Walibi Belgium – Pulsar

Walibi Belgium onthult de plannen voor een nieuwe attractie: een wereldprimeur die in 2016 zal openen. In samenwerking met de Duitse attractiebouwer Mack Rides opteerde Walibi Belgium voor een innoverende en verrassende attractie. Een 70 seconden durende rit met drie heen-en-weer lanceringen die zorgen voor een snelheid in crescendo tot 100km/u. Dit nieuwe, ongeziene type attractie zal inspelen op drie sensaties: glijden, vliegen en duiken. De bouwwerken voor deze attractie van het type “Powersplash” zullen deze lente starten en 10 maanden in beslag nemen. De nieuwe attractie zal de naam Pulsar krijgen.

 

PowerSplash:  een attractie van een ander kaliber.

De term “PowerSplash” refereert naar dit nieuwe type attractie en wordt gekenmerkt door de meervoudige elektromagnetische heen-en-weer lanceringen, crescendo versnellingen en meerdere “drops”.

De twintig inzittenden zullen de topsnelheid van 100km/u behalen door driemaal gekatapulteerd te worden bij het doorrijden van het LSM (linear synchronous motor) lanceringsplatform. De eerste katapultering zal hen aan 50km/u achterwaarts lanceren en tot een hoogte van 25m boven het waterniveau brengen. De tweede voorwaartse lancering brengt hen tot 35m hoog aan 80km/u. Om de 45m hoge piek te bereiken, is een laatste achterwaartse lancering aan 100km/u nodig.  Maar omdat elke piek ook een dal heeft, zal elke stijging voor- of achterwaarts gevolgd worden door een verticale val. Een ware face-to-face met het water.

De naam en het thema van de attractie zullen pas in een verder stadium van het project worden onthuld.

Op het meer.

Voor meer sensaties, voor het geweldige uitzicht, voor de inzittenden en het splash-effect voor de voorbijgangers, is er water nodig. Om de attractie te kunnen afremmen is er ook water nodig, veel water. Walibi Belgium beschikt over een centraal gelegen, natuurlijk meer en besloot daarom om deze wereldprimeur een voorkeursplaatsje te reserveren tussen de Flash Back en de Country Cantina. Een voetgangersbrug zal een snelle verbinding tussen de twee kanten van het meer mogelijk maken. Dit zal de kortste, maar niet de droogste weg zijn.

 

Een wereldprimeur, een uitdagend project.

De eerste uitdaging voor de ingenieurs van het Duitse bedrijf Mack Rides is het ontwerpen van een grootse constructie die gebruik maakt van elektromagnetische energie op het water. Het driemaal, voor- en achterwaarts propulseren van de boot via hetzelfde lanceringsplatform, betekent een tweede grootse technische uitdaging. Veschillende uitdagingen zijn nu ook aan de orde voor de ingenieurs en technici van Walibi Belgium. Zij beginnen binnenkort aan de bouw van een dijk rond de attractie, midden in het meer. Deze dijk zal ervoor zorgen dat het water op een heel precies niveau blijft om de finale afremming van de boot te kunnen garanderen. Het aanleggen van de funderingen, in een niet drooggelegd meer, zal dan ook één van de eerstvolgende grote uitdagingen worden.

De bouw van de attractie zal deze lente zichtbaar van start gaan en ongeveer 10 maanden in beslag nemen. De voorbereidingen zullen de werking en opening van Walibi Belgiums 40ste seizoen niet beïnvloeden.

 

De investering en de strategie.

De ontwikkeling en bouw van deze wereldprimeur betekenen een investering van 8,5M €. Dit innoverend project waarbij energie, kracht, water en technologie worden verenigd werd gestart in 2013.

“De nieuwe attractie moest aan een aantal criteria beantwoorden. Ze moest innovatief zijn , verrassend zijn en een nieuwe reeks sterke, onvergelijkbare belevingen uitlokken. De nieuwe attractie moest eveneens voor momenten zorgen die kunnen gedeeld worden in en rondom de attractie. Het project moest ambitieus zijn maar ook toegankelijk voor zowel kinderen als hun ouders. De eerste stappen in dit project werden anderhalf jaar geleden gezet en betekenden het begin van een spannende samenwerking met de teams van Mack Rides. We zijn dan ook heel trots dat wij deze nieuwe, exclusieve ervaring als Belgisch pretpark in wereldprimeur zullen kunnen aanbieden.”  aldus Jean-Christophe Parent, Algemeen Directeur Walibi.

