Uitgelicht: F.L.Y. – Phantasialand

Vier jaar lang moesten de fans van Phantasialand geduld hebben op de opening van de nieuwe achtbaan F.L.Y. die in het nieuwe themagebied Rookburgh gelegen is. Op 17 september 2020 was het eindelijk zover en opende men de achtbaan in soft opening.

 

 

F.L.Y. een lengte heeft van 1236 meter, hiermee verbreekt het effectief het record van langste flying coaster ter wereld van Flying Dinosaur in Universal Studios Japan die een lengte heeft van 1124 meter.

De maximale snelheid van F.L.Y. is 78 km/u. De snelheid wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. Hiermee is F.L.Y. uniek ten opzichte van alle andere Flying Coasters, want het is de eerste keer dat een Flying Coaster gebouwd wordt met lanceringen.

Voor de bouw van deze achtbaan werd beroep gedaan op de Nederlandse fabrikant Vekoma, dat voor Phantasialand een compleet nieuw type Flying Coaster ontwikkelde. Zo is de zithouding bij vertrek, ook uniek te noemen. Men vertrek namelijk zijwaarts, om vlak voor de eerste lancering in de vliegpositie te draaien. Wie een ritje wil maken moet minstens 130 cm groot zijn of acht jaar oud zijn, dit wel onder begeleiding. Zonder begeleiding plaatsnemen mag vanaf 140 cm en een leeftijd van 10 jaar. Wie groter is dan 205 cm mag jammer genoeg niet meevliegen.

Over de baan rijden vier treintjes met telkens plaats voor 20 personen. In het parcours zitten 2 inversies, dit zijn momenten dat je overkop gaat.