Uitgelicht: Psyké Underground – Walibi Belgium

De  attractie Psyké Underground, de enige Europese Schwarzkopf Shuttle Loop Coaster, die gevestigd is in het Belgische pretpark Walibi Belgium, kent een heel roemrijke geschiedenis.

psycheundergroudn-copyDe achtbaan werd in 1982 gebouwd door de legendarische Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Bij de opening kreeg de rollercoaster de naam “Sirocco” mee.

In 2000 kreeg de attractie een ingrijpende gedaantewisseling. Rond het station, de looping en het lanceergedeelte werd een gebouw neergepoot. Hierdoor werd de attractie deels indoor. In het verduisterde gedeelte werden speciale effecten toegevoegd zoals een stroboscoop. Ook de naam veranderde, voortaan ging de achtbaan door het leven als “Turbine”.

In 2008 werd besloten om de attractie te sluiten, vanwege de ouderdom, tenslotte draaide deze achtbaan al 27 jaar haar rondjes. Pas in 2010 kwam men tot de beslissing om deze rollercoaster opnieuw te openen. Maar zover was het nog niet. Er was nog heel wat werk aan de winkel, want het was niet mogelijk om de attractie te heropenen in de toenmalige staat. Niet alleen het gebouw, ook de trein en het lanceersysteem werden opnieuw bekeken en onderzocht.

Na twee jaar van onderzoek en studies begon men dan uiteindelijk met de werken.

Op 13 juli 2013 was het dan zover, “Psyké Underground” (de nieuwe naam voor deze achtbaan) werd geopend. Ditmaal werd de hele attractie omgetoverd tot één grote indoorattractie. De twee trackdelen die voordien nog van buitenaf zichtbaar waren, werden nu volledig weggewerkt in gigantische kokers.

Het meest speciale onderdeel aan deze achtbaan is uiteraard de launch. Met een snelheid van 85,3 km/u worden de bezoekers eerst voorwaarts gelanceerd. Vervolgens gaat het treintje door de looping om daarna een klim te maken tot ongeveer 45 meter hoog. Hierna raast de trein weer omlaag om dit keer achterwaarts opnieuw de looping in te gaan. Met een rondvaart davert de trein door het station om voor de tweede keer een klim te maken, ditmaal weliswaar in de omgekeerde richting. Vroeger werd de lancering gerealiseerd met behulp van een vliegwiel, pas vanaf het Psyché Underground-tijdperk werd deze vervangen door lineaire inductiemotoren (LIM).

In de achtbaantrein kunnen maar liefst 28 passagiers meerijden per rit. In het verleden had de trein een regenboogpatroon, elk bakje had een aparte kleur. Toen deze attractie de remake kreeg tot Psyké Underground, kreeg de hele trein een gele kleur en een nieuw design.

Naast een nieuwe trein kreeg de attractie ook een geheel nieuw thema, eentje gebaseerd op de ondergrondse stad Fabulous, die we reeds leerden kennen in de 3D-film van het park. Deze stad bevindt zich in het fictieve rijk Shimmeria.

Wanneer je plaatsneemt in de trein, maak je al snel kennis met
Vita Drakovitz en haar waterspuwers. Deze kleine grappige, maar onhandige en niet al te slimme wezentjes besturen nu de achtbaan. Komt dat wel goed?