Geboorte van twee gouden takins in Pairi Daiza

Pairi Daiza is blij u de geboorte te kunnen aankondigen van twee gouden takins. Dat is erg goed nieuws voor het voortbestaan van de soort, want deze iconische en bedreigde hoefdieren uit het Chinese hooggebergte zijn met uitsterven bedreigd. Met deze dubbele geboorte telt Pairi Daiza nu een kudde van zeven gouden takins.

 

Wie de gouden takins van Pairi Daiza al aanschouwde kan niet anders dan onder de indruk zijn. Deze krachtige dieren met felgouden vacht combineren de behendigheid van een berggeit met de spierkracht van een stier op hun rotsflank in onze Chinese tuin. Van nature zijn gouden takins enkel te vinden in het Qin-gebergte in de Zuid-Chinese provincie Shaanxi. Door hun beperkte leefgebied zijn ze extra vatbaar voor uitsterven door menselijke activiteit. Omwille van jacht en habitatverlies is de populatie met 30% afgenomen in de laatste 24 jaar. Als gevolg daarvan heeft de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) deze dieren bij de meest recente evaluatie gecatalogeerd als ‘kwetsbaar’ op haar Rode Lijst met bedreigde diersoorten.

 

Europees conservatieprogramma

Gelukkig gaat het met de populatie in zoölogische instituten zoals Pairi Daiza wél goed. De kudde van Pairi Daiza is met een nieuwe dubbele geboorte uitgebreid tot zeven dieren. Gelukkige ouders zijn alfamannetje Pchan-Ku en zijn vrouwtjes Yein en Wei. Daarnaast leven ook de vorige kalfjes Zhanshi en Wenzi, die beiden in 2019 in Pairi Daiza ter wereld kwamen, in onze kudde. De twee nieuwe geboortes werden op 13 maart en 20 maart vastgesteld door de verzorgers. Het geslacht van de jongen werd nog niet vastgesteld, dit om de dieren niet nodeloos lastig te vallen. Ook namen hebben de kleintjes dus nog niet. Zo’n drie weken na hun geboorte, zijn de eerste grote risico’s nu wel geweken en lijken beide kleintjes in goede gezondheid te verkeren. Dat is goed nieuws voor het Europese conservatieprogramma (ESB, European Studbook Programme) waar Pairi Daiza met haar gouden takins aan deelneemt.

 

Mythologische status

In de Aziatische landen China en Bhutan heeft de takin een haast mythologische status. Volgens bepaalde overleveringen zou zelfs de bekende mythe van het Gulden Vlies, waarbij de Griekse held Jason en zijn argonauten op een jarenlange queeste gaan om een gouden vacht te ontvreemden bij de god Chrysomallos, geïnspireerd zijn op de vacht van de gouden takin. In Pairi Daiza moeten de bezoekers gelukkig minder lang zoeken dan Jason in de mythe. Onze gouden takins zullen te zien zijn in hun bergachtige territorium naast dat van de reuzenpanda’s van zodra onze deuren opnieuw openen na de huidige Corona-crisis.