Robotland in Essen opent de deuren tijdens tweede lockdown

In de Belgische stad Essen, niet te verwarren met Essen in Nederland of Essen in Duitsland, is tijdens de tweede lockdownperiode een gloednieuw technologiepark geopend. Het gaat om Robotland dat de deuren opende op maandag 28 december 2020.

 

In dit gloednieuwe technologiepark maken gasten op een ludieke en leerrijke manier kennis met de meest innovatieve transport- en robottechnieken van dit moment. En dit op een interactieve manier.

Kruip in de cockpit van een vliegtuigsimulator, fiets in VR over de Grand Canyon, laat een drone acrobatische toeren in de lucht maken, bestuur zelf een compactlader, een grijpkraan of zet een robotarm in beweging. In Robotland is het de bezoeker die aan zet is.

Robotland wil scholieren en studenten op een leuke én leerzame manier kennis laten maken met innovatieve transporttechnieken en robots. Kinderen en misschien zelfs wel (jong)volwassenen die naar het doe-centrum komen, gaan zich een dag lang kunnen amuseren met alle ‘attracties’. Er wordt vooral gemikt op kinderen vanaf een jaar of 10-11 tot zo’n 14 jaar. Zowel gezinnen, groepen als scholen kunnen terecht in Robotland.

De grootste droom van Luc Van Thillo, bedenker en eigenaar van het project, is dat jongeren na een bezoek naar buiten gaan die de smaak van technologie en techniek te pakken hebben en daarin willen verdergaan. Hij hoopt daarmee dat de kinderen iets zullen hebben bijgeleerd en hoopt op die manier dat meer mensen zullen verder gaan in deze richting met hun studies.

Luc komt zelf uit de sector en weet hoe moeilijk het is om het juiste personeel te vinden. “Deels is dat ook een gevolg van het feit hoe er decennia lang werd geredeneerd: wie niet kan leren moet met zijn handen gaan werken. Maar nu hebben we meer en meer mensen nodig die de nodige technische opleiding hebben gehad. Liefst hoogopgeleid, want de techniek is enorm geëvolueerd.”

 

Wedstrijd:

Robotland kwam tot stand toen de gemeente Essen een wedstrijd uitschreef om de leukste invulling te vinden om te doen met de oude gerestaureerde douaneloods aan het NMBS-treinstation van Essen. Het was de 51-jarige zakenman Luc Van Thillo die met het beste idee kwam en zo de loods voor 54 jaar in erfpacht kreeg.

Luc Van Thillo woont in Essen, is eigenaar van het gelijknamige bedrijf Automatiseringen Van Thillo en is voorzitter en eigenaar van de voetbalclub Lierse Kempenzonen. De 22-jarige Seppe is dan weer samen met de 37-jarige Dave Vercauteren de drijvende kracht achter Robotland.

Zonder subsidies:

Robotland is volledig tot stand gekomen zonder subsidies. Er werd namelijk heel wat contact gemaakt met technologische bedrijven. Kuka, fabrikant van robotarmen, werd zo de belangrijkste partner van Robotland. Zij tonen al hun nieuwste ontwikkelingen in het robotpark.

 

Bron & foto’s: Robotland