Duitse pretparkengroep rond aardbeien wil 12 nieuwe vestigingen openen

De Duitse pretparkengroep Karls Tourismus, dat momenteel reeds 5 Karls Erlebnis-Dorf pretparken heeft in het noordoosten van Duitsland, wil tegen 2035 maar liefst 12 extra vestigingen openen in Duitsland. Dat heeft de directeur van de keten vertelt in een live-interview op de Duitse televisie.

 

Karls Tourismus:

Karls Tourismus is een Duitse teler van aardbeien en producent van aanverwante producten. Het bedrijf werd opgericht in 1921 en heeft heel wat Karls Erlebnis-Dorf-parken in haar bezit. Het familiebedrijf werd opgericht door Karl Dahl, de grootvader van de huidige bedrijfsvoerder Robert Dahl.

Het thema van deze parken richt zich op het boerderijleven rondom een aardbeienboerderij. De parken bestaan grotendeels uit eet- en winkelgelegenheden, samen met enkele attracties, speeltuinen en dierenverblijven. Een kenmerk van de groep zijn de gigantische collecties aan koffiepotten die in de parken terug te vinden zijn.

 

Huidige vestigingen en vestigingen in aanbouw:

De groep heeft reeds 5 bestaande pretparken in Duitsland nl. Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen, Karls Erlebnis-Dorf Zirkow, Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf, Karls Erlebnis-Dorf Elstal en Karls Erlebnis-Dorf Koserow. Daarnaast zijn er nog 4 pretparken in aanbouw in Duitsland met Karls Erlebnis-Dorf Oberhausen die moet openen in 2024 net zoals Karls Erlebnis-Dorf Döbeln, Karls Erlebnis-Dorf Loxstedt wordt verwacht voor 2025 en Karls Erlebnis-Dorf Plech in 2026. Ook werd er recent nog een pretpark in Amerika aangekondigd. Verder is er ook nog een losstaand restaurant met Pier7 Warnemünde en een landhuis met Rittergut Von Barby.

 

Grote toekomstplannen in Duitsland:

Maar Robert Dahl liet in een televisie-interview weten dat de groep nog meer grote plannen heeft. Tegen 2035 moeten er namelijk in totaal 12 nieuwe vestigingen gebouwd worden in heel Duitsland, dit zijn er dus nog eens 8 meer dan al waren aangekondigd. Het doel is dat op eender welke plaats in Duitsland, het maximaal 90 minuten rijden zal zijn om in een Karls-pretpark te geraken. Waar deze nieuwe vestigingen juist zullen komen werd nog niet bekendgemaakt.

 

Toekomstplannen voor Nederland:

Maar er komt mogelijk ook een Karls-pretpark in Nederland net over de Duitse grens ter hoogte van het Ruhrgebied en dat is een bijzonder verhaal aan verbonden. Een kirschboer had namelijk zonder medeweten van de Karls Groep een eigen aardbeipretpark gebouwd dat bijna een kopie was van het origineel uit Rövershagen. Maar door interne geschillen werd de opening uitgesteld. Uiteindelijk nam de Nederlander contact op met de heer Dahl en bood hij hun aan het project over te nemen. Het spreekt voor zich dat Dahl eerst niet te spreken was over het ongevraagd kopieerwerk, maar ondertussen overweegt hij serieus het voorstel aan te nemen.

 

Theater:

Verder is men nu ook volop bezig met een theatervoorstelling te maken. Tijdens het optreden zullen er educatieve aspecten aanbod komen zoals koffieboeren in Guatemala leven of hoe zeezout uit de Oostzee wordt gewonnen. De repetities beginnen in februari, de première voor het “Manufaktur-Theater” is gepland voor de week voor Pasen.