Cobra in Tivoli Friheden wordt eindelijk afgebroken

Bij een ongeval op de achtbaan Cobra in het Deense Tivoli Friheden is in 2022 een 14-jarig meisje om het leven gekomen. Tivoli Friheden heeft in de tussentijd gezocht naar inspiratie voor wat er in de plaats van de Cobra zou moeten komen. De keuze is gevallen op een andere achtbaan die echter op zijn vroegst in 2024 klaar kan zijn.

 

Op 14 juli 2022 gebeurde het ergste toen de achtbaan Cobra de dood veroorzaakte van een 14-jarig meisje. Al de dag na het ongeval maakte het bestuur van het pretpark bekend dat de Cobra zijn laatste rit had gemaakt en dat de pas 14 jaar oude attractie zou worden gesloopt.

Vanwege een onderzoek in verband met het ongeval heeft Tivoli Friheden nog niet kunnen beginnen met de demontage van de attractie en daarom bleef de achtbaan aan de rand van het bos voor geruime tijd op zijn plek staan, maar daar komt weldra verandering in.

“We hebben nu toestemming gekregen om de baan af te breken en daar gaan we zo snel mogelijk mee beginnen”, meldt de directeur Henrik Ragborg Olesen in de Deense regionale krant Stiften.

“De constructie weegt zo’n 250 ton, en dat is meer dan de eigen middelen van het park aankunnen. Daarom is er een professioneel sloopbedrijf ingehuurd en naar schatting duurt het drie weken om de achtbaan uit elkaar te halen”, voegt hij daaraan toe.

De horrorachtbaan moest wel degelijk gesloopt worden volgens de directeur, want de achtbaan aan een ander park verkopen leek hem puur moreel en ethisch niet verantwoord. Tivoli Friheden heeft in grote lijnen ook al besloten wat er op de locatie komt in plaats van Cobra. Het wordt een achtbaan, zoveel is duidelijk, maar welk model precies werd nog niet definitief beslist.

“We hebben veel gereisd om inspiratie op te doen. Een paar van mijn collega’s zijn zelfs naar Sydney in Australië geweest om daar een proefrit in een achtbaan te maken. Het was meer dan een dagreis daarheen, waar ze vier uur uitstapten om een achtbaan uit te testen, waarna ze weer in het vliegtuig stapten en weer ruim een ​​dag terugvlogen naar Denemarken”, vertelt Henrik Ragborg Olesen.

Op de plek waar nu de Cobra staat zal er in eerste instantie een groengebied aangelegd worden. Tivoli Friheden hoopt alvast om tegen 2024 een contract voor een nieuwe achtbaan binnen te halen, maar op dit moment staat er veel druk op de achtbaanfabrikanten, dus het wordt nog wat koffiedik kijken.

Met betrekking tot het dodelijke ongeval in juli zijn het de politie en het Technologisch Instituut die verantwoordelijk zijn voor de technische onderzoeken, en volgens Henrik Ragborg Olesen is er nog geen duidelijke conclusie over wat er precies is misgegaan. Naast het omgekomen meisje liep ook een 13-jarige jongen bij het ongeval verwondingen op aan één hand.

 

Bron: stiften.dk