Duitse kermiscircuit verlaat. Dit is ook te merken aan verschillende grote Duitse kermissen die het steeds moeilijker krijgen om met dergelijke grote achtbanen uit te pakken.

Zo verdween in 2018 de loopingcoaster Cobra Lost Kingdom Coaster van Angelo Agtsch naar het Duitse pretpark Freizeit-Land Geiselwind. Een jaar later verdween de indoorachtbaan Black Hole van Heiko & Peggy Schierenbeck eveneens naar Freizeit-Land Geiselwind.

Het grootste verlies was de dubbele loopingcoaster Teststrecke van Meyer & Steiger die in 2019 eerst nog tijdelijk in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater geplaatst werd, maar uiteindelijk nooit meer terugkeerde naar Duitsland. In plaats van terug te keren werd deze verkocht aan de Britse exploitant Mellors om in Saudi-Arabië de kermiswereld te introduceren.

In 2021 verdween ook de Spinning Racer van Bruch. Deze spinning coaster die voor de verandering eens niet de wilde muis lay-out had, kwam eerst via Mellors in het Britse pretpark Fantasy Island terecht, om daarna net zoals Teststrecke doorverkocht te worden aan de Saudische exploitant Sela.

Vorig jaar nog was het de zeer unieke Drifting Coaster van Ahrend die eveneens door Sela werd opgekocht en verdween naar Saudi-Arabië. Dit is de enige reizende achtbaan ter wereld die swinging karretjes heeft.

Los van deze 6 grote achtbanen die Duitsland verlaten hebben, zijn er ook nog eens 2 andere belangrijke mobiele achtbanen die nog wel rondreizen maar een heel stuk minder kermissen aandoen dan vroeger. De grootste mobiele achtbaan ter wereld, Olympia Looping van Rudolf Barth, doet de laatste jaren in Duitsland enkel nog maar Oktoberfest in München aan. De rest van de tijd brengt deze voornamelijk door in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater en het Britse Winter Wonderland.

Ook de grootste mobiele indoorachtbaan ter wereld, Höllenblitz van Klaus Renoldi, reist heel wat minder rond dan vroeger. Zo stond deze in 2017 ook in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater en in 2019, 2020 en 2021 was deze dan weer heel het jaar door in het Duitse Serengeti-Park terug te vinden.

 

Nieuwe grote achtbanen:

Gelukkige zijn er de laatste jaren ook verschillende nieuwe achtbanen bijgekomen op het Duitse kermiscircuit. Het allergrootste deel zijn kleine achtbaantjes voor kinderen, maar ook enkele grotere exemplaren werden geopend.

Zo was er in 2016 de Alpen Coaster die Lutz Vorlop opkocht bij het Duitse Schwaben Park, het gaat hier om een Wildcat van Schwarzkopf. Verder kwamen er nog 2 spinning wilde muizen achtbanen bij met in 2019 Heidi The Coaster van Schneider en in 2023 de Spinning Mouse van de Gebrüder Boos.

Verder zijn er nog twee mogelijke nieuwe achtbanen op komst voor de Duitse kermissen. Zo is er de loopingcoaster Katapult die werd opgekocht door Hans-Otto Schäfer. Hij is momenteel op een rustig tempo bezig met de complete renovatie van de achtbaan die al meer dan 20 jaar niet meer operationeel is. Norbert Witte kocht dan weer de Achterbahn van het Duitse pretpark Skyline Park over. Hij wil met deze achtbaan opnieuw gaan rondreizen op de Duitse kermissen.

 

Bron: FunFair Tour

Foto’s: Jonathan Sansens (Themeparkfreaks.eu)