Top 10 best bezochte waterparken ter wereld

In deze top 10 bekijken we wat de 10 best bezochte waterparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2019). Ook deze keer zijn er verschillende wijzigingen in de top 10. Daarnaast is 2019 het laatste jaar dat het coronavirus nog niet had toegeslagen, waardoor de top 10 er volgende keer waarschijnlijk helemaal anders zal uitzien dan normaal.

 

Voor we de top 10 bespreken wil ik toch even uitleggen wat een Master Blaster slide is, omdat misschien niet iedereen van jullie deze naam zullen kennen. Dit is een slide waar je meestal met een bootje afglijd en die tijdens de rit naar beneden verschillende keren terug opwaarts wordt gestuurd door krachtige waterstralen of magneten die het bootje over de bergen heen duwt. De Master Blasters worden ook wel eens watercoasters genoemd omdat ze je een soort rollercoaster gevoel geven.

 

#10: Wuhu Fantawild Water Park (1,3 M)

Wuhu Fantawild Water Park is een nieuwkomer in deze top 10. Het waterpark mocht in 2019 1.348.000 bezoekers verwelkomen, dit is helaas wel een daling van 0,9% ten opzichte van het jaar ervoor. Maar de eerste daling in bezoekersaantallen voor dit jonge waterpark kon toch niet beletten dat het van de elfde plaats de top 10 binnen komt. Dit komt doordat Aquaventure Water Park in Dubai nog meer bezoekers verloor en zo uit de top 10 valt.

Wuhu Fantawild Water Park heeft verschillende grote slides zoals speedslides, een slide met grote cone, een halfpipe slide, verschillende banden glijbanen en gewone glijbanen, een golfslagbad, een lazy river en heel wat andere troeven. Helaas konden we van dit waterpark geen geschikte video vinden. Wuhu Fantawild Water Park is onderdeel van een resort met verschillende andere parken aan zoals Fantawild Adventure, Oriental Heritage en Fantawild Dreamland.

 

#9: Hot Park Rio Quente (1,5 M)

Hot Park Rio Quente boekte het afgelopen jaar een winst van 2,1% in bezoekersaantallen. Dit betekend dat er 1.469.000 bezoekers kwamen in 2019, wat het 2de beste resultaat ooit is voor het waterpark. Hot Park Rio Quente is gelegen in Caldas Novas in Brazilië.

Hot Park Rio Quente is meer dan alleen een waterpark. Naast de verschillende slides, waaronder een halfpipe slide, een lazy river, een slide die onder de grond verdwijnt en verschillende race slides heeft het park ook nog heel wat andere dingen te bieden. Zo is er een Bird Land met verschillende exotische vogels, een kajaktoer, een surfschool, een klimparcours tussen de bomen, kabelbanen op duizelingwekkende hoogte en verschillende andere attracties terug te vinden.

 

#8: Aquatica (1,5 M)

Aquatica is gelegen in Orlando (Verenigde Staten van Amerika) en is een onderdeel van het Seaworld Resort. Het waterpark mocht vorig jaar 1.533.000 bezoekers ontvangen en dat is 1,5% minder dan het jaar voordien. De daling valt te relativeren aangezien er in 2018 nog 8,5% meer bezoekers waren.

De meest populaire slide van het park is de Dolphin Plunge, twee slides die door het bassin van de zwart-witte dolfijnen gaan. Verder heeft Aquatica een tol slide, een funnel slide en verschillende banden glijbanen.

 

#7: Volcano Bay (1,8 M)

Volcano Bay is het nieuwe waterpark van Universal in Orlando dat het oude waterpark, Wet ’n Wild, vervangt. Volcano Bay wist in het openingsjaar meteen de top 10 binnen te komen met meer bezoekers dan het vorige waterpark ooit haalde. Ook in het tweede openingsjaar scoort het waterpark goed en het zelfde geld voor het jaar nadien. De bezoekersaantallen stegen met 5,0% naar 1.811.000 in 2019.

