Pretparkgroepen: Karls Tourismus

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Duitse aardbeifabrikant Karls Tourismus die heel wat parken bezit in Noordoost-Duitsland.

 

Wie is Karls Tourismus?

Karls Tourismus is een Duitse fabrikant van aardbeien dat werd opgericht in 1921 en dat heel wat Karls Erlebnis-Dorf-parken in haar bezit heeft. Het familiebedrijf werd opgericht door Karl Dahl, de grootvader van de huidige bedrijfsvoerder Robert Dahl.

Het thema van deze parken richt zich op het boerderijleven rondom een aardbeienboerderij. De parken bestaan grotendeels uit eet- en winkelgelegenheden, samen met enkele attracties, speeltuinen en dierenverblijven. Een kenmerk van de groep zijn de gigantische collecties aan koffiepotten die in de parken terug te vinden zijn.

 

Huidige portefeuille:

De Karls Tourismus groep heeft momenteel 5 vestigingen met pretpark in handen, daarnaast nog een winkel-restaurant zonder pretpark, een landhuis en verschillende overnachtingsmogelijkheden. Allen gelegen in Noordoost-Duitsland.

Pretparken: De 5 bestaande pretparken zijn Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen, Karls Erlebnis-Dorf Zirkow, Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf, Karls Erlebnis-Dorf Elstal en Karls Erlebnis-Dorf Koserow.

Restaurant: Pier7 Warnemünde.

Landhuis: Karls Rittergut Loburg.

Overnachtingsmogelijkheden: Hotel “Alles Paletti”, Lieblings-Lauben, Eishotel, Apartments Johanna & Levin

 

Toekomstige parken:

Er zijn nog zeker 5 toekomstige parken gepland waarvan er 4 in aanbouw zijn. Het gaat om Karls Erlebnis-Dorf Oberhausen en Karls Erlebnis-Dorf Döbeln die in 2024 moet openen. In 2025 staat dan weer Karls Erlebnis-Dorf Loxstedt en Karls Erlebnis-Dorf Plech gepland. Ook deze vier parken zijn gelegen in Duitsland, maar deze keer meer verspreid over het land en niet alleen in het noorden. Verder zijn er nog plannen voor een vijfde park. Dit zou het eerst park in Amerika moeten worden. Deze komt te liggen in Oxnard, nabij Los Angeles.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1993: Karls Tourismus opent haar eerste vestiging met Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

2012: Na bijna twintig jaar wordt een tweede vesting geopend met Karls Erlebnis-Dorf Zirkow die eveneens komt te liggen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

2014: Het aantal vestigingen wordt dit jaar verdubbeld met de opening van Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en de opening van Karls Erlebnis-Dorf Elstal in de Duitse deelstaat Brandenburg nabij de hoofdstad Berlijn.

2016: De derde vestiging in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren wordt geopend met Karls Erlebnis-Dorf Koserow.

2018: Het landhuis Karls Rittergut Loburg wordt geopend.

2024: De zesde en zevende vestiging van de groep moeten openen. Het worden de eerste Karls-parken die niet in het noorden van het land gelegen zijn. Karls Erlebnis-Dorf Döbeln komt te liggen in de Duitse deelstaat Saksen, vlak bij de Tsjechische grens. Karls Tourismus kocht ook voor het eerst een bestaand park over. Het gaat om Abenteuer Park Oberhausen die in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen is en de deuren voorgoed sloot in 2015. De groep heeft het park omgedoopt tot Karls Erlebnis-Dorf Oberhausen. Dit park was in 2013 nog Sea Life Abenteuer Park en daarvoor CentrO.Park.

2025: Alweer een nieuw pretpark opent. Karls Erlebnis-Dorf Loxstedt komt te liggen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

2026: Karls Tourismus heeft opnieuw een park overgekocht ditmaal in de Duitse deelstaat Beieren. Het gaat om het oude Fränkisches Wunderland dat in 1976 werd opgericht in de deuren sloot in 2013. Het park zal nu door het leven gaan als Karls Erlebnis-Dorf Plech.

 

Beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen is Karls Tourismus een lokale speler die haar oorsprong heeft in Noordoost Duitsland. De groep heeft haar basis in de aardbeiteelt en richt zich sinds kort op de vrijetijdssector. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken en investeringen van de groep.

 

Oorsprong:

Het begon allemaal in 1921 met een eerste boerderij in de buurt van Rostock die gebouwd werd door Karl Dahl, de grootvader van huidige bedrijfsleider Robert Dahl. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Dahl naar Warnsdorf in de buurt van Lübeck waar Karls zoon Harl-Heinz verder ging met een nieuwe boerderij. De familie die zich ondertussen had gespecialiseerd in het telen van aardbeien, ging een samenwerking aan het Duitse fruitverwerkingsbedrijf Schwartauer Werke.

Maar in 1989 veranderde Schwartauer Werke van strategie en ging het voornamelijk haar fruit halen in Oost-Europa waar de aardbeien goedkoper waren. Om toch verder te kunnen gaan met de teelt van aardbeien begon Karl-Heinz zijn aardbeien zelf te verkopen, rechtstreeks aan de klanten. Dit gebeurd via 15 verschillende aardbeienbootjes in Lübeck die in het teken stonden van het tennistoernooi in Wimbledon.

De zoon van Karl-Heinz, Robert, opende in 1993 een nieuwe aardbeienboerderij in Rövershagen vlak bij de B105, een belangrijke toeristische route naar de Oostzee. Er werd een winkel geopend waar er naast aardbeien ook al snel koffie en gebak verkocht werd. Maar ook worsten en andere streekproducten konden verkregen worden.

