Disneyfan bouwt lichtjesparade Electrical Parade na in miniatuur

Jeffrey Wijdeven, een Nederlander met een passie voor Disney, bouwde thuis de bekende Electrical Parade lichtjesparade na. Het kostte de man zes jaar, maar het resultaat mag er zeker wezen.

 

Het begon allemaal in 1991 toen Jeffrey Walt Disney World bezocht. Toen hij daar de lichtjesparade zag, kreeg hij meteen het idee deze na te gaan bouwen in miniatuurversie. Eerste bouwde hij de huisjes en later de paradewagens.

 

De lampjes creëerde hij door middel van gaatjes waarin hij glasvezel stukjes lijmde en vervolgens schilderde met doorzichtige glasverf. De elektrische parade is inmiddels 20 jaar oud en heeft daarom nog kleine gloeilampjes in de figuren.

 

Cinderella kasteel Magic Kingdom

In 1999 begon hij ook het kasteel uit het Disney-park Magic Kingdom na te bouwen. Alle gemetselde stenen hiervoor zijn gemaakt van afgietsels uit silicone mallen. De mallen zijn ook zelfgemaakt. Er zitten diverse glasvezels in het kasteel om enkele randen van de torens te verlichten.

 

In een animatieprogramma Toon Boom Harmony heeft Jeffrey eerst een draadmodel getekend dat precies overeenkomt met de contouren van het kasteel. Daarna werden de animaties gemaakt die precies passen in het draadmodel. Zo lijkt het alsof het kasteel opleeft en beweegt. Het eindresultaat is eigenlijk een hele brede film die wordt verdeeld over de twee projectors. Omdat iedere projector een deel van het kasteel vult, zie je in de film dus twee halve kastelen (zie de foto’s hieronder). De twee beelden passen precies tegen elkaar omdat de projectors elkaar overlappen.

 

Waterparade Electrical Water Pageant

Deze waterparade maakte Jeffrey terwijl hij ook al bezig was met het kasteel, op deze manier kon hij ervaring op doen met water en LED-verlichting en alle technieken die daarvoor nodig zijn. Deze technieken kon hij zodoende ook voor het kasteel gebruiken. De bootjes zijn ongeveer 20 cm lang en de 2 bootjes hebben een batterij van ieder 12 volt. Alle verlichting is met LED gemaakt. De show duurt ongeveer 12 minuten.

 

Jeffrey heeft nog meer plannen, zoals het nabouwen van It’s A Small World. Of die er ooit komt, kan je volgen op zijn YouTube kanaal.