Top 10 langste achtbanen van België

Het was al 20 jaar geleden met de opening van de Weerwolf in Walibi Belgium dat het lengterecord nog verbroken werd in België, maar daar is dit jaar verandering in gekomen met twee nieuwkomers in de top 3. Daarom zochten wij uit wat de 10 langste achtbanen van België zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#12-10: Dream Catcher, Fury – Bobbejaanland & Anubis – Plopsaland De Panne (600 m)

Dream Catcher in Bobbejaanland, Fury in Bobbejaanland en Anubis The Ride in Plopsaland De Panne zijn even lang en delen daarom een 10de plaats.

 

Dream Catcher – Bobbejaanland:

Dream Catcher werd gebouwd in 1987 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Bobbejaanland. Het is de eerste Suspended Coaster gebouwd door Vekoma (een Suspended Coaster is een achtbaan waarbij de trein onderaan de track hangt en vrij kan bewegen in de bochten). Tevens is het de oudste nog werkende en de 2de hoogste Suspended Coaster wereldwijd. Dream Catcher is 600 meter lang en heeft een hoogte van 25 meter. Een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 44 seconden. Tot en met 2005 had de achtbaan treintjes in de vorm van vliegtuigjes. Vanaf 2006 werden de vliegtuigjes vervangen door treinen waarbij de bezoekers met hun voeten los hangen. In 2018 werden Virtual Reality brillen toegevoegd aan de achtbaan.

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De achtbaan heeft een lengte van 600 meter en een ritje duurt ruim 1 minuut. Anubis is 34 meter hoog en heeft 3 inversies. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België.

 

Fury – Bobbejaanland:

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden afgelegd wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. In deze top 10 houden alleen rekening met de fysieke lengte van de achtbanen, daarom krijgt Fury een gedeelde 10de plaats. Mochten we ook rekening houden met de totale afgelegde afstand tijdens de rit, dan zou Fury op een 4de plaats eindigen in deze op top!

De achtbaan behaalt een snelheid van 106,6 km/u en verbrak bij opening het 17 jaar oude snelheidsrecord van de Benelux. Fury is in totaal 43 meter hoog en bevat 3 lanceer momenten. Bobbejaanland promoot de achtbaan met 4 inversies, mar experts kunnen er slechts 2 waarnemen. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#9: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne (618 m)

Heidi The Ride werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International in het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne. Door problemen met de milieuvergunning van het pretpark werd de opening van Heidi The Ride uitgesteld naar 2017. De houten achtbaan is 618 meter lang en 22 meter hoog. Tijdens de rit zal er een snelheid worden behaalt van 71 km/u.

 

#8: Wakala – Bellewaerde (660 m)

Wakala werd gebouwd in 2020 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde. De achtbaan heeft een lengte van 660 meter en een hoogte van 21 meter. Tijdens het ritje wordt er een snelheid bereikt van 50 km/u. Naast een kettinglift is er ook nog een heuvel met bandenaandrijving in het parcours. De rollercoaster was een investering van 7,5 miljoen euro.

 

#7: Typhoon – Bobbejaanland (670 m)

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan is 670 meter lang en heeft 4 inversies. Typhoon behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Het achtbaanritje dat anderhalve minuut duurt start met een verticale lifthill en heeft een first drop van 97 graden.

 

#6: Vampire – Walibi Belgium (689 m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 689 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 36 seconden. Vampire behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. De achtbaan heeft 5 inversies, dit zijn momenten wanneer je overkop gaat. Vampire is de achtbaan met de meeste inversies in België.

 

#5: Mount Mara – Bobbejaanland (720 m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Bobbejaanland. De achtbaan ging jarenlang door het leven als de alom gekende Revolution, maar vanaf 2016 werd er Virtual Reality toegevoegd aan de achtbaan en veranderde de naam naar Mount Mara. De indoor achtbaan is 720 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Mount Mara is 26,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 50 km/u. Mount Mara heeft de langste achtbaantreinen ter wereld. Er kunnen maar liefst 60 mensen tegelijk in plaats nemen (indien er geen gebruik gemaakt wordt van de VR brillen).

 

#4: Calamity Mine – Walibi Belgium (785 m)

Calamity Mine werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De achtbaan is 785 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Calamity Mine is de enige achtbaan van België die 3 treinen heeft. De achtbaan is 14 meter hoog en behaalt een snelheid van 48,4 km/u. Calamity Mine heeft een capaciteit van 1600 personen per uur.

 

#3: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (920 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel een lancering als inversies bevat. De spinning coaster is 920 meter lang en 33 meter hoog. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. De achtbaan die in het teken staat van het muziekfestival Tomorrowland bevat 5 inversies en was een investering van 17,5 miljoen euro.

 

#2: Weerwolf – Walibi Belgium (1035 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt ruim 2 minuten. Weerwolf behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog.

 

#1: Kondaa – Walibi Belgium (1200 m)

Kondaa in Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Mega Coaster is 1200 meter lang en verbreekt zo na 20 jaar opnieuw het Belgische lengterecord. De achtbaan bereikt een snelheid van 113 km/u en is 50 meter hoog. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. Het parcours bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtime-momenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

 

De toekomst:

Het is al het 5de jaar op rij dat er een nieuwe achtbaan in de top 10 komt van langste achtbanen van België. In 2017 hadden we Heidi The Ride in Plopsaland De Panne die een 6de plek wist te veroveren, in 2018 pakte Tiki Waka in Walibi Belgium een nipte 10de plaats, in 2019 wist Fury in Bobbejaanland zich op een 7de plaats te nestelen en in 2020 kwam Wakala in Bellewaerde op een 6de plaats binnen. In 2021 mogen we maar liefst 2 nieuwkomers verwelkomen met de komst van The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne op een 3de plaats en Kondaa in Walibi Belgium die het lengterecord zelfs weet te verbreken en op een eerste plaats eindigt.

Van de 12 achtbanen in deze lijst staan er 4 in Bobbejaanland, 4 in Walibi Belgium, 3 in Plopsaland De Panne en 1 in Bellewaerde.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 3 lange achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog gewerkt hebben.

 

Tornado – Walibi Belgium (731,5 m)

Tornado draaide tussen 1979 en 2002 zijn rondjes in Walibi Belgium en was de eerste achtbaan in België die 2 keer over kop ging. De achtbaan had een snelheid van 64,4 km/u en was 22,9 meter hoog. Tijdens de rit van 731,5 meter gingen de bezoekers 2 maal over kop. Tornado werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

Vertigo – Walibi Belgium (722 m)

Vertigo is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 55 meter. Dit is de allerhoogste achtbaan ooit gebouwd in België (en de Benelux). Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

Big Dipper – Expo ’58 (600 m)

Big Dipper was een houten achtbaan gebouwd door John Collins. Deze werd gebouwd voor de wereld expo van 1958 in de Belgische hoofdstad Brussel. De achtbaan was 600 meter lang en stond niet ver van het Atomium dat er vandaag de dag nog steeds staat.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.