Het waterpark heeft verschillende slides zoals een vrijeval slide door de vulkaan die centraal staat in het park. Er zijn verschillende banden glijbanen voor meerdere personen en ook enkele grote Master Blaster slides waarin je in een bootje een groot parcours aflegt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende glijbanen met eenpersoons banden en gewone body slides.

 

#6: Bahamas Aquaventure Water Park (1,8 M)

Bahamas Aquaventure Water Park is gelegen in Nassau op de Bahama’s en is een onderdeel van Paradise Island. Vorig jaar mocht het park 1.813.000 bezoekers ontvangen wat kleine daling is van 1,0% ten opzichte van het jaar voordien.

Bahamas Aquaventure Water Park heeft grote speed slides, banden glijbanen, Master Blasters, een slide die door een haaienbassin gaat, een jungle slide en 2 Lazy Rivers. Verder is er ook nog een dolfijnen bay, een golf terrein, spa en een hoop andere evenementen en ontspanningsmogelijkheden.

 

#5: Thermas Dos Laranjais (1,8 M)

Thermas Dos Laranjais is gelegen in de Braziliaanse stad Olímpia en is het best bezochte waterpark van Zuid-Amerika. Het waterpark kreeg vorig jaar 1.845.000 bezoekers 6,4% minder mensen over de vloer en moet zo voor het tweede jaar op rij verlies boeken. Hiermee zakt het waterpark al voor het tweede jaar op rij een plaatsje op de wereldranglijst.

Het waterpark heeft verschillende banden glijbanen, speed slides, kabelbanen en verschillende plaatsen waar de bezoekers kunnen uitrusten in de schaduw. Verder staat er ook een surfsimulator en een golfslagbad.

 

#4: Therme Erding (1,9 M)

De strafste prestatie uit de top 10 komt alweer van Therme Erding. Het waterpark dat in 2018 nog van een 12de plaats naar een hele mooie 8ste plaats ging, schuift dit jaar op van een 8ste naar een verbluffende 4de plaats. Therme Erding is daarmee het best bezochte waterpark van Europa en ook het eerste waterpark in jaren die de top 10 weet binnen te komen. Het waterpark is gelegen in Erding, niet zo ver van München in Duitsland en het waterpark heeft naast het gigantische indoor gedeelte, ook nog een outdoor gedeelte. Vorig jaar mocht het waterpark 1.850.000 bezoekers ontvangen, dat is maar liefst 23,3% meer dan het jaar voordien. Hiermee zijn de bezoekersaantallen met 85% gestegen in 5 jaar tijd.

Naast het indrukwekkend aanbod van wellness, spa, sauna’s, oases en meer, is er ook een gigantisch aanbod aan waterglijbanen. Ze hebben zelfs het meeste aantal glijbanen van heel Europa. Galaxy Erding (de benaming voor het avonturen gedeelte met de slides), heeft maar liefst 27 waterglijbanen voor in totaal meer dan 2,7 kilometer aan glijplezier. De glijbanen zijn opgedeeld in 3 niveaus: familie, actie en extreem.

Magic Eye, is met zijn 360 meter de langste gesloten waterglijbaan ter wereld. Op de Speed Racer slides kan je een één tegen één een duel houden met gechronometreerde tijden. Op de Black Mamba worden de officiële Duitse kampioenschappen gehouden voor waterslide racing. Naast de vele indrukwekkende en leuke waterglijbanen kan je in het waterparadijs ook regelmatig grote evenementen bijwonen waar live bands komen optreden. Deze kan je dan vanuit de cocktailbar in het water beluisteren terwijl je heerlijk achterover ligt in een water ligstoel met ontspannende bubbels. Actie, spanning en ontspanning gegarandeerd. Vorig jaar opende het waterpark een glijbaan met Virtual Reality brillen, uniek in de wereld.