 

Feiten:

 • Opening: 4 juni 2016 (officieel), waarschijnlijk in mei (onaangekondigde) soft openingen.
 • Naam: Pulsar
 • Bouwer: Mack Rides
 • Hoogte: 45 meter
 • Snelheid: 100km/u
 • 3 LSM lanceringen (2 maal achterwaarts en 1 maal voorwaarts)
 • 3 keer vrije val loodrecht naar beneden (2 maal voorwaarts en 1 maal achterwaarts)
 • Rit duur: 78 seconden
 • Capaciteit: 950 personen per uur
 • Lengte: 217 meter
 • Footprint lengte: 157 meter
 • Station: Draaiplatform ten voordele van de capaciteit
 • Kostprijs: 8,5 miljoen euro
 • Ligging: Op het meer
 • Speciale elementen: Splash

 

Bouwupdates:

Waver, 21 april 2015

De eerste werkzaamheden vinden plaats.

 

 

Waver, 22 mei 2015

De vijver wordt leeggepompt.

Zo pompt men een vijver leeg op korte tijd.

 

Hamont-Achel, 10 oktober 2015

De eerste trackdelen van de wereldprimeur van Walibi Belgium zijn af en liggen opgeslagen in de hallen van staalconstructiebedrijf CSM in Hamont-Achel (Limburg). Staalconstructiebedrijf CSM bouwt de achtbaanonderdelen in opdracht van het Duitse Mack Rides, die in staat voor het ontwerp van de attractie.

 

Waver, 24 oktober 2015

Vandaag was het de fandag van Walibi Belgium. De trouwe fans mochten een kijkje nemen achter de schermen en brachten een aantal foto’s mee. Er werd ook een video getoond van de nieuwe ride.

 

De video

 

Waver, 26 oktober 2015

 

Waver, 27 oktober 2015: De eerste supports staan recht!

11061327_922265691181324_8510310140845250377_n

Waver, 28 oktober 2015

 

2 november 2015

 

3 november 2015

 

4 november 2015: De eerste trackdelen zijn nu ook ter plaatse.

De baan heeft een blauwe kleur.

 

5 november 2015: De eerste trackdelen zijn geplaatst

 

11 november 2015: Nieuwe foto

 

25 november 2015: De achtbaan gaat de hoogte in

 

27 november 2015: Meer track is geplaatst

 

14 december 2015: Het park toont in een timelapse filmpje de bouw

 

16 december 2015: Meer beelden op rtl

In een reportage van rtl info verteld de park directeur van Walibi over de nieuwe achtbaan.

Le “Pulsar”, nouvelle attraction à tester à Walibi en 2016

 

20 januari 2016: Er wordt aan het dubbel laadstation gewerkt

Het laadstation bevat twee sporen en staat op een draaischijf. Hierdoor kan men op 1 trein mensen laten in en uit stappen, terwijl de andere trein gewoon voorbij het station raast. Hierdoor kan de capaciteit verhoogd worden.

 

26 februari 2016: De track is compleet

© Walibi Belgium
© Walibi Belgium

 

24 maart 2016: Themeparkfreaks bezocht de werf van Pulsar en bracht enorm veel unieke foto’s mee!

Wil je meer te weten komen hierover, bekijk dan zeker ons uitgebreid verslag!

 

26 maart 2016

 

28 maart 2016

 

2 april 2016: Het draaiplatform wordt getest

Bonne nouvelle ! La plateforme de Pulsar est actuellement en tests ! La vidéo dure trop longtemps… À voir dans les 10 premières secondes ???

Geplaatst door ParkFan Explorer op zaterdag 2 april 2016

 

03 april 2016: Enkele foto’s van Themeparkfreak Bob

 

 

13 april 2016: De eerste testritten

 

 

 

26 april 2016: Zo snel vult de waterbak zich

 

27 april 2016: Pulsar: Aflevering 1 – De geboorte van een wereld première

 

7 mei 2016: Bekijk hier de eerste onride!

 

8 mei 2016: Eerste soft-openingen

Vandaag hebben de eerste soft-openingen op Pulsar plaats gevonden. Pulsar werd tijdelijk in de loop van de dag geopend voor het grote publiek. De kans is groot dat ook de komende weekends soft-openingen zullen plaats vinden. De achtbaan gaat officieel open op 4 juni.

 

10 mei 2016: Pulsar: Aflevering 2 – Van tekentafel naar realiteit

 

14 mei 2016: Meer foto’s en filmpjes

 

25 mei 2016: Pulsar: Aflevering 3 – Een machtige constructie

 

1 juni 2016: Nieuwe reclamespot

 

3 juni 2016: Pulsar: Aflevering 4 – De eerste mensen op Pulsar

 

4 juni 2016: Pulsar officieel geopend voor het publiek

Zaterdag 4 juni, er wordt in Waver wereldgeschiedenis geschreven, de unieke achtbaan Pulsar wordt officieel geopend. Voorheen vonden er al soft openingen plaats en konden heel wat gelukkigen de achtbaan testten, maar sinds gisteren is de achtbaan voor iedereen te beleven.

We werden omstreeks 18 uur verwacht aan de ingang van het park waar de blauwe loper al uitgerold lag. Na het in ontvangst nemen van enkele leuke goodies, waaronder een fitbit hartslagmeter, volledig in het blauwe thema gingen we op pad.

Aan de overkant van Het Paleis van de Geest nog even op de foto gaan, met de indrukwekkende Pulsar op de achtgrond en dan richting de attractie. Voor de opening was een leuke receptie voorzien, waar we overheerlijke gehaktballen voorgeschoteld kregen, in een van de food trucks. Het eten werd verzorgd onder toeziend oog van TV kok Wim Ballieu.  We kregen er nog  een lekker glaasje blauwe bubbels aangeboden.

Walibi maakte er een waar feestje van, niemand minder dan de bekende Nederlandse DJ Robert Abigail zorgde voor de nodige beats.

Om 19.45 begon dan het officiële gedeelte. Christophe Stienlet, ook wel bekend als een van de foute vrienden, maar ongetwijfeld nog meer als Bartje uit Schuif Af, mocht de presentatie doen. Na nog een toespraak van de directeur van het park en de burgemeester was het grote moment aangebroken. Pulsar kwam in beweging, met veel vuurwerk en rookeffecten werd de unieke attractie voor geopend verklaard. In de eerste rit zaten BV’s als Showbizz Bart en Veronique De Cock en Franske, je weet wel, de man van Wendy Van Wanten. Showbizz Bart vertelde dolenthousiast dat hij, ook al was hij zeiknat, dit een geweldige attractie vond.

 

De rit:

Pulsar is in elk opzicht uniek te noemen, een shuttle watercoaster, tot driemaal gelanceerd en een waterbak die zich razendsnel kan vullen. De bootjes zijn tevens de grootste ter wereld, ze bieden plaats aan twintig inzittenden. Elk van de 4 grote wielen weegt 200 kilo en heeft een doorsnede van 90 cm. Dit maakt ze de grootste achtbaan wielen ter wereld. Een boot van Pulsar weegt maar liefst 7 ton, 9 ton wanneer deze volledig gevuld is met mensen.

De twintig inzittenden behalen een topsnelheid van 101km/u door driemaal gekatapulteerd te worden bij het doorrijden van het LSM (linear synchronous motor) lanceringsplatform. De eerste lancering brengt je aan 50km/u achterwaarts tot een hoogte van 25m boven het waterniveau. De tweede voorwaartse lancering brengt je tot 35m hoog aan 80km/u. Om de 45m hoge piek te bereiken, is een laatste achterwaartse lancering aan 100km/u nodig.

 

De wachtrij:

De wachtrij begint bij het grote bord waarop Pulsar staat, een plek die ongetwijfeld de nieuwe selfie plek wordt van het park.

Eens de trappen opgelopen kom je in een eerste kamer, deze is vrij donker. Er weerklinkt een pulserend geluid, het geluid van een hartslag. Op de muur wordt een bakstenen muur geprojecteerd, deze wordt door een pulserend symbool stillaan doorbroken, zeer mooi om te zien. Na deze kamer wandel je verder over een pad, dat je een mooi uitzicht geeft op het station, onder je gelegen. Aan het plafond zie je kabels lopen, die vanuit de tweede wachtrijruimte vertrekken.

In de tweede wachtrijruimte zie je waar die kabels van vertrekken, het pulserend hart van de attractie, dat klopt en zijn energie vrijgeeft. Deze energie zie je ook daadwerkelijk doorheen de kabels lopen, die deze begeleiden naar de attractie. Zeer mooi gemaakt.

 

Ons eindoordeel:

Deze attractie is een perfecte aanvulling op het al leuke aanbod van het park. Volledig uniek en met niets te vergelijken. De rit is enorm leuk en de lanceringen zijn stevig en krachtig. Het gebouw en wachtrij werden mooi aangekleed en het verhaal dat achter de attractie zit kan je onmiddellijk begrijpen. De attractie biedt meer dan voldoende thrill aan voor de echte thrillseeker, maar is ook toegankelijk voor de rest van de familie.

Vooraan en achteraan, voornamelijk langs de zijkanten kan je behoorlijk nat worden, maar meer in het midden van het bootje blijft het beperkt tot lichte nevel, waar je niet echt nat van wordt, ideaal dus om ook op iets koudere dagen van deze achtbaan te genieten.

We kunnen dus enkel maar besluiten dat dit een enorm leuke toevoeging is geworden, uniek, krachtig en vooral pure fun!

 

12 juni 2016: De soundtrack

 

 

Bron: Walibi Belgium, Looopings.nl

Foto’s: Walibi Belgium, Looopings, Bob Van Dyck, Parks & Coasters Worldwide, ParkFan, CoasterActus, Jean-claude Herinne, Jonathan Sansens, Walibi Band, Themeparkfreaks