Op die manier groeide de winkel uit tot de grootste boerderijwinkel van Duitsland die in 2001 werd omgedoopt tot Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen, vernoemd naar zijn grootvader en stichter van het familiebedrijf. In 2014 trok Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen 1,2 miljoen bezoekers.

 

Aardbeien:

Alle Karls-pretparken draaien logischerwijs dan ook rond aardbeien. Naast de gewone verkoop van aardbeien vind je er ook ontzettend veel bereide producten die gemaakt zijn van aardbeien. In de vestigingen worden ook verse aardbeiproducten klaargemaakt en kan je zien hoe dit allemaal gebeurd. Er zijn ook verschillende attracties gethematiseerd naar deze lekkernijen en je kan de producten ook proeven in het restaurant of bij de verschillende eetkraampjes. Wie houdt van aardbeien moet hier zeker eens geweest zijn!

 

Winkel en restaurant:

Elke vesting heeft een winkel en restaurant waar allerlei verschillende producten gekocht en genuttigd kunnen worden. Naast de gewone verkoop van aardbeien vind je er ook ontzettend veel bereide producten die gemaakt zijn van aardbeien. Dit gaat dan van aardbeienconfituur, tot aardbeisiroop, fruitsap, likeur, snoepjes, ijs, koekjes, honing, jenever, Glühwein, hondenkoekjes, lippenzalf, parfum, zeep, mosterd, brood, chocolande, en alle andere aardbeiproducten die je kan en niet kan bedenken.

Verder worden er ook andere boerderijproducten verkocht zoals worst, gewone mosterd, Berlijnse mosterdsaus, snoep, verschillende kruiden, broden, honing, koffiekopjes, douchegel, popcorn, houten lepels, knuffels, kledij, augurken, chocolade, uienworst, komkommers en een heleboel andere producten.

Er is ook een zelfbedieningsrestaurant waar je uitgebreid kan eten van allerlei verschillende soorten gerechten. Daarnaast zijn er tal van snacks te verkrijgen in het park waardoor je nooit met honger buiten zal stappen.

 

Achtbanen:

Tot voor kort had buiten enkele Duitsers, nog geen enkele internationale achtbaanfanaat gehoord van de Karls groep. Dit veranderde allemaal in 2017 toen de Karls groep haar eerste achtbaan aankondigde met K2 in Karls Erlebnis-Dorf Elstal. Deze achtbaan zou niet zomaar een achtbaan worden, het werd meteen aangekondigd als een grote familiecoaster met uitgebreide thematisering. Uiteindelijk opende de achtbaan met een jaar vertraging in 2018.

In 2019 opende Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen niet 1, maar wel 2 achtbanen tegelijkertijd. In 2020 opende zowel Karls Erlebnis-Dorf Zirkow alsook Karls Erlebnis-Dorf Koserow een rollercoaster. In 2023 opende twee nieuwe achtbanen voor Karls Erlebnis-Dorf Elstal. Ondertussen heeft elk park van de groep wel minstens 1 achtbaan in haar assortiment. In 2023 werden ook 5 miniachtbanen geopend verspreid over de groep waar enkel hele kleine kinderen in kunnen.

 

Koffiepottencollectie:

De Karls-parken hebben ook een indrukwekkende verzameling aan koffiepotten in hun parken staan. In 2012 pakte de Karls groep het wereldrecord en kwam het met haar 27.390 koffiepotten in het Guinness World Records-boek terecht. Sindsdien is de collectie meer dan verdubbeld naar 55.269 in 2020. Al deze koffiepotten zijn uitgestald over de verschillende vestigingen van de groep en er komen er nog elke dag bij.

 

Lokale speler:

Karls Tourismus is een zeer lokale speler en bezit enkel vestigen in Duitsland. Tot en met 2023 enkel in het noordoosten van het land. Hierdoor is het voor Belgen en Nederlanders best ver rijden om een van deze parken te bezoeken. Maar ook de verkoop van hun eigen zelfgemaakte aardbeien en andere producten toont aan dat de groep verankert zit in de streek.

 

Overnachtingsmogelijkheden:

In 2017 werd de eerste overnachtingsmogelijkheid aangeboden met de opening van een avonturendorp bij de vestiging in Rövershagen. Het gaat om 18 vakantiebungalows die de Lieblingslauben worden genoemd. Sommige van deze bungalows hebben zelf een eigen sauna.

In 2018 werd naast het bungalowdorp het upcycling hotel Alles Paletti geopend. Upcycling wilt zeggen dat het hotel gemaakt is van allerlei recyclagematerialen. Het biedt 50 kamers aan waar maximaal 5 personen kunnen in slapen en bevatten ook een sauna.

In 2021 moet er ook kunnen worden overnacht bij de vestiging in Elstal. Dat zal moeten aan de hand van verschillende huisjes, waar 2000 bedden gecreëerd worden.

 

Gezellige sfeer:

De Karls Erlebnis-Dorf-pretparken kenmerken zich allen door de bijzondere gezellige sfeer die de parken uitstralen. De parken zijn knus, gezellig druk, mooi aangekleed en je kan er lekker eten. Kinderen kunnen zich amuseren op de verschillende attracties, die zowel binnen als buiten terug te vinden zijn.

 

 

Bronnen: Karls Tourismus, Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens

Geschreven in 2020, laatste update 2023