Oost-Europa: Deel 13 – Energylandia & Zatorland

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Vandaag stond met Energylandia het hoofdmenu van onze reis op het programma. Helaas werd de opening van het nieuwe themagebied Aqualantis door corona uitgesteld met een jaar, maar desondanks kon ik toch drie nieuwe achtbanen scoren sinds mijn reis van 2018 door de opening van het gebied Dragon Zone dat in 2019 opende. En zo erg vond ik het nu ook weer niet want zo heb ik een erg goede reden om hier snel nog eens naar toe te komen. Omdat Zatorland in hetzelfde dorp ligt en al een uur eerder opende, besloten we nog snel hier de credit mee te pikken alvorens we naar Energylandia trokken.

 

Zatorland:

Zatorland ligt in het voor pretparkfans zo bekende dorpje Zator. Zatorland is eigenlijk onderverdeeld in 4 delen. Je hebt een Lunapark waar verschillende attracties opgesteld staan. Daarnaast is er nog een insectenpark met reusachtige insecten, mythologisch park met alle stambeelden van bekende goden en een dinosauruspark met allemaal verschillende soorten dinosaurussen die hier wel bewegen in tegenstelling tot veel andere dinosaurusparken in Polen. Wij kwamen uiteraard voor het Lunapark waar de achtbaan Dinocoaster kunnen vinden. Deze rollercoaster werd gebouwd door Fun Rides Tech en bestaat uit een ovaal met helix. Andere attracties in het Lunapark zijn een reuzenradje, mini frisbee, mini zweefmolen, draaimolen en een mini vrijevaltoren.

Energylandia:

Energylandia werd opgericht in 2014 en op amper zes jaar tijd groeide het pretpark uit tot het grootste van Europa op gebied van rollercoasters. Er staan er hier maar liefst 15 stuks en er zijn er nog eens drie andere in aanbouw. Maar naast de rollercoasters zijn hier ook tal van waterattracties, thrillrides, familieattracties en kinderattracties terug te vinden. Naast het indrukwekkende attractieaanbod is er ook nog een waterpark en een stuntshow. Met Hyperion heeft Energylandia de snelste en hoogste megacoaster van Europa in handen. Speed is dan weer de hoogste en snelste watercoaster ter wereld. Zadra is de snelste hyrbide achtbaan in Europa en de hoogste hybride achtbaan ter wereld. Kortom er zijn hier heel wat achtbanen van formaat te vinden! Maar er zijn ook heel wat leuke grote familieachtbanen zoals de gelanceerde looping coaster Formuła, de hangende achtbaan Dragon Roller Coaster en de Junior Coasters Frida en Energuś Roller Coaster.