Zeldzame panter geënt tegen kattenziekte in Burgers’ Zoo

Dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo heeft maandagochtend 18 oktober 2021 een zes weken oude Sri Lanka panter geënt tegen katten- en niesziekte, ontwormd en gechipt. Het blijkt een vrouwtje te zijn. Wereldwijd leven er 77 Sri Lanka panters in dierenparken: 38 mannetjes en 39 vrouwtjes. In het wild komen er naar schatting nog tussen de 200 en 400 panters op Sri Lanka voor.

 

 

Voorlopig nog niet zichtbaar

Maandag 18 oktober is de zes weken oude Sri Lanka panter voor de eerste keer door mensenhanden aangeraakt. Op een leeftijd van circa negen weken krijgt het welpje een tweede enting, waarna het dier voortaan immuun is voor katten- en niesziekte. Niet lang na de tweede enting mag het jong onder het waakzame oog van zijn moeder voor het eerst kennismaken met het verblijf voor de schermen. 

Europa heeft een zeer belangrijke reservepopulatie

Wereldwijd zijn er 27 dierenparken die in totaal 77 Sri Lanka panters houden. In Europa gaat het om 24 dierenparken met 58 panters van deze ondersoort. Buiten Europa zijn er ook Sri Lanka panters te vinden in de dierentuin van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, in Singapore en in Yarraluml (Australië). Het is dus duidelijk dat Europa over een zeer belangrijke reservepopulatie van Sri Lanka panters beschikt.

 

Recente wijziging IUCN-status

De International Union for Conservation of Nature (IUCN) publiceert de IUCN Red List of Threatened Species, waarop de status van bedreigde diersoorten wordt weergegeven. Voor de Sri Lanka panter is de status zeer recent gewijzigd van ‘Endangered’ (bedreigd) naar ‘Vulnerable’ (kwetsbaar). Ondanks deze positieve ontwikkeling moet de populatie Sri Lanka panters in het wild nog altijd gevaarlijke bedreigingen het hoofd bieden, zoals illegale jacht en habitatvernietiging. De situatie is echter iets verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren.