Pretparkgroepen: Compagnie des Alpes

In deze nieuwe reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. We bijten de spits af met de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes die heel wat bekende pretparken uitbaat.

 

Wie is Companie des Alpes?

Compagnie des Alpes, afgekort CdA, is een Frans beursgenoteerde investeringsmaatschappij die voornamelijk pretparken en skiliften beheert. CdA werd opgericht op 26 januari 1989. Zoals de naam het doet vermoeden ligt de oorsprong van het bedrijf bij het uitbaten van skiliften in de Franse Alpen.

Sinds 2000 baat Compagnie des Alpes ook pretparken uit. Momenteel is het de 4de grootste pretparkgroep in Europa met een portefeuille van 8 pretparken en 2 waterparken. CdA deelt het bedrijf op in 3 takken, namelijk: Skiresorts, pretparken en indoorvrijetijd. Wij zullen ons in dit artikel voornamelijk focussen op de pretparken van Compagnie des Alpes.

 

Huidige portefeuille:

Skiresorts: Compagnie des Alpes beheert de grootste resorts van de Franse Alpen met: Les Arcs, Peisey-Vallandry, La Plagne, Tignes, Val d’Isère, Les Menuires, Méribel Alpina, Les 2 Alpes, Serre Chevalier, Flaine, Samoëns, Morillon en Sixt Fer à Cheval. Daarnaast is het de belangrijkste aandeelhouder van Chamonix en Megève (via de Compagnie du Mont-Blanc). Verder heeft het nog drie kleinere aandelen in: Avoriaz, Valmorel en La Rosière.

Pretparken: In tegenstelling tot de skiresorts zijn de parken in verschillende Europese landen terug te vinden. De huidige pretparken in de portefeuille zijn: Bellewaerde (België), Walibi Belgium (België), Walibi Holland (Nederland), Walibi Rhône-Alpes (Frankrijk), Parc Astérix (Frankrijk), Futuroscope (Frankrijk), France Miniature (Frankrijk) en Family Park (Oostenrijk).

Indoorvrijetijd: CdA bezit twee waterparken met: Aqualibi (België) en Bellewaerde Aquapark (België). Daarnaast heeft het ook drie beeldenwassen musea met: Grévin Paris (Frankrijk), Grévin Montréal (Canada) en Chaplin’s world by Grévin (Zwitserland).

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

2000: Op gebied van pretparken begon het voor Companies des Alpes allemaal in het jaar 2000 met de overnamen van het Franse pretpark Parc Bagatelle. CdA kocht dit familiepark over van François Parent maar verkoopt het park in 2011 aan de Belgische Looping Group.

2001: In 2001 wordt Dolfinarium Harderwijk in Nederland opgekocht van Frits den Herder. Vanaf 2014 wordt het weer doorverkocht aan de Spaanse investeringsgroep Aspro Parks.

2002: Dit jaar is een belangrijk jaar voor Compagnie des Alpes. De groep koopt Aquarium St. Malo, Aquarium Val de Loire, Mini Châteaux en Musée Grévin op, allemaal in Frankrijk. Daarnaast koopt de groep meteen 3 pretparken op uit privé handen. Met Fort Fun Abenteuerland komt het eerste park in Duitsland bij CdA, dit park wordt overgekocht van Karl von Wendt. Het paradepaardje van de groep Parc Astérix wordt overgekocht van Albert Uderzo en Eric Licoys. Ook Het Nederlandse pretpark Avonturenpark Hellendoorn wordt overkocht van Jan Van den Berg.

2003: Het Zwitsers Aquaparc wordt overgenomen in 2003 maar wordt in 2011 verkocht aan de Belgische Looping Group.

2004: Het Duitse Panorama Park wordt overgekocht van de familie Schulte-Wrede maar in 2008 wordt het alweer doorverkocht aan Fritz Henkel. Ook het Engelse pretpark Pleasurewood Hills wordt dit jaar overgekocht.

2005: Dit jaar wordt het Franse pretpark La Mer de Sable overgekocht van Jean Richard. Ook de Franse dierentuin Planète Sauvage wordt overgekocht van Dany Laurent.

2006: Dit is opnieuw een erg belangrijk jaar voor Compagnie des Alpes. De groep koopt de 4 van de 5 Walibi parken over. Dit zijn Walibi Belgium (+ Aqualibi) in België, Walibi Holland in Nederland, Walibi Sud-Ouest en Walibi Rhône-Alpes in Frankrijk. Alleen Walibi Lorraine in Frankrijk, nu Walygator Parc, wordt niet mee overgekocht. Ook het Belgische pret- en dierenpark Bellewaerde komt in handen van CdA. Compagnie des Alpes doet de monster overnamen van StarParks dat eigendom was van Palamon Capital Partners, een Britse investeringsmaatschappij. StarParks kocht op zijn beurt de parken over van Six Flags die ze daarvoor weer overkocht van de Walibi Group.

2008: Compagnie des Alpes verkoopt voor het eerst een pretpark. Het gaat om het Duitse park Panorama Park dat nog maar sinds 2004 in handen was van de groep. Het park wordt verkocht aan Fritz Henkel.

2011: Dit is alweer een belangrijk jaar voor Compagnie des Alpes. Het bedrijf koopt het Franse themapark Futuroscope van René Monory maar verkoopt ook heel wat pretparken uit haar portefeuille. Zo worden de Franse parken Parc Bagatelle, Aquarium St. Malo, Aquarium Val de Loire en Mini Châteaux alsook het Nederlandse Avonturenpark Hellendoorn, het Zwitserse Aquaparc en het Engelse Pleasurewood Hills allemaal van de hand gedaan. De 7 parken worden overgekocht door de nieuwe Belgische Looping Group.

2013: Grévin Montréal opent de deuren op 17 april in Canada als tweede vestiging van de beeldenwassen museum naast het reeds bestaande museum in Parijs.

2014: Ook het Nederlandse Dolfinarium Harderwijk wordt verkocht net zoals het Franse pretpark Walibi Sud-Ouest. Hiermee wordt het tweede Walibi-park verkocht en blijven er nog 3 over onder beheer van CdA. Beide parken wordt overgekocht door de Spaanse investeringsmaatschappij Aspro Parks. In tegenstelling tot Walibi Lorraine mag Walibi Sud-Ouest wel de Walibi naam behouden, net zoals de figuurtjes van het Walibi merk. Walibi Sud-Ouest blijft dus een Walibi park, maar niet meer onder beheer van de zelfde groep.

2015: Sindibad by Walibi wordt opgericht in de Marokkaanse stad Casablanca. Het is een samenwerking tussen Marokkaanse en Franse bedrijven waar alleen Compagnie des Alpes een gekend pretparkbedrijf van is, de andere spelers zijn vooral investeringsmaatschappijen. Sindibad wordt aanzien als een merk van CdA, maar wordt niet door de groep uitgebaat. Naast de oprichting van Sindibad by Walibi doet Compagnie des Alpes opnieuw twee parken van de hand. Dit keer gaat het om de Franse parken La Mer de Sable en Planète Sauvage die opnieuw overgekocht worden door de Belgische Looping Group.

2016: Compagnie des Alpes wordt mede eigenaar van het Franse pretpark Jardin d’Acclimatation. Ze kopen zichzelf in voor 20% van de aandelen en maakt meteen bekend ook 10 miljoen euro te gaan investeren in het park. Niet veel later wordt er een monster investering van 50 miljoen euro bekend gemaakt en wordt het volledige park gethematiseerd. Dit jaar opent ook de derde vestiging van het wassenbeelden museum als Chaplin’s world in de Zwitserse stad Corsier-sur-Vevey.

2017: Dit jaar wordt het Duitse pretpark Fort Fun Abenteuerland van de hand gedaan en alweer wordt het overgekocht door de Belgische Looping Group. Hiermee verdwijnt ook jammer genoeg het zeer interessante abonnement die Fort Fun te bieden had waarmee je bijna alle pretparken van CdA gratis kon bezoeken.

2019: Totaal onverwacht wordt bekendgemaakt dat Compagnie des Alpes het Oostenrijkse pretpark Family Park heeft overkocht. Dit is het eerste nieuwe pretpark dat de groep overkoopt sinds 2011 en nog maar het tweede pretpark sinds de grote overnamen van de StarParks pretparken in 2006. Daarnaast opent ook het Belgische pretpark Bellewaerde haar waterpark Bellewaerde Aquapark. Het is de eerste keer dat een gloednieuw park geopend wordt door het bedrijf.

 

Beleid en investeringen:

Het beleid van Compagnie des Alpes en de investeringsdrang van de groep, veranderde in de loop der jaren. We nemen je mee door de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen 15 jaar.

 

De beginjaren:

Met de grote overnames in 2006, waarbij Compagnie des Alpes 5 van de 7 parken uit de portefeuille van Star Parks overkoopt, wordt de groep ineens een grote speler op de Europese markt met maar liefst 17 parken. In eerste instantie wordt er matig enthousiast gereageerd op de overnamen van de voormalige Star Parks pretparken. Die hadden namelijk een woelige periode achter de rug met de verkoop van de parken door de Walibi Group in 1998 aan Premier Parks. In 2000 werden ze omgedoopt tot Six Flags parken om in 2004 verkocht te worden aan Star Parks en dan in 2006 opnieuw te worden overgenomen door CdA. Vele woelige jaren dus die de stabiliteit van de parken niet ten goede kwam.

 

Rebranding:

In 2011 kondigt Compagnie des Alpes de rebranding van de Walibi-parken aan. Een beslissing die op weinig animo kan rekenen bij de fans. Na de grote investeringen door Six Flags begin jaren 2000, zijn de jaren er na nog amper investeringen gebeurd voor nieuwe attracties in de voormalige Walibi-parken. De fans hadden dan ook liever nieuwe attracties gezien dan een zoveelste omvorming van de parken. Uiteindelijk blijkt de rebranding naar de W.A.B en de Skunx figuurtjes geen succes te worden en enkele jaren later worden de figuren een voor een uit de parken verwijderd. Enkel de originele kangoeroe blijft behouden.

 

Geringe investeringen:

Het enthousiasme over CdA verminderd de jaren nadien nog meer want na de overnames in 2006 zijn er de 10 volgende jaren amper nieuwigheden in de parken bijgekomen. Walibi Belgium krijgt in 2007 wel een gewaagde unieke hangende achtbaan met Vertigo, maar dat loopt al gauw op een flop uit en in 2008 verdwijnt de attractie dan ook definitief uit het park. Een gebeurtenis die de fans wel kunnen appreciëren is de heropening van de Turbine als Psyké Underground in de zomer van 2013 die maar liefst 5 jaar lang buiten werking was.

In Bellewaerde opent in 2013 de toffe familieachtbaan Huracan, maar fans vinden het dan weer doodzonde dat de geliefde darkride Los Piratas hiervoor moest wijken. In Walibi Holland zijn er zelfs helemaal geen nieuwe attracties te bespeuren en ook Walibi Rhône-Alpes krijgt helemaal geen nieuwigheden. Enkel het paradepaartje van de groep, Parc Astérix, mag in 2012 een nieuwe blikvanger openen met de hangende achtbaan Oziris.

 

De ommekeer:

Maar aan de investeringsarme jaren komen na 15 jaar verandering. Pretparkfans die eerst hoopte dat hun geliefde parken zouden verkocht worden naar een andere groep, zagen vanaf 2016 de ene grote investering na de andere in hun parken verschijnen. Compagnie des Alpes werd op die manier plots zeer geliefd bij de fans.

De complete ommezwaai kwam er doordat bijna heel het management van CdA de laan was uitgestuurd en in 2015 vervangen werd door een compleet nieuwe bende met een hele andere visie. Zij besloten om alle parken waar ze niet voor de volle 100% in geloofde van de hand te doen en enkel te gaan voor de parken waar ze echt in geloofde. In de nieuwe visie staan investeringen en opwaardering van de parken bovenaan de prioriteiten lijst en dat konden de fans dan ook meteen ondervinden.

 

Grote investeringen:

Sinds 2016 maakte Compagnie des Alpes de ene investering na de andere in haar parken. Zo opende Walibi Belgium in 2016 de waterachtbaan Pulsar. In 2018 opende de familieachtbaan Tiki Waka en de Tiki Trail in het nieuwe themagebied Exotic World, ook komen er heel wat vernieuwingen in het waterpark. In 2019 opende twee nieuwe themagebieden, Karma World en Fun World, die de nieuwe attracties Popcorn Revenge en Fun Pilot als blikvangers hebben.

In Bellewaerde werd in 2017 geïnvesteerd in Dawson Duel, in 2019 opende Bellewaerde Aquapark en in 2020 opent de nieuwe familieachtbaan Wakala. Walibi Holland mocht in 2016 de achtbaan Lost Gravity verwelkomen, in 2017 opende de virtual reality-beleving Neurogen en in 2019 opende nog de gloednieuwe hybrid coaster Untamed.

Parc Astérix pakte in 2016 uit met de Disk’O Coaster Discobélix en in 2017 met de familieachtbaan Pégase Express. Daarnaast werden ook nog verschillende grote renovaties gedaan bij achtbanen Vol d’Icare in 2017 en Tonnere De Zeus in 2018. Futuroscope zal in 2020 dan weer een grote nieuwe familieachtbaan openen: Objectif Mars.

Walibi Rhône-Alpes pakte in 2016 dan weer uit met de houten achtbaan Timber en in 2019 werd de Infinity Coaster Mystic geopend. De gedeeltelijke overname van Jardin d’Acclimatation ging dan weer gepaard met grondige investeringen. Zo werd bijna het volledige park aangepakt, waardoor het haast onherkenbaar werd in vergelijking met de jaren voordien. Daarnaast werd er geïnvesteerd in verschillende nieuwe attracties, waaronder de achtbaan Speed Rockets. Ook bestaande attracties kregen een nieuw thema.

Ook voor de toekomst staan er nog verschillende investeringen in alle parken op het programma. Voor sommige parken waren deze al (gedeeltelijk) bekendgemaakt, bij andere parken nog niet. Zo zal Parc Astérix in 2022 een grote nieuwe multi-launch coaster krijgen en wordt er ook gewerkt aan een hotel.

Walibi Belgium zal in 2021 uitpakken met de grootste megacoaster van de Benelux, die alle snelheid-, hoogte- en lengterecords zal doen sneuvelen. Ook voor het waterpark Aqualibi staan er in 2022 uitbreidingen op de planning. Verder zou het park nog een gloednieuwe ingang krijgen en moeten er verschillende nieuwe themagebieden bijkomen.

 

 

 

Bronnen: Companie des Alpes, Wikipedia, rcdb