 

#3: Blizzard Beach (2,0 M)

Blizzard Beach is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het tweede beste bezochte Disney waterpark ter wereld. Vorig jaar mocht het park 1.983.000 bezoekers ontvangen, wat een daling van 1,0% is ten opzichte van het jaar er voor. Hierdoor zakken de bezoekersaantallen opnieuw onder de grens van de magische 2 miljoen.

In tegenstelling tot de meeste andere waterparken is dit waterpark niet subtropisch gethematiseerd, maar wil men net een sneeuwlandschap voorstellen. Het waterpark bevat een Lazy River, verschillende glijbanen, speed slides, een Crazy River, een kabelbaan over het water en matjes glijbanen.

                                                             

#2: Typhoon Lagoon (2,2 M)

Typhoon Lagoon is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het best bezochte waterpark van Amerika. Vorig jaar mocht het park 2.248.000 bezoekers ontvangen, wat een daling is van 1,0% ten opzichte van het jaar er voor.

Typhoon Lagoon heeft verschillende slides zoals een Crazy River, Lazy River, Master Blaster en een hoop familie slides. Er is ook de mogelijkheid om te surfen en er is een haaien reef waar je deze gevaarlijke zeedieren kan bewonderen.

 

#1: Chimelong Water Park (3,0 M)

Chimelong Water Park is gelegen in de Chinese stad Guangzhou en behoort bij het Chimelong resorts waar ook nog 4 andere parken toe behoren (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park). Vorig jaar mocht het park 3.014.000 bezoekers ontvangen wat een stijging van 10,0% is ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee is het waterpark het eerste in de wereld dat de magische grens van de 3 miljoen bezoekers weet te behalen! Het waterpark heeft sinds de opening in 2006 alleen nog maar stijgende bezoekersaantallen behaald. In 2013 wist Chimelong Water Park, Typhoon Lagoon van de troon te stoten, en zo was er voor het eerst in de geschiedenis geen Disney waterpark die op nummer 1 stond.

Chimelong Water Park is niet zomaar het best bezochte waterpark ter wereld. Het heeft de meeste aantal voorzieningen ter wereld en beschikt over toonaangevende “Star” attracties. De Extreme River heeft de wereld hoogste kunstmatige golven, daarnaast hebben ze ook nog de grootste surfmogelijkheid (in termen van capaciteit) ter wereld. Bezoekers kunnen evenaren hoe het is wanneer er een vloedgolf komt met golven tot maar liefst 3 meter hoog. Hierin kunnen tot 3000 mensen tegelijk plaats nemen. Chimelong Water Park heeft eveneens het grootste golfslagbad ter wereld. Naast de verschillende thrill slides heeft het park ook meer dan 50 faciliteiten voor gezinnen.

Het waterpark heeft onder andere een gigantische trechter slide, een reuzen boomerang slide, een tol slides, speed slides, tornado slides en gigantisch veel andere familie slides. De Master Blaster van het park heeft de International Tourism Industry’s award gewonnen voor beste water attractie ter wereld. Tot slot is er ook nog een subtropisch bad met een temperatuur van 42 graden Celsius.

 

 

Algemene cijfers:

In 2019 mochten de 20 meest succesvolle waterparken ter wereld samen 31.103.000 bezoekers ontvangen. Dat waren er 0,6% meer dan in 2018. Hiermee wordt de algemene groei binnen de waterparken bevestigd en wordt zodoende de stijgende trend verder gezet. Toch moesten 11 van de 20 best bezochte waterparken in de wereld dalende bezoekersaantallen noteren.

De nieuwkomer van dit jaar was Wuhu Fantawild Water Park die de top 10 binnen komt ten koste van Aquaventure Water Park in Dubai. De grootste stijger van de top 10 was alweer het Duitse waterpark Theme Erding. Hiermee is het de eerste keer ooit dat een Europees waterpark in de top 5 komt.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 16 juli 2020 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2019 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.