Reuzenpanda Fan Xing verhuist van Ouwehands Dierenpark naar China

Ouwehands Dierenpark maakt zich op voor het vertrek van jonge reuzenpanda Fan Xing. Het jong van Xing Ya en Wu Wen zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 vertrekken naar China.

 

Fan Xing wordt in mei 2022 twee jaar oud. Net als reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen is het jong eigendom van China. Een jong, geboren in Ouwehands Dierenpark, mag maximaal vier jaar in Rhenen blijven waarna het naar China vertrekt. Vanaf hun vierde levensjaar worden reuzenpanda’s namelijk langzaamaan geslachtsrijp en wordt hun rol in het internationale voortplantingsprogramma bepaald.

 

De natuur roept!

Waarom is dan nu, na twee jaar, al een eind in zicht van het verblijf van Fan Xing in Ouwehands Dierenpark? Dat heeft alles te maken met de natuur. In het wild is het namelijk zo dat reuzenpanda jongen hun moeder rondom het tweede levensjaar verlaten om hun solitaire leven te gaan leiden. Reuzenpanda’s leven in het wild alleen en komen enkel samen om te paren. Bij Ouwehands Dierenpark blijven we graag zo dicht mogelijk bij de natuur. Daarom is ervoor gekozen Fan Xing al rond zijn tweede te laten gaan in plaats van te wachten tot zijn vierde levensjaar.

 

Van bedreigd naar kwetsbaar

De laatste jaren zijn er veel initiatieven geweest om de reuzenpanda in het wild te beschermen en de diersoort te behoeden voor uitsterven. Dit heeft geholpen want de reuzenpanda is nu geen bedreigde diersoort meer op de rode lijst. Echter valt hij nog wel in de ‘kwetsbare’ categorie, wat betekent dat er nog steeds initiatieven nodig zijn om de situatie te verbeteren. 

 

Voortplanten in China en Rhenen

Fan Xing zal dus zijn bijdrage gaan leveren aan het voortplantingsprogramma in China en daarbij aan het in stand houden van de diersoort. In Ouwehands Dierenpark zal er na zijn vertrek weer gewerkt worden aan het tot stand brengen van een natuurlijke paring met hopelijk weer een reuzenpanda jong als gevolg.